01.07.2020

V zadnjih 3 mesecih občutno več posvojitev - bojijo se, da bo zdaj več zapuščanja!

Svetovna organizacija Dogs Trust je v javnost lansirala ozaveščevalni projekt "Pes je za vse življenje, ne samo za čas karantene!". V organizaciji so namreč zbrali podatke iz vsega sveta, kjer so v marcu, aprilu in maju zabeležili občuten porast posvojitev in nakupov psov, predvsem mladičev. Trend povečevanja posvojitev psov je povezan s tem, da se je življenje v večini evropskih držav med prvim valom epidemije Covid 19 pravzaprav ustavilo in ljudje so naenkrat imeli več časa. Bolj kot zapuščanje v času epidemije, organizacijo tako zdaj skrbi zapuščanje, ki bo sledilo v obdobju, ko se bodo ljudje ponovno spravili k normalnemu življenjskemu ritmu in naenkrat prostega časa, v katerem bi se ukvarjali s svojim psom, ne bodo več našli.

Samo na Googlu je bilo iskanj psov, ki so na voljo za prodajo ali posvojitev, kar za 133 % več, kot običajno. Iz nekaterih zavetišč v Angliji celo poročajo, da so njihovi boksi povsem izpraznjeni. Skrb, da se bo trend kmalu spet obrnil, je očitno več kot upravičena. Mimogrede, v Sloveniji je v času epidemije Covid 19 večina zavetišč zaprla vrata in posvojitve niso bile mogoče - iz varnostnih razlogov, ki so povezani z virusom, pa tudi zato, da ljudje ne bi živali posvajali nepremišljeno.Odločitve, da v svoje življenje pripeljemo psa, nihče bi smel jemati zlahka. Skrb za psa zahteva ogromno časa, denarja in predanosti – mnogokrat za 15 let in več. Imeti štirinožnega prijatelja je izjemno nagrajujoče, a je tudi velika odgovornost. Odgovornost, ki zahteva temeljit premislek. Hipne in nepremišljene odločitve, da v svoj dom pripeljemo psa iz zavetišča se marsikdaj ne končajo dobro. Predvsem za psa. Tak pes se pogosto vrne nazaj v zavetišče (kar je zanj zelo stresna izkušnja), v nekaterih primerih se, žal, nekateri ljudje po tem, ko se njihovi otroci "nove igrače" naveličajo, odločijo psa kar zapustiti nekje v gozdu, ali na ulici.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.