12.03.2020

Koronavirus v Italiji čez noč v zavetišča preselil 3.000 psov

Italija je za Kitajsko država, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Doslej se je okužilo več kot 12.000 ljudi, od tega jih je umrlo več kot 800. Italijanski premier Giuseppe Conte je včeraj napovedal nove drastične ukrepe v boju proti koronavirusu, tako so z današnjim dnem po vsej državi zaprti še bari, restavracije in tudi trgovine, z izjemo tistih z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.V zadnjih dveh tednih so italijanska zavetišča sprejela skoraj 3.000 psov več, kot v enakem obdobju lani. Večino so skrbniki v zavetišča sicer pripeljali sami, rekoč, da zanje v takem težkem obdobju ne morejo več skrbeti. Koliko psov so ljudje kar odvrgli na ulico, še ni mogoče ugotoviti.

Znano je,, da naši zahodni sosedje predvsem v predpočitniškem času na obcestnih počivališčih ali v gozd vsako leto odvržejo na desettisoče psov, čeprav se ta trend zadnja leta močno znižuje. Ocenujejo, da je v zadnjih dneh brez doma ostalo preko 10.000 živali in vsaj še enkrat toliko muc.

Pogosto vprašanje, ki nam ga bralci v teh dneh zastavljate je, ali se lahko domače živali okužijo s koronavirusom. "
Trenutno ni dokazov, da bi se lahko hišni ljubljenčki okužili s koronavirusom. Kljub temu si je po vsakem kontaktu z živalmi priporočljivo umiti roke, saj nas to ščiti tudi pred ostalimi patogeni, ki se lahko prenašajo med človekom in živaljo," sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Veliko koristnih informacij pa lahko preberete tudi na strani Veterinarske fakultete.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.