20.02.2012

Biznis z brezdomnimi psi plačan z javnim denarjem

Za vsakega psa v zavetišču občina, kjer se objekt nahaja, porabi od 300 do 1000 evrov letno. Vendar ta denar ne prepreči tega, da so psi v številnih italijanskih zavetiščih bolni, podhranjeni in stlačeni v prenatrpanih kletkah. Ravno tako jih ne zaščiti pred lažnimi "posvojitvami", ki jih v resnici kot poizkusne živali privedejo v srednjeevropske laboratorije.


Psi so zaprti v propadajoče objekte, mučeni, pozabljeni, včasih jih nelegalno prepeljejo v druge države, kjer pristanejo v laboratorijih ali pa postanejo hrana v konzervah in krzno. Tu se prepletajo pomanjkljivi nadzor, zapravljanje javnega denarja in organiziran kriminal.


Ocena prihodkov tega nelegalnega biznisa z brezdomnimi psi je okoli 200 milijonov evrov, čeprav obstaja tudi druga ocena, ki pravi, da gre za kar 500 milijonov evrov.

 


Psi in mačke so nelegalno prepeljani v druge države pod pretvezo posvojitev. Živali pristanejo v laboratorijih, kjer izvajajo nad njimi poizkuse, pristanejo pa tudi v konzervah kot hrana za njihove bolj srečne kolege in kot krzna. V Italiji, v Neaplju se je 19. decembra začel sodni proces o nelegalni trgovini z mačkami in psi med italijanskim otokom Ischia in Nemčijo. Naloženi v različnih prevoznih sredstvih psi in mačke iz Italije, Španije, Grčije in Turčije gredo v Nemčijo, kjer letno prispe od 250 tisoč do 400 tisoč živali.


Po pričevanju osebe, ki je bila navzoča na meji med Italijo in Švico pri pregledu pošiljke, so bili mačke strpane v majhno kletko. Psi pa so bili omamljeni, tako da niso mogli stati pokonci. Vsak dan vozila z živalmi prečkajo švicarsko mejo, ampak navadno jih nihče ne ustavi.


Policija je sicer nekajkrat posredovala in ustavila tovore. Pred nekaj leti so na primer v Anconi ustavili tovor s 102 psi iz Grčije. Leta 1995 je v Veroni začela preiskava, v kateri so preverjali imena in naslove oseb, ki so posvojile 100 psov. Čisto vsi podatki so se izkazali za lažne. Obstajajo pa tudi različne prijave, recimo primer nekega zavetišča v Umbriji, ki je dalo v posvojitev v Nemčijo 40 psov.


Znan pa je tudi primer iz otoka Ischia v Italiji. Skupinica prostovoljcev se je leta in leta upirala masovnim izvozom psov iz zavetišča v kraju Forio. Šele leta 2006 jim je po raznih prijavah uspelo, da so oblasti ustavile enega od  kombijev in začele natančno preiskavo. Pet oseb je bilo obtoženih mučenja živali, poneverbe in kriminalne združbe, ki se ukvarja z nelegalnim prometom s čutečimi bitji. V tem času pa je zavetišče prevzela družba Pro Animale Fur Tiere in Not e. V., ki ima sedež v Nemčiji in se ukvarja z zbiranjem in prevozom živali iz cele Evrope. Pošiljke z živalmi so bile uradno ustavljene šele poleti 2011 v pričakovanju sodnega procesa, ki se je začel 19. decembra v Neaplju.


Lažne posvojitve v tujino bi morale preprečevati lokalne zdravstvene ustanove (italijanska kratica je ASL), kajti preko njihovih registrov gredo papirji. Kako to, da ne posumijo, ko iste osebe zahtevajo po dvajset ali trideset dovolilnic naenkrat?

Zavetišča, groza, ki se skriva za vogalom. Kakršnokoli nelegalno trgovanje z živalmi je mogoče, ker italijanska zavetišča niso ustrezno nadzorovana. Ilegalni prevoz psov v tujino ni edina težava. Vsakdanjik živali v številnih zavetiščih, tako javnih kot zasebnih, je vse prej kot rožnat. Živali so poškodovane, bolne, podhranjene, strpane v prepolne in majhne kletke, zanemarjene in same. Vse to je zapisano v dokumentu objavljenem na spletni strani Ministrstva za zdravstvo, ki je objavilo tudi video najslabših italijanskih zavetišč. Prizore je posnela posebna preiskovalna skupina, ki je obiskala 39 objektov. Zavetišča so sistem, kjer se služi denar. Kako?

 

Občine, namesto da bi zgradile občinska zavetišča, sklenejo pogodbe z zasebniki, ki pogosto ponujajo zelo nizke cene za oskrbo, tudi 50 centov na dan za psa. Ko je dogovor sklenjen, jih nobeden ne nadzoruje več. Župan je zadolžen za pse, torej odgovoren, ampak v praksi nikoli ne odgovarja, ni mogoče mu niti napisati kazni. Primeri slabih zavetišč so po celi Italiji, na jugu je stanje slabše, ker je ta biznis v rokah organiziranega kriminala. Samo v letu 2011 je bilo zaseženih 6 objektov. Situacija v zaseženih objektih: psi podobni okostnjakom, bolni, nesterilizirani se nenadzorovano parijo in razmnožujejo, najdena pa so bila tudi trupla psov.

Povzeto po: KLIK

Foto: Repubblica.it

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.