29.11.2019

Naj bo december vesel tudi za naše štirinožne prijatelje!

December je čas veselja, druženja z bližnjimi, s prijatelji, družino. Del naše družine so tudi naši pasji prijatelji, ki živijo z nami in ob nas. Pes člane svoje družine pojmuje kot svoj trop, ki mu je pripaden in zvest, ga čuva in si želi družbe njegovih pripadnikov. Na to je posebej pomembno misliti tudi v teh dneh, kot so decembrski, ko imamo veliko "dela", raznih opravkov in dogodkov.

 

Pes potrebuje našo pozornost, družbo in igro tudi, ko se zdi, da imamo nekoliko manj časa za to ter sprehode tudi, ko je zunaj mrzlo. Ob tem ne pozabimo na zaščito njegovih tačk in telesa. Ko ceste ob zapadlem snegu solijo, je potrebno po sprehodu sprati pasje tačke z vodo. Lahko pa kužku obujemo tudi copate oz. posebne čevlje, ki  zaščitijo pasje tačke pred mrazom, ledom in soljo. Pri pasmah, ki nimajo dlake prilagojene mrazu, kužke lahko tudi oblečemo.


Lepo je omogočiti zimske radosti tudi našim pasjim prijateljem, nekateri sneg obožujejo, se igrajo in divjajo, vendar pa je potrebno po vrnitvi s sprehoda zanje poskrbeti, jih posušiti, obrisati in, če je potrebno, tudi ogreti. V kolikor kuža biva zunaj, mo moramo priskrbeti zavetje. Če biva v pasji uti  poskrbimo, da je ta izolirana oziroma nudi psu primerno zavetje. Ne pozabimo pa tudi, da v mrzlih zimskih dneh, ko temperature padejo pod ničlo, zamrzneta voda in včasih tudi hrana. Zato je potrebno še toliko več pozornosti nameniti skrbi, da ima naš kuža vedno na voljo pitno vodo in da mu tudi hrana ne zmrzne. Žal decembra, kljub ozaveščanju, še vedno pogosto pokajo petarde, kar predstavlja za pse velik stres in tudi nevarnost.

 

Konec leta je tudi čas, ko delamo "obračune" s preteklim letom in načrte za prihodnje leto. Je čas, ko se še bolj kot sicer zavedamo naših bližnjih, tistih, ki jih imamo radi in imajo radi nas in tistih, ki jih ni več z nami in jih pogrešamo. Tudi naše živali, naši zvesti prijatelji, ki nas čutijo, nas imajo radi in so nam brezpogojno zvesti. Naj bo v del naših "bilanc" iztekajočega leta vključen tudi vpogled v odnos in čas, ki smo ga posvetili našemu kužku, vključimo pa ga tudi v naše načrte za prihodnje leto, naš pasji prijatelj nam bo za to neskončno hvaležen. 


Prav je, da se ob koncu leta spomnimo tudi vseh, ki nimajo take sreče, da bi imeli ob sebi bližnje, tistih, ki so sami, tudi zapuščeni. Včasih je potrebno le malo dobre volje, da lahko prihajajoče leto naredimo lepše tudi za brezdomne živali in tiste v zavetiščih. Več o tem, kako jim lahko pomagamo si lahko preberete v različnih poglavjih na našem portalu.

 

Včasih je lahko veliko že klik na spletni strani z oglasi živali, ki iščejo dom, tudi na družabnih omrežjih je veliko takšnih skupin, da žival dobi nov dom, svojce in dobi novo priložnost v življenju. Ali pa pomagamo, da izgubljen kuža ponovno najde svoj dom in domače. Lahko pa se tudi odločimo, da bomo v naš dom prinesli novo življenje in ljubezen in posvojili kužka iz zavetišča, v kolikor imamo za to možnosti in zmožnosti, z vso odgovornostjo za njegovo skrb in življenje.


Veliko pasljeljubcem je povsem normalno, da pod novoletno jelko na enem od daril piše tudi pasje ime. Morda takrat, ko bo darilo dobil, naš kuža res ne bo vedel, da je Novo leto, zagotovo pa bo vedel, da smo mu izkazali pozornost in da ga imamo radi, kar bo on ob tem zagotovo in z veseljem na njegov pasji način pokazal tudi nam.

 
Jasna Vukovič

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.