16.10.2011

Elda Viler: "Odvzeli so mi status umetnice, niso pa mi mogli vzeti ljubezni do živali"

 

Legendarna primorska pevka Elda Viler je že od nekdaj velika ljubiteljica živali. Čeprav že vrsto let živi v Ljubljani, se rada vrača domov, ob tem pa nikoli ne pozabi na svojo ljubezen do psov. Tako pogosto obišče tudi brezdomčke iz zavetišča v Svetem Antonu, ob tem pa pove: "Odvzeli so mi status umetnice, niso pa mi mogli vzeti ljubezni do živali!"


Po osamosvojitvi Slovenije se je Elda namreč umaknila iz glasbenega prizorišča, in sicer iz razočaranja, ker ji je država odvzela status svobodnega umetnika, ker da ne ustvarja sodobne glasbe. Popolnoma je opustila petje in nastope. Elda je sicer največjo priljubljenost dosegala v 60-ih in 70-ih letih, v času razcveta slovenske popevke. Med njene največje uspešnice sodita tudi skladbi "Ti si moja ljubezen" in "Lastovka".

 

Ob zadnjem obisku Obalnega zavetišča sta se ji pridružila tudi hčerka Ana Dežman, prav tako priljubljena pevka in predsednik Društva za zaščito živali Trbovlje, Roman Turnšek. Zavetišču so gostje poklonili tudi nekaj hrane, sprehodili pa so kar lepo število brezdomnih kosmatincev.

 

Pevki sta sicer tudi skbrnici psa Toma in muca Pandija, kljub temu pa veliko prostega časa namenita tudi pomoči zavetiščem. Ana pogosto sprehaja pse v ljubljanskem zavetišču, Elda pa ob obisku rojstne Obale ne zamudi priložnosti in vedno rade volje obišče varovance v Obalnem zavetišču. Poudarja tudi, kako pomembno je odgovorno skrbništvo živali: "Če za psa nimaš časa in pogojev, je bolje, da ga nimaš."

 

Prav takim, ki si psa ne morejo omisliti Ana in Elda svetujeta "posvojitev na daljavo", ki jo prakticirajo nekatera slovenska zavetišča (glej tukaj).

 

Foto: Dare Čekeliš

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.