03.12.2019

Nasveti za pravilno postavitev božičnega drevesa!

Verjetno je mnogim znana situacija, ko nakupite okraske in porabite kako uro za okrasitev božičnega dreveščka ali ikebane, ko je postavljena pa se z njo poigra vaš pes ali nanj spleza mačka. Običajno sta dve kategoriji ljudi, ki si med prazniki zastavijo vprašanje: ali bomo letos sploh postavili božično drevo? Na eni strani so to družine z majhnimi otroci, na drugi pa skrbniki psov in mačk. Pri tem opravilu je zato prav, da upoštevamo nekaj pravil in nasvetov, s katerimi bomo poskrbeli za varnost otrok oziroma naših ljubljenčkov, okrašeno drevo pa bo ostalo nepoškodovano.

 

 

Pravilna izbira mesta, kjer bomo božično drevo postavili

 

Prava izbira prostora in predela sobe, kjer bo drevo postavljeno je ključnega pomena. Najbolj smiselni so kotni predeli sobe, kjer se drevešček še vedno lepo vidi v vsem svojem sijaju, vendar je še vedno dovolj daleč dosegu živali. To pomeni daleč od raznih polic, pohištva ali stolov, ki bi psu ali mački dovolilo lažji skok oziroma doseg drevesa.

Drevo mora biti dobro pritrjeno

 

Da bi preprečili nepričakovani padec drevesa, ki bo krasil vaše prostore v prazničnih dneh, moramo drevo postaviti na trdno podlago. Predvsem naj bo ta podlaga dovolj masivna, da bo vzdržala vso težo drevesa in seveda dodanih okraskov. Najbolje, da drevo privežete, pri čemer lahko uporabite prozorni laks, ki bo ostal prektično neviden in ne bo motil podobe prostora.

Posebno pozornost namenite električnim lučkam

 

Lučke in kabli, ki jim dovajajo elektriko so najbolj vabljivi del za pse in mačke. Skušali jih bodo pregristi in se z njimi igrati. Zato je najbolje, da postavite drevo v bližino električne vtičnice, saj boste na tak način potrebovali zelo malo kablov. To pomeni tudi manjšo verjetnost za grizenje. Vsekakor pa velja, da kable skušate čim bolje skriti ali jih prevleči z zaščitno folijo oziroma plastiko.

 

Dvom: izbrati pravo ali umetno drevo?

 

Vsekakor je bolje izbrati umetno drevo. V današnjem času, ko poznamo res ogromno umetnih materialov in dreveščka izgledajo kot prava, je spodbujanje sekanja naravnih dreves popolnoma nepotrebno. Pri pravem drevesu ne pozabimo, da suhe iglice odpadejo. Te lahko poje ali liže naš hišni ljubljenček, kar vsekakor ni dober "posladek" zanj.

Kako izbrati in pravilno postaviti okraske?

 

Tudi okraski, ki jih postavimo lahko predstavljajo nevarnost za štirinožce. Poseben poudarek je potrebno nameniti materialom, iz katerih so izdelani. Veliko bolj priporočljivi so leseni ali nelomljivi materiali. Če pa se vseeno ne morete odpovedati steklenim ali plastičnim bunkicam, jih vsaj postavite na višje veje in predele drevesa. Izgonite se tudi postavitvi daril pod drevo, saj so lahko tudi ti paketi dovolj vabljivi za pasje ali mačje vragolije. Domače živali lahko namreč pojedo kaj ostrega ali nevarnega. Nenazadnje pa obstaja nevarnost, da bodo naslovniki dobili uničene darove.

 

Foto: Big Stock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.