11.12.2013

Kinolog Jože Vidic o strahu pred petardami

Pa je tu najlepši čas v letu, ko po domovih diši po prazničnih piškotih, poticah in ostalih dobrotah, med ljudmi pa veje prijetno praznično vzdušje. Žal je to tudi mesec, ko beremo in poslušamo žalostne zgodbe o štirinožnih prijateljih, ki se bojijo petard in zaradi strahu, ki ga le-te povzročijo, tudi zbežijo od doma in mnogi se ne vrnejo več.

 

O tem, kako vsaj nekoliko omiliti strah pred petardami smo se že podrobno razpisali tukaj - KLIK. Našim kosmatincem pa v teh dneh pretijo še mnoge druge nevarnosti, ki smo jih našteli tukaj - KLIK.

 

O zelo aktualnem problemu pokanja petard pa smo se tokrat pogovarjali tudi z doktorjem veterinarske medicine in urednikom revije Moj pes, Jožetom Vidicem: "Pok je tisto, kar psa zelo vznemiri. To izvira iz tega, ker ima pes veliko bolj občutljivo čutilo sluha, kot ga imamo ljudje. Ljudje v tem obdobju pokanje nekako pričakujemo in vemo, da se bo v teh dneh to dogajalo, za psa pa je vsak pok popolno presenečenje. Največja težava pri tem pa je, da ta strah pri psu ne mine. Ljudje znamo kakšen strah tudi odpraviti, pri psu pa je žal to praktično nemogoče."

 

Dejstvo je, da psi slišijo zvoke, ki so štirikrat bolj oddaljeni. Ljudje najmočnejše zvoke slišimo do enega kilometra in pol daleč, pes pa isti zvok zasliši, ko je oddaljen do šest kilometrov. Do česa pa pravzaprav lahko privede ta strah? "Lahko celo do hudih tragedij," nam pove Vidic. "Poznam kar nekaj primerov, ko je pes, ki je bil sam v pesjaku, zaradi pokanja preplezal ograjo in zbežal neznano kam. Pes lahko beži tako daleč, da nato izgubi orientacijo in se potem znajde denimo v zavetišču. Dejstvo je, da največ psov v zavetišče pride prav v teh božično-novoletnih praznikih. Ti psi so potem seveda srečni, saj preživijo in ponovno najdejo skrbnika. Mnogo psov pa žal nima te sreče, saj so udeleženi v prometnih nesrečah."

 

Strah zaradi pokanja bo pri našem psu sicer zagotovo nekoliko manjši, če bomo njihovi skrbniki med pokanjem ostali povsem mirni in psa ne bomo tolažili. Jože Vidic pravi, da je zelo pomembno tudi to, da pes v obdobju pokanja, če je le mogoče, ni sam v stanovanju. To pa velja posebej za silvestrski večer: "Takrat najbolj poka in v tistem primeru je najbolj primerno, če zvoku preprečimo "vstop" v stanovanje. To naredimo tako, da zapremo vsa okna in vrata, pomembno pa je tudi preusmerjanje pozornosti. Radijski ali televizijski sprejemnik damo na večjo glasnost, da se pes lahko bolj osredotoči na ta, zanj bolj prijeten zvok. Dobro je, da psu najdemo kakšen varen in miren prostor ali kotiček."

 

Ker je pes zelo razvito živo bitje je prav, da svojih čustev ne prenašamo nanj na način, da bi ga tolažili. "Ko poči, naj bodo skrbniki čimbolj ravnodušni. Če je človeka strah, to energijo prenaša tudi na svojega psa," nam razloži Vidic in skrbnikom še posebej v tem času odsvetuje sprehode brez povodca, ki imajo lahko usodne, že naštete posledice. 

 

"Dobra metoda je tudi posneto pokanje, ki ga lahko predvajamo psu in ga postopoma stopnjujemo. Na ta način ga na pravo pokanje petard navadimo že prej in tako strah vsaj deloma omilimo," še svetuje Vidic. Priporoča tudi uporabo t.i. "hormona sreče" - pasjih feromonov. Gre za pripravek na naravni osnovi, ki nima stranskih učinkov in ga psu dajemo približno 10 dni: "V času, ko bodo bralci prebirali ta pogovor je še čas, da skrbniki pričnejo z uporabo. Kužka ta pripravek zelo dobro pomiri," zaključuje Jože Vidic.

 

Še nekaj več nasvetov najdete tudi na tej povezavi - KLIK. Kakšen vpliv imajo pirotehnična sredstva na živali pa preberite tukaj - KLIK.

 

Naj ne bo odveč tudi nekaj nasvetov in koristnih informacij, ki bodo prišle prav tistim, ki jim bo pes kljub pazljivosti ob pokanju pobegnil:

 

Kaj storiti, če se izgubi pes - KLIK

Seznam in kontakti radijskih postaj, ki objavljajo oglase o izgubljenih živalih - KLIK

Seznam in kontakti slovenskih zavetišč - KLIK

Seznam in kontakti veterinarskih ambulant - KLIK

 

Čim bolj mirne predpraznične dni vam želi Pes moj prijatelj!

 

 

AKTUALNO V TEH DNEH:

 

(Pred)praznične nevarnosti za naše štirinožce

Nevarnosti za pse v mrzlih zimskih dneh!

Pes naj ne bo (novoletno) darilo!

Ob zimskem veselju velja tudi posebna pozornost!

 

Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.