17.12.2013

Vpliv pirotehničnih sredstev na živali

Uporaba pirotehničnih sredstev, kot so pokanje petard ali spuščanje raznih raket predstavlja problematiko tako pri ljudeh kot živalih. Med prazniki, ko je uporaba teh sredstev najpogostejša, je zaznati povečano število poškodb med hišnimi živalmi, medtem ko lahko glasna pokanja za živali pomenijo velik stres.

S stresom so pri živalih povezane številne bolezni. Mednje sodijo behavioristični problemi, kot so povečano slinjenje, psihogeno bruhanje, psihogena driska ali psihogeno zaprtje, povečano uriniranje, pitje itd. Te težave se lahko pojavijo takoj, ko je pes ali mačka podvržena stresu.

Stres zaradi pirotehničnih sredstev pa predstavlja dodatne težave živalim, ki so že v stresu zaradi kakšnih bolezni ali pa so v stresnem okolju, kjer je večja možnost nastanka infekcijskih in drugih bolezni. Za dolgotrajen stres je značilno, da vpliva na številne organske sisteme in tkiva, saj se pri vsakem stresu iz hipofize med drugim izloča adrenokortikotropni hormon, ki deluje na skorjo nadledvične žleze, ta pa posledično izloča kortizol.

Dolgotrajno izločanje kortizola deluje imunosupresivno na imunski sistem in s tem na nastanek avtoimunih bolezni, po drugi strani pa omogoča hitrejši izbruh infekcijskih bolezni. Na koži se lahko zaradi dolgotrajnega stresa pojavijo razni ekcemi in nevrodermatitisi. Pojavijo se lahko endokrine motnje kot so sladkorna bolezen ali motnje reprodukcijskega ciklusa, lahko se pojavi tudi impotenca. Na želodcu lahko pride do nastanka čira, razjede lahko nastanejo tudi na debelem črevesju. Pri bolnikih srca in ožilja je stres še posebej nevaren, saj lahko nastanejo srčne aritmije, koronarne bolezni, poveča se krvni tlak, lahko pa pride tudi do srčnega infarkta. Dokazana je bila tudi neposredna povezava dolgotrajnega stresa z revmatoidnim artritisom. Na centralni živčni sistem deluje stres tako, da povzroča utrujenost, depresijo in nespečnost, na dihalih pa se posledično lahko pojavi tudi astma.

 

Pirotehnična sredstva povzročajo tudi direktne fizične poškodbe, kot so zmerne do hude opekline in poškodbe oči, ko žival pride v stik z eksplodirajočimi izdelki. Psi tudi pogosto poskušajo ujeti pirotehnična sredstva v gobec, ker jih zamenjajo za igrače, kar lahko vodi do hudih poškodb ustne votline in glave.

Prosto živeče ptice lahko zaradi svetlobnih eksplozij pirotehničnih sredstev izgubijo orientacijo in se huje poškodujejo.


Karmen Krajnc, dr.vet.med.
Primož Šušterič, dr.vet.med.

 

Nasveti, kako ravnati v primeru pokanja petard - KLIK

Kinolog Jože Vidic o strahu pred petardami - KLIK

 

Naj ne bo odveč tudi nekaj nasvetov in koristnih informacij, ki bodo prišle prav tistim, ki jim bo pes kljub pazljivosti ob pokanju pobegnil:

 

Kaj storiti, če se izgubi pes - KLIK

Seznam in kontakti radijskih postaj, ki objavljajo oglase o izgubljenih živalih - KLIK

Seznam in kontakti slovenskih zavetišč - KLIK

Seznam in kontakti veterinarskih ambulant - KLIK

 

Čim bolj mirne predpraznične dni vam želi Pes moj prijatelj!

 

 

AKTUALNO V TEH DNEH:

 

(Pred)praznične nevarnosti za naše štirinožce

Nevarnosti za pse v mrzlih zimskih dneh!

Pes naj ne bo (novoletno) darilo!

Ob zimskem veselju velja tudi posebna pozornost!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.