20.12.2019

Pirotehniko iz prodaje umaknil še en trgovec

Na našem portalu smo že oktobra prvi poročali, da se letos prodaji pirotehničnih izdelkov odpoveduje prvi trgovec, in sicer Lidl Slovenija. Našo novico so povzeli vsi večji slovenski mediji, odločitev, da Lidl na svojih prodajnih policah ne bo več prodajal pirotehnike, pa je v javnosti naletela na pozitiven odziv. Pobuda je, kot so nam povedali pri Lidlu, prišla s strani kupcev in zaposlenih, bila pa je "logična nadgradnja projekta Koraki za tačke, s katerim spodbujamo razmislek o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov". Projekt sicer že tri leta nastaja tudi s podporo in v sodelovanju s portalom Pes moj prijatelj.

V teh dneh pa je v javnost prišla še ena spodbudna novica. Prodaji pirotehničnih izdelkov so se namreč odpovedali tudi v podjetju Eurospin Slovenija. "Da bodo letos pokale le dobre šale, ne pa tudi petarde! Pri nas ni mogoče kupiti pirotehnike, saj smo se odločili, da si želimo mirnih in sproščenih praznikov, ki niso nevarni nam, našim otrokom ali živalim," so zapisali pri podjetju in kupce celo povabili, da podpišejo peticijo za prepoved pirotehnike in tako narediš nekaj dobrega zase in za okolico.

Kljub temu, da prodaja pirotehničnih izdelkov iz leta v leto upada, se prodaji teh izdelkov tudi letos niso odpovedali v Hoferju, Mercatorju, Tušu in Šparu. Pri slednjem so sicer pojasnili, da razmišljajo o tem, da bi v prihodnje prodajo pirotehnike ukinili, v Tušu pa pirotehniko v teh dneh celo ponujajo v posebnih akcijskih (in cenovno konkretno znižanih) ponudbah. Na novinarska vprašanja, ki se dotikajo te problematike, pa v Tušu (za razliko od drugih trgovcev) ne odgovarjajo.

Uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije je sicer dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Sočasno vsako leto potekajo tudi različne akcije ozaveščanja, v katerih policisti opozarjajo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo vse življenje. Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko namreč povzroči hude telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči. V prednovoletnem času sicer obravnavajo okrog 15 tovrstnih hudih poškodb.

V občinah se odpovedujejo ognjemetom

 

Spomnimo, da so tudi slovenske občine pokajočim in škodljivim "spektaklom" vse manj naklonjene. Nazadnje so ognjemete organizirale le še tri slovenske občine, in sicer Ljubljana, Murska Sobota in Piran. V teh občinah bodo, kljub neodobravanju širše javnosti, ognjemete organizirali tudi letos. V zadnjih letih so ognjemetom gostoljubje odpovedali med drugim tudi na Bledu, Ptuju, v Mariboru, Kopru, Celju, Kranju, Novem mestu in Velenju. V nekaterih občinah so letos uvedli bolj prijazne in okolju neškodljive alternative, navdušuje pa predvsem t.i. "mapping" v Kopru, ki bo na osrednjem mestnem trgu na ogled vse do konca leta - prav vsak dan v tednu v večernem času.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.