0
0,00 €

Ali lahko psi vstopajo v trgovske centre?

Objavljeno: 04.02.2013

Na našem portalu že leto dni ponujamo najbolj ažuren in najdaljši seznam lokalov, trgovin, barov in restavracij, ki so psom prijazni (KLIK). To zagotovo že veste. Morda pa niste vedeli, da v Sloveniji ni predpisa, ki bi prepovedoval pasjo prisotnost v gostinskih objektih, trgovskih centrih in nočitvenih zmogljivostih. Če je na vratih nalepka s prečrtanim psom, je ta zagotovo tam zato, ker je taka volja lastnika in to je seveda treba upoštevati. V kolikor pes v lokalu ni zaželen, mora biti to tudi označeno na vidnem mestu. V primeru, da je lokal psom prijazen, pa se od gostov seveda pričakuje, da njihov pes ne bo motil, ali kakorkoli nadlegoval ostalih gostov in da bo ubogal skrbnika.

 

Kot ste morda opazili, na našem seznamu psom prijaznih lokalov ni večjih trgovskih centrov. Zato ste se na naš naslov nemalokrat obrnili z vprašanji, v katere trgovske centre v Sloveniji je s psi pravzaprav dovoljeno vstopati. In mi smo poiskali odgovore.

K pripravi tega članka nas je spodbudilo predvsem nedavno pismo bralca, ki je pred nekaj tedni želel obiskati dobrodelni dogodek v enem od trgovskih centrov, kjer so se na stojnicah predstavljala društva za zaščito živali in mnoge druge organizacije, ki skrbijo za dobrobit živali.

 

 "Sem velik ljubitelj živali in obiskujem mnoge dobrodelne prireditve, kolikor mi čas odpušča, seveda vedno pomagam po najboljših močeh. Tudi tokrat sem želel prispevati nekaj sredstev za zavetišče in obiskati stojnice na dobrodelnem dogodku, a sem na vhodu v trgovski center doživel hladen tuš. Z menoj je bil tudi pes Tobi, seveda na povodcu. Varnostnik me je grdo odslovil, češ, da v ta center ne sme noben pes! Odvrnil sem, da to sicer razumem, a da je gotovo na ta dan drugače, saj v centru vendarle poteka pasje obarvani dogodek… Varnostnik se je razburil in pričel kričati name," pravi pismo osebe, ki želi ostati anonimna.

 

Obrnili smo se na predstavnike vseh večjih trgovskih centrov v Sloveniji in prejeli zelo različne odgovore.

 

Tanja Durin iz Mercatorja nam je povedala, da sledijo volji večine kupcev in obiskovalcev trgovskih centrov, zato v Mercatorjeve centre vstop s psi ni dovoljen: "V hipermarkete in živilske prodajalne psom vstop ni dovoljen zaradi stika z živili, po naših izkušnjah pa kupci tudi v drugih, neživilskih prodajalnah, ne želijo psov. Izkušnje namreč kažejo, da se drugi kupci takoj pritožijo, četudi gre za majhnega psa v trgovini in v naročju lastnika," pravi Durinova in dodaja, da o spremembah ne razmišljajo: "V Mercatorju se prilagajamo potrebam in željam naših kupcev, spremljamo trende in spremembe navad, vendar za zdaj, razen izjem, kot so psi vodniki, ni bilo izraženih potreb, da bi kupci v centre ali trgovine prišli s psi. Če se bodo stališča v javnosti o tem spremenila, se jim bomo prilagodili." V Mercatorju poudarjajo, da želijo biti sicer prijazni tudi do skrbnikov psov, zato so pred centri urejeni privezi za pse, poleti pa nastavijo tudi sklede z vodo.

Anja Marjetič, vodja odnosov z javnostmi pri Tuš Holdingu, ki upravlja s trgovskimi centri Planet Tuš v mnogih slovenskih občinah nam je povedala, da je v njihove objekte vstop psom dovoljen le, če ga imajo lastniki v naročju oziroma v ustrezni torbi. "Gre za že ustaljeno prakso, ki je med lastniki hišnih ljubljenčkov sprejeta z razumevanjem, zato jo tudi upoštevajo," je pojasnila Marjetičeva. O tem, da bi lahko v Tuševe centre vstopali tudi psi na povodcih ne razmišljajo: "Z drugačnim režimom je žal kar nekaj težav s skrbniki in psi, ki ne upoštevajo osnovnih pravil, kot sta povodec ali nagobčnik, kar ostale obiskovalce in kupce zelo moti," nam je povedala sogovornica in poudarila, da so za pse pri vhodih v centre uredili mirna mesta, kjer je vedno na voljo posoda z vodo.

