05.06.2019

Človek, čuvaj svoje mesto: Ali naj bo moj pes res na povodcu?

Služba Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je včeraj na območju krajinskega parka v sodelovanju z Zavodom Alfakan izvedla ozaveščevalno – izobraževalno aktivnost za obiskovalce, ki v park pridejo s psi. Predstavili so kakovostne možnosti aktivnega preživljanja časa s psom v parku.


Pes naj bo na povodcu

Če park obiščemo s psom, je poleg osnovnega bontona treba spoštovati tudi nekaj ključnih predpisov, pišejo na strani Mestne občine Ljubljana. Po Zakonu o zaščiti živali in Odloku o krajinskem parku mora biti pes na povodcu. V gozdu je treba upoštevati tudi Zakon o divjadi in lovstvu, ki določa, da psov brez nadzora ni dovoljeno spuščati v naravo. Spomladi ima na primer veliko živali mlade. Nekatere živijo v gozdu, druge na odprtih zelenih površinah, nekatere med njimi pa so vezane na vodne površine v parku. Če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali praktično v centru prestolnice, je pomembno, da jih ne vznemirjamo, jih ne hranimo in da imamo pse pod popolnim nadzorom, dodajajo v občini.

To, da je pes na povodcu, ni težava za vodnika, še manj pa za psa. Pes, ki s sodelovanjem s svojim vodnikom zadovolji večino svojih nagonov, ne potrebuje nenadzorovanega vznemirjanja okolice. Takšno vez med vodnikom in psom zgradimo postopoma, z doslednim, do psa poštenim in sistemskim pristopom, ki se ga lahko naučimo na primer na kakovostnih tečajih ali pri številnih kinoloških disciplinah.

Človek, čuvaj svoje mesto

V Mestni občini Ljubljana z družbeno odgovorno kampanjo "Človek, čuvaj svoje mesto" že od leta 2015 opozarjajo na nesprejemljivost vandalizma in poudarjamo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. V letih 2016, 2017 in 2018 so v središče akcije postavili tudi ozaveščanje o pobiranju pasjih iztrebkov. Od leta 2007 so postavili pet pasjih parkov. Ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka) so v letu 2010 uredili pasje igrišče v velikosti 930 m2, leta 2013 v Štepanjskem naselju (ob Pesarski) v velikosti 960 m2 in leta 2016 v Kosezah ob koseških blokih na Ulici bratov Učakar v izmeri 1420 m2 , v Šmartinskem parku v izmeri 1500 m2 in v za garažami na Clevelandski ulici v izmeri 1000 m2.

V Tivoliju in ob četrtni skupnosti Vič imajo urejeni tudi dve pasji stranišči na prostem, na območju Mestne občine Ljubljana pa je na javnih površinah postavljenih tudi 234 pasjih stebričkov, kamor lahko lastniki psov odlagajo pasje iztrebke. Pasji iztrebek, pobran z vrečko, lahko občani odložijo v posodo oziroma koš za mešane komunalne odpadke. Namen sprehajališč je, da se psi prosto gibljejo, medtem ko morajo imeti lastniki v ostalem delu parka svoje ljubljenčke na povodcu. V obeh parkih so postavljene klopi za obiskovalce, koši za smeti in koši za pasje iztrebke.

Uporaba pasjih parkov je v Mestni občini Ljubljana brezplačna, saj želijo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje lastnikov psov, njihovih kosmatincev ter ostalih občanov.Vir in foto: Mestna občina Ljubljana

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.