12.05.2020

Pretepala nemočno psičko - inšpektorica odločila ...

Pred nekaj tedni je širšo javnost vznemiril posnetek starejše ženske iz Kopra, ki je na dvorišču stanovanja z bičem pretepala psa, ta pa je ob tem cvilil in jokal. Posnetek, ki ga je objavil novičarski portal se je kot blisk razširil po socialnih omrežjih, objavili so ga tudi v Obalnem društvu proti mučenju živali in vsi slovenski mediji.

Kaj se je zgodilo? Kmalu po dogodku so na kraj prišli člani Obalnega društva proti mučenju živali, ki so o dogodku obvestili veterinarsko inšpekcijo. Ta si je kraj dogodka menda ogledala šele po štirih urah in ugotovila, da je ženska s posnetka, ki je pse sicer takrat zgolj pazila, želela razdvojiti dva psa, ki sta se tepla. Sodeč po sporočilu UVHVVR-ja, je inšpektorica začasni skrbnici odredila, da zagotovi ločeno namestitev nezdružljivih psov, ugotovila pa, da je bila psička tepena s približno šestdeset centimetrov dolgo tršo palico z mehko konico, dolgo okoli deset centimetrov.

Za časnik Slovenske novice je pred dnevi spregovorila tudi ženska s posnetka. Potrdila je, da sta se spopadli dve psički, ona pa da ju je želela razdvojiti. Novinarki novic ni pojasnila, zakaj je to naredila na tak način, ki je širši javnosti nesprejemljiv. Povedala je še, da je pred dnevi inšpektorica primer zaključila in da psov ne bodo odvzeli. Za Slovenske novice je spregovorila tudi siceršnja lastnica psov in dejala, da se dogodek, v kolikor bi bila sama doma, ne bi zgodil. Po njenih besedah je psička zdrava in tepež na njej ni pustil nobenih posledic. Na vprašanje novinarke, zakaj imajo doma bič, ni odgovorila. Za pse lepo skrbi, pravi.

LASTNICO PSOV MENDA ŽE VEČKRAT PRIJAVLJALI


Po navedbah Obalnega društva proti mučenju živali psi Koprčanke že nekaj let živijo v neurejenih razmerah. Prve prijave so prejeli pred dolgimi leti, odvzet ji je bil pes doberman v obupnem stanju, pojasni Andreja Bogataj Krivec, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali. Njene besede za različne slovenske medije potrdijo tudi mnogi Koprčani. Zoper lastnico psov naj bi v preteklosti že več občanov podajalo prijave na veterinarsko inšpekcijo, nekaj prijav so napisali tudi v samem društvu. Mnogi sosedi povedo, da so ob tovrstnih dogodkih že večkrat klicali tudi policiste, a da to ni obrodilo sadov. "Grdo ga je napadla, potem je nadrla še mene. Psičk ni ločevala, žival je mučila," je za Slovenske novice zadnji dogodek komentiral eden od sosedov in dodal, da psi večkrat cvilijo, zakaj, ne ve.

ODZIV ŠTEVILNIH DRUŠTEV ZA ZAŠČITO ŽIVALI

Kritično do javno predstavljene zgodbe je že ves čas predvsem društvo Srce za bulle, ki dogodek označuje za konstrukt. Po besedah Simona Mihoriča, predsednika društva, so navedbe medijev lažne, saj naj bi sam izvedel, da psi živijo v odličnih pogojih. "Terierska kri je terierska kri," je povedal v svoji izjavi in izrazil občudovanje gospe, ki je psa uspela razdvojiti. Razočaran je nad tem, da je posnetek dosegel tolikšno število ljudi, presenečen pa nad tistimi, ki domnevnega pretepanja psov v Kopru niso prijavili njegovemu društvu. "Ena psička ima zatečen vrat, druga pa nategnjeno tetivo. To ni nič takega," je bil takoj po dogodku jasen Mihorič, ki priznava, da je bil v tem primeru prvič priča pravilnemu ukrepanju veterinarske inšpekcije.

"Veliko stvari na tem posnetku je bilo grozljivih, logično je, da bo vsak poskušal dati pse narazen, ampak način definitivno ni bil pravi. Mimogrede, kako je imela gospa pri roki bič? Imajo konje ali je to stalna praksa ločevanja? Sosedi so poročali, da se pse disciplinira z metlo itd. Naj pristojni organi tole predelajo in odločijo," so medtem odločni pri Društvu za zaščito živali Lajka.

Obalno društvo proti mučenju živali so v borbi za pravico za pse iz Markovca sicer podprla še številna druga društva iz vse Slovenije.
"Mislim, da je vsakemu jasno, da je gospa na posnetku z vso možno silo udrihala po tem psu, ki nima niti 5 kilogramov. Ne glede na razlog, zakaj je to počela, zame za to dejanje ni opravičila! Tisti, ki se deklarirajo za živalovarstvenike in to dejanje zagovarjajo, je bolje ta takoj prenehajo s tem delom," je kritična Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva. "Bič, s katerim je ženska tepla psičko in ga je menda imela slučajno pri roki? Vem, da ta bič niti slučajno ni bil tam slučajno. To je inštrument, s katerim vsi ti psi večkrat dobijo 'batine'," je jasna predsednica društva.

ZA KONEC: ZA KINOLOGE PRETEPANJE PSOV NI SREDSTVO DISCIPLINIRANJA

Kinologi so sicer mnenja, da pretepanje psa kot sredstvo discipliniranja ali odprave neželenega vedenja, poleg tega, da je prepovedano, nikoli ne prinese dobrih rezultatov, ampak pri psih večinoma pušča precej negativne posledice. Za razdvajanje psov med pretepanjem se uporabljajo druge metode, za najučinkovitejšo priporočajo močan curek vode, če tega ni na voljo pa preusmeritev pozornosti z močnim ropotom, dvigom enega od psov za obe zadnji nogi, da izgubi oprijem in instinktivno izpusti "žrtev" ...

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.