26.12.2018

Popovič bi imel še bolj veličastnega, Bržan odločno proti!

Vest o ukinitvi ognjemeta v Kopru, ki smo jo v torek objavili na portalu Pes moj prijatelj, je povzela večina medijev in v javnosti so se pojavile tudi infomacije, da je odločitev sprejel že bivši župan Boris Popovič.

 

 

Spomnimo. Novi koprski župan Aleš Bržan je za naš portal pred volitvami napovedal, da bodo v primeru njegove izvolitve ognjemeti v Mestni občini Koper postali preteklost. Takoj po tem, ko ga je minuli petek za župana potrdil občinski svet, je obljubo izpolnil in ognjemet črtal iz programa letošnjega silvestrovanja. Dan pred "odločilnim petkom" je bil ognjemet sicer še napovedan na spletni strani Mestne občine Koper:

 

 

Kaj kmalu so se na našo vest odzvali tudi v občinski službi za stike z javnostmi in opozorili, da je odločitev sprejel že nekdanji župan Boris Popovič. Da na silvestrovo ne bo ognjemeta, naj bi se odločil kmalu po 16. novembru, ko so - zanimivo - ob spremljavi slavnostnega ognjemeta odprli nekatere nove pridobitve v občini. Danes pa Popovič za portal Regional Obala pojasnjuje, da bi bil ognjemet ob njegovi zmagi še večji in še bolj veličasten kot tisti ob otvoritvi koprskega olimpijskega bazena. Da se ognjemetom nikakor ne bo odpovedal, je Popovič še pred nekaj meseci napovedoval tudi za naš portal.

 

Na novico, da v Kopru letos ne bo ognjemeta se je večina Koprčank in Koprčanov odzvala pozitivno. V anketi, ki smo jo pred časom opravili na našem portalu, ognjemet podpira le še 11 % ljudi. Anketo so med občankami in občani Kopra naredili tudi v stranki novega koprskega župana. Ugotovili so, da ognjemetov ne podpira že 74 % prebivalcev Kopra.

 

 

Podobnim ugotovitvam so v teh dneh priča tudi v Mestni občini Ljubljana. Več kot 75 % občanov ne podpira ognjemeta, kar lahko pomeni (če bodo v občini sledili željam občanov), da bo silvestrski ognjemet v Ljubljani letos zadnji. Mimogrede, poleg Ljubljane letos ognjemet organizirata le še dve občini, in sicer Murska Sobota ter Piran (v slednji sicer na novega leta dan). 13 občin je tako v zadnjih letih sprejelo odločitev, da ognjemetov odpove gostoljubje, med njimi so tudi Bled, Ptuj, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto in Velenje.

 

Poleg nepotrebnih stroškov, ki jih za davkoplačevalce predstavlja ta nekaj minutna "zabava" imajo ognjemeti še veliko drugih škodljivih učinkov na okolje, zdravje ljudi in živali. Če se omejimo zgolj na živali, ponovno omenjamo sledeče:

 

 - pokanje predstavlja velik stres za živali in ogroža njihovo varnost;

 

 - ptice se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, pogosto zadušijo;

 

 - psi zaznavajo mnogo višje frekvence, zvoki so zanje intenzivnejši, slišijo vsaj petkrat bolje in tudi do štirikrat dlje od človeka;

 

 - ognjemeti povzročajo divjim živalim, pri katerih v zimskih dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt;

 

- psi vodniki in psi pomočniki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela;

 

Poslanka iz Pirana si medtem prizadeva za prepoved prodaje pirotehnike

 

Poslanka SD Meira Hot je pred dnevi vložila poslansko pobudo za spremembo zakonodaje, ki bi prepovedala prodajo, preprodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov. Kot je zapisala, ne samo, da ustvarjajo hrup in razsvetlijo nebo, ampak ustvarjajo tudi nevarnost fizičnih poškodb oseb, trpljenje živali in nenazadnje strahu ljudi, ki ne uporabljajo pirotehnike. "Vem, da si bom najbrž nakopala gnev prodajalcev teh izdelkov in morda tudi mladih, a mislim, da je resnično čas, da naredimo korak naprej," je še zapisala poslanka.

 

Povezane vsebine: Aleš Bržan napoveduje živalim bolj prijazno mesto

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.