21.01.2013

Kolumna: Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana se predstavlja

KOLUMNA ZAVETIŠČA LJUBLJANA

 

Piše: Marko Oman dr.vet.med. (vodja zavetišča)

 

 

 

 

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, takrat imenovano in širši javnosti bolj poznano Zavetišče za živali Gmajnice je bilo ustanovljeno 4. oktobra 2002, na svetovni dan živali. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana za lastne potrebe oskrbe zapuščenih živali v skladu z leta 1999 sprejetim prvim Zakonom o zaščiti živali. Zavetišče se nahaja v nekdanjih prostorih Ljubljanskih mlekarn, na mirnem in samotnem delu Ljubljanskega barja, nekaj kilometrov pred Brezovico.

 

Prvi pes je bil v zavetišče sprejet 25. novembra 2002. Naslednji dan je bila sprejeta psička Pika, ki je bila 8. decembra oddana novemu lastniku. Psička Pika nas je skupaj z lastnico obiskala na desetletnici zavetišča.

 

Zavetišče je bilo v prvi vrsti namenjeno predvsem psom. Za pse je bilo namenjenih 48 boksov z zunanjimi izpusti in 18 boksov, namenjenih živalim v karanteni, brez izpustov. Takrat so največjo težavo predstavljali zapuščeni psi. Večina se še spomni primera Močivnik.


Sprva so bili v zavetišču zaposleni le trije: veterinar in hkrati vodja zavetišča ter dva oskrbnika. Prvi protokol oskrbe zapuščenih živali je zajemal:


- Evidentiranje sprejetih živali, iskanje znakov lastništva;
- Klinični pregled, po potrebi testiranja na kužne bolezni;
- Po potrebi ambulantno zdravljenje in namestitev vseh živali brez lastnika v karanteno;
- Odpravljanje parazitov;
- Cepljenje proti kužnim boleznim;
- Sterilizacijo odraslih psic (kastracijo le pri agresivnih psih);
- Sterilizacijo ter kastracijo odraslih mačk;
- Mikročipiranje odraslih živali pred oddajo ali vračanjem lastniku.


''Prostoživeče'' mačke:


- Klinični pregled, po potrebi testiranja na kužne bolezni;
- Karantena 14 dni;
- Sterilizacija in kastracija odraslih;
- Mikročipiranje in vrnitev v okolje.


V začetku leta 2003 je bila sprejeta prva mačka, prva tako imenovana prostoživeča mačka, ki je bila po oskrbi vrnjena v okolje. Kmalu, že v letu 2004 je sprejem zapuščenih mačk na račun oskrbe prostoživečih močno povečal in presegel število sprejetih psov. Takrat so ugotovili, da je problematika zapuščenih mačk na področju Mestne občine Ljubljana večja od problema zapuščenih psov. razpoložljive kapacitete niso zadostovale in potrebna je bila prilagoditev. Tega leta je zavetišče dobilo tudi svoje prvo vozilo za prevoz živali, katerega je pred tem opravljala Higienska služba.

 

Z odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Živalski vrt iz leta 2004 je Mestna občina Ljubljana zavetišče dalo v upravljanje javnemu zavodu Živalski vrt. Tako je zavetišče uradno postalo notranja organizacijska enota javnega zavoda Živalski vrt, kar je sicer začasno bilo že od ustanovitve.


Večje število živali in dodaten obseg dela so bili preobsežni in z letom 2005 je zavetišče pridobilo še dva oskrbnika. S povečanim številom živali in širjenjem obsega dela je nastalo veliko birokratičnega dela in leta 2006 se je zaposlila še pisarniška referentka. Dodatna moč je omogočila uvedbo lastne spletne strani leta 2007 ter s tem pripomoglo k lažjemu in ažurnejšemu obveščanju javnosti o svojih varovancih, ki so bili izgubljeni oziroma na voljo za posvojitev. Leta 2007 je bil dopolnjen prvi zakon o Zaščiti živali in tega leta je bila podana pobuda občanov o intenzivnejšem reševanju  problematike prostoživečih domačih mačk.


Nastal je projekt ''Prostoživeče mačke v mestu Ljubljana'', v okviru katerega je ob polnem zagonu v letu 2009 bilo v zavetišču oskrbljenih več kot 1.400 mačk. Skupaj smo v tem letu oskrbeli skoraj 2.000 mačk. Pomoč dodatnega veterinarja je bila nujna. Ob kopici nebogljenih sesnih mladičev, ki potrebujejo oskrbo 24 ur na dan se je pojavila tudi potreba po nočnih oskrbnikih. Tako je kolektiv pridobil še tri dodatne člane in zavetišče je še bolje poskrbelo za zapuščene živali. Ugotovitev iz leta 2004, da je zavetišče premajhno za vse številčnejše zapuščene živali se je le podkrepila in rojevali so se predlogi o preureditvi oziroma predlog o novem zavetišču. Na prvem županovem kolegiju v letu 2011 je projekt novega zavetišča dobil prvi pomemben zagon. Do pridobitve novega zavetišča pa prostorsko stisko rešujemo s pomočjo občanov in prostovoljcev, s pomočjo začasnih skrbnikov.
 
V letu 2011 smo nadgradili tudi oskrbo psov in uvedli sedaj že zelo uspešen nov program sprehajanja in rehabilitacijo psov z neželenim vedenjem. V ta namen smo zaposlili že deseto članico kolektiva kot vodjo treninga.

Staro spletno stran smo zamenjali z novo in jo v letu 2012 še podkrepili s Facebook stranjo z namenom kar najhitrejšega pretoka informacij. Tako marsikatera izgubljena živali hitreje najde svojega lastnika, zapuščena novi dom oziroma neželena drugega lastnika neposredno, mimo zavetišča.

V vsem tem času smo napisali ogromno živalskih zgodb. V zavetišče smo sprejeli več kot 20.000 zapuščenih živali. več kot 2.400 smo jih vrnili lastniku in več kot 6.800 našli novi dom. Oskrbeli in vrnili v okolje smo skoraj 6.000 prostoživečih mačk. V zadnjem času na leto sprejmemo okrog 2.200 zapuščenih živali.

Kako za zapuščene živali poskrbimo danes in kaj lahko storite vi pa prihodnjič.

 

Prvi neuradni podatki za leto 2012 v primerjavi z desetletnim obdobjem:

 

Spletna stran Zavetišča Ljubljana

Iščejo dom v Zavetišču Ljubljana

Facebook stran Zavetišča Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.