21.08.2012

Politiki, ki vlivajo upanje: nekdanja ministrica dela 'čudeže'

So sicer zelo redke, ampak tudi politične teme, ki se dotikajo varstva pravic živali so lahko kdaj pozitivne. Še posebej, ko niso zgolj "promocijski prijem", ampak so v ozadju dejanski rezultati v prid živali.


Nekdanja italijanska ministrica za turizem Michela Vittoria Brambilla je velika ljubiteljica in zagovornica pravic živali. Dokaz, da je temu res tako je tudi njen domači "živalski vrt". Je ponosna skrbnica psov, mačk, konjev, ponyja, oslov, srnjadi, kokoši in golobov. Že kot otrok je bila velika ljubiteljica živali, svojo prizadevnost za lepšo prihodnost naših živalskih prijateljev pa je prenesla tudi na svojega šestletnega sina, ki skupaj z njo skrbi za živalsko kraljestvo njihovega doma.

 

Političarka ima pomembno vlogo tudi pri razpletu zgodbe reševanja beaglov iz podjetja Green Hill. "Neizmerno srečna in ponosna sem bila, ko so zasegli podjetje Green Hill. To je bila obljuba, ki sem jo morala izpolniti!" je za časopis Vero, povedala Brambillova. Oktobra lani je namreč bivša ministrica obiskala podjetje Green Hill in se prvič soočila z žalostnimi pogledi beaglov. V naročju je držala mladička, ki se je je tako oprijel, da ga je ob odhodu komaj vrnila v hladno kletko, ki jo je kar 12 ur obkrožala mračna tema.


"Zelo težko je bilo pustiti mesec dni starega beagla v temačnosti kletke, saj so bili za podjetje ti psi zgolj številke oziroma izdelki. Obljubila sem mu, da ga bom rešila!", se tistega obiska spominja Michaela in pravi, da je še isti dan vložila predlog preiskave podjetja Green Hilla ter političnim kolegom predlagala, da se prepove vzrejo živali za poskuse na celotnem področju Italije.

 


Danes z nasmeškom na obrazu opazuje posvojitve teh več tisoč žrtev in kot vodja organizacij "Leidaa" in "Federazione italiana associazioni diritti animali e ambiente" s ponosom zre v lepšo prihodnost vseh 2.500 kužkov.

V tem poletju si Brambillova lahko zabeleži še en uspeh, za katerega so se več desetletij borila društva za pravice živali. Od sedaj se bodo predvsem po njeni zaslugi lahko na vlakih Trenitalia (Frecce in Eurostar), prevažale tudi živali. Veliko ljudi nima vozniškega dovoljenja ali avtomobila, zato bo potovanje s štirinožnimi prijatelji lažje. "Postajamo civilna družba!" poudarja Michela.

 

Foto: ANSA


Prevoz živali je mogoč v prvem ali drugem razredu ter kategorijah Executive, Business, Premium in Standard, popolnoma brezplačno. Živali morajo biti pri prevozu v primerni kletki, kjer so največje dovoljene mere: 70x30x50.  Poleg tega lahko posamezni potnik na pot vzame psa kakršne koli velikosti (imeti mora nagobčnik ter pasek) za določene kategorije vlakov. Brez omejitev je potovanje dovoljeno psom vodnikom slepih. Vsi potniki morajo imeti za psa tudi ustrezno dokumentacijo – potni list in veterinarsko knjižico, ki jo morajo priložiti že ob nakupu vozovnice.

Več informacij o potovanju najdete na spletni strani Trenitalia.

 

Podobna ureditev velja tudi v Sloveniji, saj pri Slovenskih železnicah pravijo, da se lahko na vlakih brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju. Več o tem si preberite v članku - KLIK.

 

Povzetek: Pes moj prijatelj

Vir: revija Vero in spletna stran Trenitalia

Foto: Leidaa, quibrescia.it, foglioverde.com in ANSA

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.