0
0,00 €

10 najbolj prisrčnih pasjih zgodb iz svetovne zgodovine

10. Labrador Jack iz angleškega Swansea


Labrador Jack je živel v tridesetih letih 20. stoletja v mestu Swansea, ki leži ob eni najnevarnejših rek Tawe, v angleškem Walesu. Nekoč se je v reki utapljal deček, Jack je odplaval do njega, ga odvlekel na obalo ter mu tako rešil življenje. Tako je v naslednjih desetih letih labrador življenje rešil še 27 ljudem. Jack je bil nagrajen s srebrno ovratnico kot najpogumnejši pes leta, od londonskega župana je prejel srebrni pokal, postavili so mu tudi spomenik. V čast njegovemu pogumu so poimenovali tudi nogometno moštvo "The Swansea Jacks".

 

 

 

 

 

9. Bernardinec Bamse


Bamse (v norveščini "scrkljani medvedek") je bil neustrašen bernardinec, ki je v 2. svetovni vojni "služil" na norveškemu protiminskemu plovilu. Na ladjo je prišel s kapitanom, ko je le-ta odhajal z ladje, pa se je posadka uprla, da bi s seboj odpeljal tudi psa. Bamse je postal v škotskih mestih Dundee in Montrose, kjer se je ladja nahajala, legenda, saj je poskrbel za to, da so pijani mornarji našli pot nazaj na ladjo, preprečil je tudi pretepe. Nekoč je rešil člana posadke iz morja, drugega pred oboroženim napadom. Poznali pa so ga tudi drugod, saj je vsako leto njegova fotografija na novoletni voščilnici krasila domove svojcev mornarjev po vsej Norveški.

 

 

 

 

 

 

8. Železničarski pes Bob


Mešanček Bob, rojen na jugu Avstralije leta 1882, je oboževal vlake. Čas je preživljal na železniški postaji in nenehno bil za petami železničarjem. Ko ga je nekoč ujel "sanitarec", ga je odkupil postajni načelnik, ki ga je vzljubil že prej. Odtlej sta se skupaj vozila z vlaki, dokler načelnik ni napredoval. Bob je ostal sam in je sam z vlaki prepotoval vso južno Avstralijo. Poznali so ga potrniki, železničarji so ga velikokrat nahranili. Njegova slava je tako zrasla, da so mu po mestih, kjer je potoval, prirejali bankete v njegovo čast. Dali so mu ovratnico z imenom in vgraviranim besedilom, naj ga vsak, ki ga najde, spusti nazaj, saj je bil svoboden, najbolj znan pes v avstralski zgodovini.

 

 

 

7. Potepuha Bummer in Lazarus


Leta 1860 je potepuškima psoma Bummer-ju in Lazarusu uspelo, da sta si v San Franciscu ustvarila položaj, o katerem drugi potepuški psi v tistih časih niso mogli niti sanjati, večina jih je tragično končala. Postala sta slavna zaradi njunega prijateljstva. Bummer je že živel v mestu in si tudi znal od ljudi izprositi kak zalogaj ali priboljšek. Ko je nekoč v mesto prišel drug potepuški pes in se stepel z ostalimi psi, ga je Bummer branil in rešil gotove smrti ter ga potem tudi negoval. Ta drugi pes je od meščanov, ki so to videli, dobil ime Lazarus. Postala sta legendi, o njima in njunih podvigih pa so redno poročali mediji.

 

 

 

 

 

 

6. Bernardinec Barry


Bernardince so v 17. stoletju vzredili menihi, ki so živeli na nevarnem gorskem zasneženem prelazu Sv. Bernard med Švico in Italijo. Pse so vredili za iskanje ponesrečencev v snegu in za reševanje. Tudi Barry je v 12-ih letih rešil preko 40 ljudi. Nekoč se je tam izgubil in na ledenem previsu obtičal deček. Barryju je uspelo, da se je prebil do dečka, ga oživil in grel s svojim telesom do prihoda reševalcev. Ker ti niso mogli priti do dečka, ga je Barry na hrbtu odnesel do njih in mu tako rešil življenje. Odtlej, po Barryjevi smrti, vedno enega bernardinca, ki živi z menihi, poimenujejo Barry. Ta tradicija se je obdržala vse do danes.

 

 

 

 

 

 

5. Bud Nelson


Bud Nelson je bil pes, ki bi si ga človek lahko samo izmislil; sedeč na sedežu v starem avtomobilu, brez strehe, je nosil očala in usnjeno kapo, kot so jih nekoč nosili za vožnjo v avtomobilih. A Bad Nelson je bil resničen pes. Njegov lastnik je bil doktor Horatio Nelson, s katerim sta leta 1903 skupaj prva z avtomobilom prevozila Ameriko. To je bil tedaj pravi podvig, saj avtomobili niso bili ne udobni, niti varni. Kljub temu jima je uspelo, še več, oba sta to počela z veseljem in ponosom, kot je razvidno tudi iz fotografije.


