28.12.2018

Tudi Maribor in Ptuj brez ognjemeta - sredstva v dobrodelni namen!

Po novici, da je Aleš Bržan, novi župan Mestne občine Koper letos odpovedal silvestrski ognjemet, prihaja še ena iz drugega konca Slovenije. Po dolgih letih so letos silvestrski ognjemet odpovedali tudi v Mariboru. Natančneje, to je storil novi župan Saša Arsenovič. Čeprav mariborska občina že nekaj let ni bila organizator in plačnik ognjemeta, so tega organizirali sponzorji. A bodo ti, prav na pobudo novega župana, letos denar namenili v dobrodelne namene.

 

Foto: Večer

 

Oba tradicionalna sponzorja silvestrskega ognjemeta - časopisna hiša Večer in Nova KBM - sta se tako odločila, da denar namesto za rakete raje namenita humanitarnim društvom in organizacijam. Denarna sredstva bo prejelo kar 12 humanitarnih organizacij. "Če smo pretekla leta razveseljevali meščane z ognjemeti na silvestrovo, je sedaj čas, da razveselimo tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. Smo trajnostno naravnano podjetje in menimo, da je prav, da v novo leto vstopimo z dobrim delom in nameni," je povedal Miha Klančar, izvršni direktor marketinga in prodaje pri Večeru.

 

Silvestrskim ognjemetom se je v zadnjih letih odpovedalo že 13 večjih občin v Sloveniji, med njimi so tudi Kranj, Nova Gorica, Velenje, Bled, Celje in Novo mesto. Brez ognjemeta bo najdaljša noč v letu minila tudi na Ptuju, kjer so še lani organizirali najdražji "pokajoči spektakel" v državi. Sredstva bo nova županja Nuška Gajšek namenila v posebne sklade osnovnih šol, iz katerih najmlajšim omogočajo različne programe, ki si jih njihovi starši zaradi različnih stisk ne morejo privoščiti. V Velenju bodo 10.000 evrov namesto za ognjemet letos namenili za letovanja otrok, v Novi Gorici pa nakupu vozila za prevoz invalidnih oseb.

 

Letos bodo ognjemet tako organizirali le še v treh občinah: Ljubljani, Murski Soboti in Piranu. V slednjem bodo za predstavo namenili kar 7.000 evrov. V Mestni občini Ljubljana medtem ugotavljajo, da več kot 75 % njihovih občanov ognjemetom ni naklonjenih in če bodo v občini sledili mnenju občanov, bo silvestrski ognjemet v Ljubljani letos zadnji.

 

Kot že omenjeno, ognjemeta po dolgih letih letos ne bo niti v Kopru, odločitev novega župana Koprčani pozdravljajo. A kljub temu ta še vedno odmeva v nekaterih medijih. V občinski službi za stike z javnostmi so takoj ob novici, da je Aleš Bržan odpovedal napovedani ognjemet (ki je bil še prejšnji teden oglaševan na občinski spletni strani) opozorili, da je odločitev v resnici sprejel že nekdanji župan Boris Popovič. Da na silvestrovo ne bo ognjemeta, naj bi se odločil kmalu po 16. novembru, ko so - zanimivo - ob spremljavi slavnostnega ognjemeta odprli nekatere nove pridobitve v občini. Popovič je nato sicer pojasnil, da bi bil ognjemet ob njegovi zmagi v resnici še večji in še bolj veličasten kot tisti ob otvoritvi koprskega olimpijskega bazena. Bržanu nekateri zdaj očitajo, da je ob zmagi v drugem krogu volitev plačal in organiziral zasebni ognjemet, a v ekipi novega župana zatrjujejo, da gre za natolcevanja in izmišljotine, saj so ognjemet priredili v zasebnem lokalu, ki z Bržanom ni povezan. Novi koprski župan je sicer napovedal še vrsto drugih potez, s katerimi bo živalim v koprski občini zagotovil boljšo prihodnost.

 

Vse navedene odločitve sledijo pobudam agencije za okolje in drugih okoljskih organizacij, ki zadnja leta vse slovenske občine pozivajo, naj silvestrovanja na prostem organizirajo brez ognjemetov, saj so ti prav pozimi za okolje še posebno obremenjujoči. V času ognjemetov so namreč lahko mejne koncentracije prašnih delcev v zraku občutno presežene. Ognjemeti imajo veliko škodljivih učinkov na okolje, zdravje ljudi in živali. Če se omejimo zgolj na živali, ponovno omenjamo sledeče:

 

 - pokanje predstavlja velik stres za živali in ogroža njihovo varnost;

 

 - ptice se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, pogosto zadušijo;

 

 - psi zaznavajo mnogo višje frekvence, zvoki so zanje intenzivnejši, slišijo vsaj petkrat bolje in tudi do štirikrat dlje od človeka;

 

 - ognjemeti povzročajo divjim živalim, pri katerih v zimskih dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt;

 

- psi vodniki in psi pomočniki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela;

 

Povezane vsebine: Aleš Bržan napoveduje živalim bolj prijazno mesto

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.