05.04.2020

V Srbiji bodo pse sprehajali samo ponoči!



Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že pred dnevi napovedal, da bo v Srbiji med ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa kmalu sledila še prepoved enournega sprehajanja psov. Omejitve pri sprehajanju psov so medtem sprejeli tudi Italijani, v Franciji so sprehodi s psi dovoljeni le v bližnji okolici doma.

"Mislite, da sem zloben in ne maram psov? Moja hči ga ima," je Vučić dejal v izjavi za medije. Poleg policijske ure, ki v Srbiji velja že nekaj tednov, bodo odslej zelo omejeni pri gibanju tudi skrbniki psov. Ti bodo lahko svoje pse sprehajali zgolj med 23. uro in eno uro ponoči na območju 200 metrov od doma. "Za to časovno obdobje smo se odločili, da jih odvrnemo od druženja," je poudaril predsednik.

Lahko omejitve pri sprehajanju psov pričakujemo tudi v Sloveniji?

Zaenkrat ne, so pred tednom dni zatrjevali odgovorni. Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje parkovne, sprehajalne površine, najbližjega gozda in tam opravijo sprehod, ki so ga načrtovali; tudi s psom, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

Še vedno torej velja: Zaradi svoje varnosti psov ne vodite na obljudene kraje, na sprehode pojdite s psom sami, ob gibanju zagotovite varno razdaljo do gibanja ostalih.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno tudi za dostop do trgovin z živili in do mest za prodajo hrane za živali. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.

Še naprej torej velja, da se dosledno držite sledečega:

- ne hodite v parke ali na mesta, kjer je možnost srečanja z večjim številom ljudi,

- na sprehod pojdite sami s svojim psom, izjemoma je mogoče, da se vam na sprehodu pridruži oseba, ki je vaš ožji družinski član ali član skupnega gospodinjstva, v kolikor je ob tem gibanju mogoče zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin;

Prav tako je pomembno, da psov na sprehodu ne spuščate s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev s psi, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo - pri tem pa lahko pride tudi do nezaželenih stikov (in premajhne razdalje) med skrbniki psov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.