 

V nakupovalna središča Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Interspar Vič psom vstop ni dovoljen. Kot nam je povedala Snežana Delakorda, predstavnica za stike z javnostjo pri navedenih centrih, so v ta namen izvedli že kar nekaj "internih" poizvedovanj med obiskovalci: "Kljub zelo različnim mnenjem smo dobili še vedno več odklonilnih odgovorov, zato se za sprostitev vstopa psom zaenkrat še nismo odločili. Kljub temu, pa se zavedamo, da bo v prihodnje na skupne površine nakupovalnih središč potrebno omogočiti vstop tudi psom, ki jih bodo skrbniki seveda vodili na povodcu in bodo njihovi štirinožni ljubljenčki tudi sicer dovolj socializirani." V Cityparku so posebej poudarili, da se v zadnjem času pri njih večkrat opazi obisk kužka v torbici, a z njihove strani v tem ne vidijo težav.

Psom vstopa ne dovolijo tudi v nakupovalne centre Qlandia, vendar naredijo izjeme: "V centrih, kjer so tudi trgovine za male živali, je seveda vstop tem živalim dovoljen, saj je včasih nujno, da trgovino poleg gospodarja obišče tudi njegov najboljši prijatelj. Nekateri obiskovalci svoje pse redno vodijo v centre, kar se jim seveda izrecno ne preprečuje, če gre za manjše pse. V primeru večjih psov pa varnostniki prijazno prosijo skrbnike, če jih lahko njihovi prijatelji počakajo zunaj, na za to primerno pripravljenih mestih," pojasnjuje Nataša Crnkovič. Tudi pri Qulandii lepo poskrbijo za štirinožce na zunanjem delu, in sicer tako, da jim ponudijo posode z vodo, poleti sončni dežnik, pozimi pa tudi tepih, da psi ne bi bili izpostavljeni prevelikemu mrazu. Po mnenju Crnkovičeve trgovski center sicer ni primeren kraj, v katerega bi skrbniki vodili svoje hišne ljubljence: "Tla v trgovskih centrih so lahko zelo neprijetna za hojo štirinožcev, izpostavljeni so velikemu hrupu, ki je prisoten, poleg tega pa ima marsikateri obiskovalec pred živalmi strah iz različnih razlogov, kar lahko povzroči neprijetnosti na obeh straneh," dodaja.

 

Iz Supernove Koper smo prejeli informacijo, da je pri njih vstop dovoljen manjšim psom na povodcu. Drugače pa je v Supernovi na Rudniku v Ljubljani, kjer štirinožcem vstopa v trgovski center ne dovolijo: "Menimo, da trgovski center ni primeren za pse. Tu je živilska trgovina, lekarna in velika frekvenca ljudi. Nekateri ljudje se bojijo psov ali sploh niso ljubitelji psov, po drugi strani pa določeni skrbniki res nimajo meja in v center pripeljejo celo večje pse brez nagobčnika," so nam sporočili iz ljubljanske Supernove, kjer novosti na tem področju ne načrtujejo.

 

Povsem drugačna zgodba pa je pri naših zahodnih sosedih, kjer je od jeseni v veljavi zakon, ki odpravlja vse prepovedi vstopa psov v javne prostore. Deželni svet Furlanije - Julijske krajine je namreč septembra dokončno sprejel novi zakon, po katerem psi smejo v vse trgovine, bare in javne zavode.

