20.02.2020

Pustni kostumi za pse po 40 evrov! Pa je to res potrebno?

Pust je čas veselja in zabave, torej zakaj ne bi oblekli v kostum tudi svojega ljubljenčka? Tako se glasi oglasno sporočilo slovenskega spletnega trgovca, ki ga je v teh dneh mogoče zaslediti na socialnih omrežjih. Jeans hlače z naramnicami za malega kužka za 30 evrov, Minnie miška za psa srednje velikosti skoraj 40 evrov ...

Drži sicer, da se po svetu v zadnjih letih vse bolj širi trend pustnega šemljenja hišnih ljubljenčkov. V Sloveniji za zdaj takega masovnega pojava še ne opažamo, tudi ponudba v prodajalnah je v resnici precej skromna. A vendar bo ponekod tudi letos opaziti pse, oblečene v risane junake, princeske, leve in podobno.


Če so mnenja o tem, ali nekatere (kratkodlake) pasme psov v hladnejših letnih časih dejansko potrebujejo oblekice ali gre zgolj za "modno muho" skrbnikov, nekoliko deljena, se zdi, da smo si ljubitelji živali enotni vsaj v nečemu: pustne maske so primerne samo za ljudi! Kje je torej meja med razumnim in nesmiselnim oblačenjem hišnih ljubljenčkov? Pomembna je zgolj dobrobit živali, opozarja stroka. Strokovnjaki dodajajo tudi, da je oblačenje psov v razne zabavne like smešenje in odločno pretiravanje, psom pa za pustne norčije ni prav nič mar, še več: v večini primerov psom razni dodatki povzročajo celo nepotrebni stres.

Naše priporočilo vsekakor je: v kolikor ste se namenili v nabavo pustnega pasjega kostuma, premislite ponovno - kaj bo od tega imel vaš pes? Ste prepričani, da se bo ob nošenju oblekic počutil dobro? Ne bi denarja, ki ga nameravate porabiti za nakup kostuma, raje namenili kateri od dobrodelnih organizacij, ki skrbijo za dobrobit psov, ki so v stiski?


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.