04.01.2011

Gneča v zavetišču ali "V zavetišču se imajo radi"

Naslednja zgodba je bila v naši skupini objavljena 4. novembra 2010 in jo kljub razpletu, ponovno objavljamo (tudi odgovor Vursa in Lajkino udomitev) iz razloga, da opozorimo na nepravilnosti, ki se dogajajo v slovenskih zavetiščih in predvsem v upanju, da do česa podobnega ne bo prihajalo več in o takih dogodkih ne bi več poročali.

 

 

Gneča v zavetišču ali "V zavetišču se imajo radi"

 

OBJAVA DNE 4.11.2010

 

Obljubili smo informacije o psički, ki v zavetišču že 8 mesecev čaka na nove lastnike in ki smo ji v prejšnjem tednu, po prejetih informacijah hitro iskali dom, saj se bi naj njen čas bivanja v zavetišču iztekal. Na oglas se je odzvalo veliko število naših članov, ki so želeli lepo ovčarko sprejeti pod svojo streho.

 

In naleteli so na oviro...

 

Že en teden je mimo, kar smo izvedeli, da je ovčarka, ki je iskala novi dom "pod nujno", v zavetišču skotila mladiče. Kot je očitno (in to so večjemu številu naših članov potrdili v zavetišču), je do brejosti prišlo kar pri njih - v zavetišču, kjer psička, nesterilizirana, deli box z nekastriranim samcem.

 

In čez dva meseca bodo tako za oddajo še mladiči. Za nekatera zavetišča očitno to ni noben problem: če oglasi na Facebooku in drugih mestih ne bodo pripeljali do novih lastnikov, jih bodo najbrž poslali na drugo stran mavrice. Groza!

 

Po pravilniku je sterilizacija za zavetišče sicer obvezna pred samo oddajo psice. O izjemah sicer lahko odloča vodja, ki mora v kartoteko vpisati utemeljitev odločitve. Živali v zavetišču morajo biti po pravilniku o pogojih za zavetišča za zapuščene živali nameščene tako, da se onemogoči parjenje.

 

Je pa v vsakem primeru tako početje kateregakoli zavetišča v nasprotju z vsem, za kar si živalovarstvena scena pri nas prizadeva in skrajno nizkotno dejanje, nepošteno do živali ter moralno sporno v vseh pogledih!

 

Žalostno do konca, da naj bi zavetišče, ki bi moralo tudi z ozaveščanjem v prvi vrsti poskrbeti za zmanjšanje nekontroliranega razmnoževanja mešancev, počelo prav to. Pri sebi. Brez kančka obžalovanja ali zavedanja, očitno.

 

In se vprašamo: a so v zavetišču res tako neozaveščeni, da mirno dopuščajo parjenje kar pod svojo streho? Jim je sploh mar za živali in problematiko brezdomnih in zapuščenih? Kje je pravzaprav "logika"?

 

A ne bi s tem, ko bi preventivno preprečili, da bi prihajalo do nekontroliranega razmnoževanja imeli v zavetišču manj stroškov in dela, tako pa večjo možnost udomitve vseh ostalih brezdomcev v zavetišču, posledično pa tudi možnost odprave 30 dnevnega roka, po katerem lahko živo in zdravo bitje evtanazirajo?

 

Odgovorni v zavetišču na naša vprašanja ne odgovarjajo, čeprav smo jih za pojasnila vprašali že 3x (razloga ne poznamo, a to ni nič novega, žal), tako da vam njihove plati in razlage ne moremo predstaviti.

 

Menda je takih primerov v tem zavetišču še veliko - nesteriliziranih oz. nekastriranih psic oz. psov, torej "parčkov" je po boxih menda še precej.

 

In potem bo zavetišče nabito polno... "last minute" oglasov pa najbrž tudi. :(

 

Brez besed!

