09.09.2020

Akcija sterilizacij in kastracij na vseh veterinarskih postajah v Pomurju

Društvo za zaščito živali Pomurja je pričelo z akcijo znižanih cen sterilizacij in kastracij, ki do 31. oktobra poteka na vseh veterinarskih postajah v Pomurju in v Moškanjcih. Skrbniki psov in muc lahko tako izkoristijo 20 % popust pri ceni storitve. Kupon za popust dobite na veterinarskih ambulantah.

V Sloveniji je preveč psov in mačk: vsekakor se skoti več živali, kot jih lahko dobi dom. Mnoge živali, ki jih ljudje ne morejo oddati, pristanejo na cesti in nato v zavetišču. Preplašene in sestradane imajo 30 dni časa, da spet začnejo zaupati ljudem. Če jih v tem času nihče ne posvoji, jih je po Zakonu o zaščiti živali dovoljeno evtanazirati. S sterilizacijo oz. kastracijo svoje živali lahko tudi vi pripomorete, da bo teh zavrženih živali, ki v zavetiščih težko najdejo nov dom, manj. Pozitiven vpliv na zdravje: preprečuje raka na maternici, mlečnih žlezah, prostati in modih, zmanjša prenos spolno prenosljivih bolezni, pišejo na strani Dzzž Pomurja.

Sterilizacija in kastracija sta torej ključni del odgovornega skrbništva živali in najpomembnejši korak, ko je govora o reševanju problematike brezdomnih psov in mačk. Ozaveščenost o pomembnosti obeh posegov sicer narašča, a kljub temu je veliko ljudi še vedno mnenja, da gre pri tem zgolj za nepotrebno zapravljanje denarja, poleg tega pa mnogi še vedno mislijo, da mora psička vsaj enkrat v življenju imeti naraščaj. No, oboje ne drži. Dejstvo je, da je cena posega občutno nižja od stroškov oskrbe pasjega ali mačjega legla in stroškov veterinarske oskrbe vseh teh živali. Pa tudi zdravstvene osnove za to, da mora psička imeti vsaj eno leglo ni, saj tudi brejost in kotitev prinašata potencialne zaplete in skrbi.


Kot odgovoren skrbnik temeljito razmislite o tej temi in skušajte ozaveščati tudi svoje prijatelje in znance. Več o tem smo podrobno zapisali na tej povezavi.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.