Ali pes lahko dobi ozebline?

Do ozeblin pogosteje pride pri manjših in pri kratkodlakih psih, ki nimajo podlanke ali jo imajo zelo malo (denimo pritlikavi pinč, whippet ipd.). Pri teh psih lahko pri temperaturah pod ničlo pride do podhladitve in na določenih delih telesa celo do ozeblin. Manjši psi s kratko dlako se podhladijo hitreje, še zlasti, če se na mrazu ne gibljejo  stalno. Za take pse je škodljiv tudi hladen veter.

 

 

Da psa zebe, lahko opazimo po tem, da se trese in ima hladen spodnji del tačk. Pri podhladitvi se spusti pod normalo tudi telesna temperatura, ker je pes preprosto ni več sposoben uravnavati. Če podhlajen pes nima takoj možnosti, da bi se ogrel, lahko pride do življenjsko nevarnih posledic. Do ozeblin pride najprej na prstih in spodnjem delu nog, na uhljih, na konici repa, zelo hitro pa se lahko pojavijo tudi na smrčku.

 

Ozebline so po videzu podobne opeklinam in jih po stopnji prizadetosti delimo na tri stopnje. Pri prvi in drugi stopnji ponavadi ni trajnih posledic. Pri tretji stopnji pa pride do odmiranja tkiva. Odmrlo tkivo je počrnelo in je videti izsušeno, v večini primerov pa ga je treba kirurško odstraniti. Če pri psu opazimo znake podhladitve, ga moramo čim prej dati v topel prostor. Še najbolje, da ga pokrijemo s toplo odejo ali pa ob njega položimo v brisačo zavito steklenico s toplo vodo. Če so spodnji deli tačk zelo hladni, jih damo v toplo (ne vročo) vodo. Znaki, kot so povišan puls, plitvo dihanje in blede vidne sluznice lahko pomenijo, da je žival v šoku. Tak pes nujno potrebuje veterinarsko pomoč.

 

Podhladitev in ozebline pri psu najbolj učinkovito preprečimo tako, da v hladnih jutrih in večerih opravimo z njim le kratek sprehod, pametno pa je tudi, da mu nadenemo plašček. (JV)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.