 

Tema in komentarji na Facebooku

 

Odgovor VURS-a: Brejost psičke v zavetišču Zonzani

 

OBJAVA DNE 12.11.2010

 

Pred nekaj tedni smo psički Lajki, ki je 8 mesecev na novi dom čakala v Zavetišču Zonzani iskali novi dom. V oglasu je bilo navedeno "da se psički izteka čas", zato smo oglas ustrezno izpostavili v prepričanju, da nam tudi tokrat uspe enemu od kosmatincev v zadnjem trenutku podariti novo priložnost za življenje.

 

Na oglas se je odzvalo veliko število naših članov, ki so želeli Lajki ponuditi streho nad glavo, a ob klicu v zavetišče so doživeli hladen tuš: "Lajka trenutno ne sme zapustiti zavetišča, saj je v zavetišču skotila mladiče".

 

Kot je bilo očitno je do brejosti prišlo kar pri njih - v zavetišču, kjer je psička, nesterilizirana, delila box z nekastriranim samcem.

 

Kot smo že takrat zapisali, je po pravilniku sterilizacija za zavetišče sicer obvezna pred samo oddajo psice. Živali v zavetišču morajo biti nameščene tako, da se onemogoči parjenje.

 

Zavetišče Zonzani, v katerem se je brejost zgpdila in ki bi (tako kot vsako zavetišče) moralo tudi z ozaveščanjem v prvi vrsti poskrbeti za zmanjšanje nekontroliranega razmnoževanja mešancev se na naše 3 pozive po razjasnitvi okoliščin in ostala pojasnila ni odzvalo niti v enem primeru.

 

Zato smo na dogajanje v zavetišču opozorili Vurs Celje, ki nam je danes posredovalo odgovor, da so prijavo neželene brejosti v zavetišču obravnavali in ugotovili, da so navedbe glede parjenja psičke Lajke v zavetišču resnične.

 

Psička je bila 8.4.2010 sprejeta v zavetišče, 9.9.2010 pa je povrgla 4 mladičke (v zavetišču sta še 2 od njih). Ugotovili so, da ko je zavetišče polno, res včasih namestijo skupaj tudi psa in psico, ki se razumeta, vendar v Lajkinem primeru v zavetišču niso opazili, da je psica v fazi gonitve.

 

Na Vursu dodajajo, da je bila prostorska stiska v zavetišču zato, ker se trudijo čim več živali obdržati po zakonsko določenih 30 dneh in čim več živalim najti nov dom. Tako je bilo tudi v Lajkinem primeru, ko je psica našla novega skrbnika po 7 mesecih bivanja v zavetišču (oddana sterilizirana dne 5.11.2010).

 

Kot pišejo iz Vursa, v zavetišču neljubi dogodek, ki je prej izjema, kot pravilo, obžalujejo, saj se zavedajo svoje odgovornosti glede onemogočanja stikov nezdružljivih živali in  parjenja med njimi.

 

Zaradi kršitve določil 16. člena Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali (Uradni list RS, št. 45/2000)  pa je bil proti zavetišču uveden prekrškovni postopek.

 

Podali smo vam torej odgovor Vursa. Tistega iz strani Zavetišča Zonzani do danes nismo prejeli. Zakaj, še vedno ne vemo.

 

Sedaj si želimo samo to, da do tovrstnih zgodb ne bo več prihajalo (v nobenem zavetišču) in da se bo imela Lajka v novem domu odlično! Kot vsaka žival, si tudi ona zasluži dostojno življenje!

 

Tema in komentarji na FacebookuLAJKINA UDOMITEV

 

OBJAVA DNE 15.11.2010

 

 

"Zdravo, po razpletu zgodbe o psički Lajki iz Zonzanija, sem se dolžna zahvaliti za vašo pomoč pri posredovanju najprej oglasa za psičko, kasneje tudi prijave na inšpekcijo. Pošiljam par slikc lepotice, je pa krasna psička. Hvala, Irena."

Irena, Pes moj prijatelj je neskončno zadovoljen, da je dobil lastnico, kot ste vi!!!

 

Tema in komentarji na Facebooku

 

Foto 1: Zavetišče Zonzani (uradna spletna stran)

Foto 2: Lajkina posvojiteljica Irena

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.