24.04.2020

Pretepen pes ostaja pri lastnici - kdo je inšpektorica, ki ni ukrepala?

Zgodba včeraj pretepenega psička v Kopru dobiva nadaljevanje. Na naslovu, kjer je ženska, ki je psa tepla s palico, ta pa je ob tem jokal in cvilil, naj bi živelo kar 7 psov. Po navedbah Obalnega društva proti mučenju živali vsi ti psi že nekaj let živijo v neurejenih razmerah - na precej majhnem dvorišču, po besedah sosedov, pa se dogodek, kot ga je v objektiv včeraj ujela kamera, ni zgodil prvič. Sosedje cviljenje psov menda poslušajo praktično vsak dan, o vsem pa naj bi bila že večkrat obveščena tudi koprska veterinarska inšpekcija. No, po včerajšnji prijavi pretepanja psa je veterinarska inšpektorica na kraj prišla šele po nekaj urah, pravijo v društvu. Ocenila je, da ni razlogov za odvzem psov (kljub temu, da ima pretepena psička menda zelo poškodovano oz. zlomljeno nogico), prisotne pa zgolj pozvala k ureditvi boljših medsosedskih odnosov. 

Po nekaterih podatkih naj bi oseba s posnetka sicer želela s palico ločiti dva psa, ki sta se stepla, kar je v svoj bran menda povedala tudi sama. Sosedje sicer trdijo, da psi niso nikoli sprehajani, do podobnih nasilnih "incidentov" naj bi prišlo v preteklosti že večkrat, njeni psi pa naj bi imeli pogosto podmladek. Kam nato odidejo vsi ti mladiči, ni znano. Kot smo izvedeli, naj bi bilo v minulih letih zaradi neustreznega ravnanja na veterinarsko inšpekcijo podanih že veliko prijav, tako s strani društev, kot tudi posameznikov. Dva psa naj bi ženski inšpekcija pred mnogimi leta tudi že odvzela. Kaj se je dejansko zgodilo včeraj bo bržkone kmalu pokazala preiskava, saj primer že obravnavajo tudi na Policiji.

Z vprašanji smo se na koprsko inšpekcijo obrnili tudi mi, a tudi tokrat nismo prejeli nobenega odgovora.

Vse bolj tako v ospredje prihaja vloga veterinarske inšpektorice iz OU Koper, ki se je do danes že večkrat znašla pod plazom kritik širše javnosti. Ta javnost zdaj zahteva njen odstop, enako pričakujejo tudi v Obalnem društvu proti mučenju živali, kjer so na vodstvo UVHVVR-ja včeraj že poslali zahtevek za njeno razrešitev. Ob tem pa so spomnili na kronologijo njihovega več letnega sodelovanja. Javno objavljeno pismo objavljamo v celoti:

Ob dogodku surovega pretepanja psa v Kopru in ponovne neodzivnosti veterinarske inšpektorice Neve Blažina Sedmak iz OU Koper smo lahko le zgroženi. Skrbnica mučenih psov je dobro znana tako našemu društvu, kot veterinarski inšpektorici. Pred leti sta ji bila dva psa že odvzeta, naslednja dva pa sta v grozljivih razmerah živela leta in leta, kljub desetinam naših prijav in prijav občanov.

Naše društvo z imenovano gospo inšpektorico slabo sodeluje že desetletja. Ukrepanj v smeri zaščite živali skoraj ne beležimo. Na veliko večino naših prijav dobimo vedno isti odgovor, in sicer da je stanje, ki je predmet naše prijave, še v minimalnih standardih obstoječe zakonodaje. V večini primerov odgovora sploh ne dobimo, čeprav jo zakon k temu zavezuje.

Spomnimo zgolj na peščico primerov, ki so odmevali v javnosti in pri katerih je vedno bila poleg tudi imenovana:

- Iz pregretega avtomobila na Markovcu rešena čivava, ki je bila v zadnjih izdihljajih – na mesto je bila poklicana tudi imenovana veterinarska inšpektorica. Ni prišla. Člani našega društva so razbili šipo in čivavi zadnji trenutek rešili življenje. Nas je pa zato gospa inšpektorica kasneje obiskala na sedežu društva in zahtevala čivavo nazaj, da bi jo vrnila neodgovorni lastnici! Seveda ji čivave nismo izročili, zaradi česar si je predsednica našega društva "prislužila" tudi pogojno kazen.

- Primer psov, ki jih je lani poleti tuja državljanka iz dneva v dan puščala v avtomobilu pod žgočim soncem, medtem ko je sama pila kavo ali nakupovala. Psi so bili zaradi medijskega pritiska sicer na koncu odvzeti in nameščeni v zavetišče, a jih je ista inšpektorica kmalu vrnila mučiteljici, ki je seveda s psi kmalu »pobegnila« v Italijo. Za vsemi se je izgubila vsaka sled.

- Pred izolsko bolnišnico v pregretem avtu zaprt ovčar, ki še komaj diha. Na mesto je bila poklicana ista inšpektorica. Malce je pogledala naokoli, ugotovila, da je na avtomobilu malenkost priprta šipa in zgodba se je zanjo zaključila. Tudi v tem primeru je hitra odzivnost ostalih poklicanih na kraj psu rešila življenje. Gospa inšpektorica pa se je v tem primeru bolj ukvarjala s tem, kdo dogajanje snema in našemu članu v kamero zabičala: "Da ne bo kaj narobe!"

- Gospa inšpektorica je v tesnem sodelovanju z bivšim koprskim županom Popovičem poskrbela tudi za to, da je bilo našemu društvu čez noč odvzeto upravljanje zavetišča. Odločbo, na podlagi katere je to storila, je kmetijsko ministrstvo kasneje odpravilo, s tem pa se je pokazalo, da je gospa Blažina Sedmak bistveno kršila postopek.

Tokrat od njenih nadrejenih na ministrstvu pričakujemo takojšnje ukrepanje, saj je njeno ravnanje , ki omogoča nadaljnje mučenje živali nesprejemljivo. Državni uradnik si takšnega nedela ne bi smel privoščiti.
(Zapis je bil objavljen na Facebook strani ODPMŽ)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.