4. Poštarski pes Owney


Predvidevajo, da je bil prvi lastnik Owneya poštni uslužbenec, saj je kuža oboževal vse v zvezi s pošto, spremljal je poštarje in čuval njihove vreče. Ko ga je zapustil lastnik, je Owney začel spremljati vreče s pošto na vlakih in se tako vozil po vsej Ameriki. Poštarji so verjeli, da jim Owney prinaša srečo, saj niti en vlak, s katerim se je peljal kuža, nikoli ni imel nesreče. Sprva so mu na ovratnico pripenjali obeske, ki so označevali, kje je bil. Ko je na ovratnici zmanjkalo prostora, so mu kupili majhno jakno. Potoval je celo z ladjo in tako prepotoval vso Ameriko, Evropo in Azijo. V spomin na Owneya so naredili tudi poštno znamko.

 

3. Nogometaški pes Pickles


Leta 1966 je bilo v Angliji svetovno nogometno prvenstvo, kar je bila velika reč. Prav zato je bilo še toliko huje, ko so ugotovili, da jim je nekdo po njihovi zmagi ukradel pokal. Svetovne sramote jih je ubranil kuža Pickles, ki je na sprehodu z lastnikom v grmovju našel pokal, o čemer so pisali mnogi mediji. Picklesu so priredili banket v njegovo čast in mu podarili kost ter ček za tisoč funtov. Kasneje je postal tudi filmska in televizijska zvezda.

 

 

 

 

 

 

 

2. Pametni kuža Rolf


Rolf je bil ali najpametnejši pes v zgodovini ali pa uporabljen za prevaro – predvsem nacistične Nemčije, tam so trdili, da zna Rolf govoriti. Kakorkoli že, Rolf je vsekakor bil nekaj posebnega. Med vsakršne vrste idejami nacistov je bila namreč tudi ta o vzgoji super-inteligentenga psa, ki bo delil njihove ideale. To je bil Rolf, ki naj bi znal z udarci tačk "govoriti" z Morsejevo abecedo. Z njo naj bi sporočal oboževanje nacizma in mržnjo do Francozov, izrazil naj bi celo željo po borbi v prvih vrstah. Seveda ne gre pričakovati, da bo kdorkoli v to verjel. Vsekakor pa  je smešno dejstvo, da je največja pošast sveta, Hitler, dejansko verjel v to, da je nacistom uspelo vzgojiti prvega rasističnega psa - torej v še en nacistični mit.

 

 

 

1. Žalostni kuža Fido


Veliko je resničnih zgodb o tem, kako so psi, ko so njihovi lastniki umrli, še leta žalovali za njimi. Tudi Hachiko z Japonske in Bobby iz Škotske, o katerima je napisanih vrsto knjig in posnetih filmov. Manj poznan pa je italijanski Fido, ki je živel med drugo svetovno vojno. Še komaj živega ga je našel delavec in ga doma negoval, da se je pozdravil, s čimer je dobil doživljenjskega zvestega prijatelja v njegovem Fidu. Kuža ga je vsak dan čakal na avtobusni postaji, ko je prišel z dela, in to v času, ko je bila Italija dnevno bombardirana. Nekega dne se lastnik ni vrnil z dela, bil je ubit v zračnem napadu. Fido ga je prihajal čakati na postajo čisto vsak dan, štirinajst let. O njegovi zvestobi so pisali mediji med in po vojni, ljudje so ga hodili gledat, kako je počakal na avtobus, čakal, da so vsi izstopili in potem razočaran odšel ter se drugi dan spet vrnil. Podelili so mu medalje in odlikovanja časti. Vse, kar je želel Fido, pa je bilo le to, da bi njegov prijatelj prišel domov, kar pa se ni zgodilo.


Priredila: Jasna Vukovič

Fotografije: Wikipedia, bnps.co.uk in Shutterstock

 

Druge zanimive zgodbe:

 

 

20 ZAPORNIH KAZNI ZARADI MUČENJA!

  • V zgodovini naše države je zaradi mučenja živali v zapor odšlo več kot 20 ljudi. Večina teh primerov je ostala spregledanih, saj se dotikajo predvsem kazni, ki so bile izrečene zaradi zanemarjanja rejnih živali.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: V Medvodah se je izgubil Onix, slabo hodi in sliši
V ponedeljek je iz dvorišča v Zg. Senici, Medvode, pobegnil kuža z imenom Onix. Nazadnje je bil viden v torek, 22.5. zvečer v okolici...
Oddajo se: Slišim na ime MINIKA in iščem dom
Minika je podobna pasmi border collie. Je energična, hitra psička, ki obožuje tek. Ima tudi akrobatske sposobnosti, saj zna plezati gor po...
Izgubljeni: Že dva tedna obupano iščejo belgijsko ovčarko
Iz DZZŽ Slovenska Bistrica sporočajo, da bosta minila že dva tedna, odkar je iz Cigonce izginila belgijska ovčarka Pika. "Vsaki dan smo na...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno