11.12.2019

Inšpekcija se je zavila v molk! "Če Ron spet ugrizne, bo verjetno evtanaziran!"

V zadnjih dneh odmeva zgodba, ki jo je na socialnih omrežjih razkril prostovoljec brežiškega zavetišča Luka Vrbančić. Zgodba je dosegla tudi največje slovenske medije. In prav v vseh primerih se je poročanje zaključilo z besedami: "Na odgovore Veterinarske inšpekcije še čakamo in objavili jih bomo, ko jih prejmemo." Tako je bilo tudi v našem primeru.Vprašanja smo na Službo za odnose z javnostmi pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovili že kmalu po ponedeljkovem zapisu Luke Vrbančića, v torek zjutraj pa z ministrstva prejeli odgovor, da so naša vprašanja prejeli, da pa bomo odgovore prejeli takoj, ko jih bodo pripravili na pristojni Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (del katere je tudi Veterinarska inšpekcija). Po skoraj 48 urah od javno objavljene zgodbe, odgovora na vprašanje, zakaj je bil Ron vrnjen ljudem, ki so ga zanemarjali, še vedno nimamo. Ne mi, ne Luka, ne 12.000 tistih, ki so delili čustven zapis brežiškega prostovoljca. "Ron je dejansko postal simbol sprememb, ki se morajo zgoditi. S tem mislim na konkretne spremembe zakona o zaščiti in obravnavanju živali, kot živih bitij in ne lastnine! Takšnih Ronov je v Sloveniji na tisoče," pravi Luka.

Spomnimo: Luka Vrbančić je v ponedeljek delil čustven zapis, v kateri se čudi nad odločitvijo inšpektorata, ki je psa Rona vrnilo problematičnim lastnikom. Psa so inšpektorji pred nekaj meseci našli privezanega na verigo med staro kramo, stroji in avtomobili. Bil je nevaren ljudem in okolici, v registru je bil zaveden kot nevaren pes zaradi ugriza. Po odvzemu je Ron prišel v zavetišče, kjer so ga prostovoljci prevzgojili. Veterinarska inšpekcija je lastnikom naložila zgolj izdelavo boksa, lastniki pa niso spoštovali niti postavljenih rokov, saj so z izdelavo primernega prostora zamudili kar dvakrat. Kljub temu, da ga v času bivanja v zavetišču ni nikoli obiskal, je po Rona v zavetišče prišel njegov lastnik in ga odpeljal v "stari dom". Dom, kjer so ga učili agresivnosti in kjer ga niso spoznavali z zunanjim svetom. Dom, v katerem je zaradi slabih življenjskih pogojev že prišlo do odvzema ovce in evtanazije prašičev, pravi Luka.

Luka pravi, da se za Rona bori za to, ker lahko pri starih lastnikih znova postane agresiven. "Če Ron spet ugrizne in bo podana prijava, je velika možnost, da bo evtanaziran. Na koncu, tako kot vedno, bo kratko potegnila žival. Boks in ograja nista rešitev za Rona! Rešitev za Rona je nov dom, novo okolje in lastnik, ki bo z njim znal živeti in dihati. Ron rabi novo priložnost," je prepričan Luka, ki je na svojem Facebook profilu v minulih mesecih dokumentiral vsak sleherni Ronov napredek.Zdaj si želi samo tega, da bi se Ron vrnil nazaj, užival na sprehodih in delil "lupčke". "Treba je reči dovolj takim zgodbam, ki so v sramoto celotni državi, ki naj bi bila moderna članica Evropske unije. Vstopamo v leto 2020 in še vedno se dogajajo take zgodbe, še vedno se ne premakne dlje od praznih besed in obljub ljudi, ki naj bi skrbeli za dobrobit živali," navaja Luka in verjame, da bo Rona spet lahko kmalu objel. Dal bo vse od sebe, pravi. "To sem mu obljubil, ko sva še zadnjič sedela na najini klopci in ko je iz mojega obraza lizal potoke solz, ki so tekle ... Tokrat žal solz bolečine. Mislim, da sem takšno bolečino čutil samo, ko sem izgubil svojega prvega psa," zaključuje Luka.


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.