 

Med Slovenci zelo priljubljena trgovska centra, nedaleč od nekdanje meje z Italijo tako nimata omejitev pri vstopu s kosmatinci: "V trgovskem centru Montedoro so dobrodošli vsi kužki, na kar nakazujejo že table ob samem vhodu. Seveda morajo biti na povodcu," so nam sporočili iz centra Montedoro, v katerega lahko sicer domače živali vstopajo že nekaj zadnjih let. Od oktobra pa so psi dobrodošli tudi v največjem nakupovalnem centru v Trstu, Torri d'Europa: "Vsi hišni ljubljenci imajo v naš center prost vstop. Izjema so le trgovina z živili in peščica lokalov, kjer vstop s psi ni dovoljen iz različnih razlogov. Za to odločitev so pridobili dovoljenje župana, kar sicer omogoča novi zakon," pravijo v Torri d' Europa in dodajajo, da od skrbnikov seveda pričakujejo, da bodo imeli pse na povodcih, v nekaterih primerih pa ob sebi tudi nagobčnik.

Pri sogovornikih smo se pozanimali tudi o sodelovanju trgovskih centrov z živalovarstvenimi društvi. Vemo namreč, da mnoga društva za potrebe dobrodelnih aktivnosti pogosto uporabljajo prodajne stojnice, nekateri trgovci pa imajo postavljene tudi zabojnike za zbiranje hrane za živali iz lokalnih zavetišč.

 

V Tušu pravijo, da je izjemno dobro sprejet njihov primer iz Kopra, kjer se vsako leto odzovejo pobudi Radia Capris in postavijo poseben zabojnik, v katerega lahko njihovi kupci odlagajo hrano za brezdomne pse iz Obalnega zavetišča. Stacionarnega zabojnika sicer nimajo postavljenega, drugače pa je pri njihovih sosedih, v koprski Supernovi. "V našem centru imamo postavljen fiksen zabojnik za Obalno zavetišče," pravi Boštjan Hrabar iz Supernove.

 

V mariborskem Europarku in ljubljanskem Cityparku bodo o postavitvi zbirnega mesta razmislili. "V kolikor se pojavi pobuda, bomo pri tem z veseljem sodelovali. Ob ureditvi pa bomo ustrezno obvestili tudi javnost," nam je povedala predstavnica centrov Snežana Delakorda. V Cityparku dodajajo, da so sicer tesno povezani s številni društvi in da bodo v prihodnje dali še več poudarka problematiki brezdomnih živali. Njihova vrata so tako vedno odprta za promocije in akcije različnih društev.

 

V Mercatorju stalnih zabojnikov za zbiranje hrane za pse v zavetiščih nimajo, a vendar radi sodelujejo pri aktivnostih zbiranja sredstev, recimo z Društvom Lajka. "Glede na prejete prošnje za pomoč  pomagamo pri zbiranju hrane za zavetišča in društva, ki pomagajo brezdomnim živalim, odzivamo se tudi na njihove prošnje za donacije hrane," so nam povedali v Mercatorju.

 

Prošnjam za pomoč se odzivajo tudi v Qulandiji, vendar je šlo do sedaj po večini za zbiranje sredstev za otroke in družine. Kot zelo uspešno pa ocenjujejo sodelovanje z Društvom za zaščito živali Kranj, za katerega so v preteklosti zbirali star papir.

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: Shutterstock

 

Preberite tudi:

Dog Welcome lokali po Sloveniji

Dog Welcome počitnice

Dog Welcome - izkušnje bralcev

Psi na mestnem avtobusnem prometu

Taxi, ki prevaža pse

 

 

Podatke je zbral in pripravil PES MOJ PRIJATELJ. Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

POLOVICA PASEMSKIH, POLOVICA MEŠANCEV!

  • Trenutno naj bi bilo pri nas približno 200.000 psov, od tega več kot polovica mešancev.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: V Medvodah se je izgubil Onix, slabo hodi in sliši
V ponedeljek je iz dvorišča v Zg. Senici, Medvode, pobegnil kuža z imenom Onix. Nazadnje je bil viden v torek, 22.5. zvečer v okolici...
Oddajo se: Slišim na ime MINIKA in iščem dom
Minika je podobna pasmi border collie. Je energična, hitra psička, ki obožuje tek. Ima tudi akrobatske sposobnosti, saj zna plezati gor po...
Izgubljeni: Že dva tedna obupano iščejo belgijsko ovčarko
Iz DZZŽ Slovenska Bistrica sporočajo, da bosta minila že dva tedna, odkar je iz Cigonce izginila belgijska ovčarka Pika. "Vsaki dan smo na...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno