26.10.2010

Živali - žrtve prometnih nesreč

Verjetno ni voznika, ki ne bi na cesti opazil povožene živali. Največ je ježev, mačk in divjadi, predvsem v bolj gozdnih predelih. Predvsem pozno jeseni in pozimi divjad zaradi pomanjkanja hrane v gozdovih pride iskat hrano v bližino naselij, pri čemer prečka številne ceste.

 

Da bi preprečili nesreče, v katerih so udeležene živali pa je bilo narejenega malo ali vsaj premalo. Ob cestah so sicer postavljeni znaki, nekateri predeli pa imajo podhode ali alarme, ki živali odganjajo.  

Na odseke cest, kjer so prečkanja divjadi pričakovana, opozarja voznike prometna signalizacija, seveda pa divjad lahko prečka cesto tudi drugje. Predvsem v večernih in jutranjih urah naj bodo vozniki pozorni na morebitno nenadno prečkanje živali, ker je to čas, ko najintenzivneje iščejo hrano. Opozoriti je treba, da divjad običajno pride v bližino naselij v tropih, zato naj vozniki vedno pričakujejo več živali na istem kraju.

Večina živali pogine takoj po trku z vozilom, nekaj pa jih po hudih mukah pogine v gozdu, kamor se po trku zavlečejo.

 

K sreči se vse zgodbe ne končajo tragično, saj jih veliko uspejo pravočasno rešiti. Zelo nazoren primer nam je zaupala predsednica Obalnega društva proti mučenju živali, Andrea Bogataj Krivec, ko je na Šmarski cesti nad Koprom, pred skoraj zagotovljeno smrtjo rešila povoženega kozla. "Ko sem najprej zagledala povoženo žival, sem ji zavezala oči, saj je bilo bistveno lažje žival umiriti in tako nemoteno nadaljevati reševanje," je eno od mnogih akcij društva v nesreči komentirala predsednica.

 

Kako ravnati v primeru, da naletimo na poškodovanega psa na cesti, podrobno pišemo v tem poglavju.

 

BODITE STRPNI VOZNIKI, SAJ UDELEŽENCI V PROMETU NISO SAMO LJUDJE, AMPAK TUDI ŽIVALI!

 


Foto: Dare Čekeliš

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.