20.03.2020

Zakaj nekateri psi prej osivijo?

Dejstvo je, da s starostjo ljudem sivijo lasje. Številni dermatologi poudarjajo, da je čas, ko boste osiveli, predvsem genetsko pogojen in ni toliko povezan z načinom življenja. Nekateri strokovnjaki pa trdijo, da lahko z zdravim načinom življenja brez stresa odložimo čas, ko se pojavijo prvi beli lasje. Na sivenje las naj bi po nekaterih teorijah vplivala celo izpostavljenost cigaretnemu dimu, UV-žarkom in onesnaževanju, po nekaterih teorijah je za to krivo pomanjaknje vitamin B.

 

V nedavni raziskavi s podganami so ameriški strokovnjaki ugotovili, da so začele tistim s pomanjaknjem vitamina B prej siveti. Druga raziskava s podganami pa je dokazala, da so prej osivele tiste živalice, ki so doživljale stres.

 

Kaj pa psi?

 

Vsi ljubitelji psov vemo, da hitro osvijo tudi nekateri kužki. To je najbolj vidno pri tistih s temno dlako. Je to znak starosti ali česa drugega? To je zanimalo tudi veterinarko Camille King iz Colorada, ki je k sodelovanju pri raziskavi povabila 400 pasjih skrbnikov. V raziskavi so sodelovali samo psi, ki so bili stari od enega do štirih let, saj bi se pri starejših kužkih kot razlog za sivenje predpostavljalo samo starost.

 

Pasji skrbniki so morali z vprašalnikom oceniti počutje svojih psov, njihovo impulzivnost, tesnobo in stopnjo stresa, ki ga doživljajo. To so ocenjevali s konkretnimi primeri, kot je denimo strah do tujcev, obnašanje ob novih okoliščinah in podobno. Ocene je veterinarka nato primerjala z videzom psov in koliko so ti “osiveli”.

 

Večina psov, ki je bila po ocenah skrbnikov bolj dovzetna za glasne zvoke, bolj prestrašena ob prisotnosti drugih psov ali ljudi, so bili bolj sivi. Ugotovila je tudi, da so samičke prej osivele kot samčki, velikost psov in zdravstvene težave pa na sivenje sodeč po tej raziskavi nimajo vpliva.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.