08.10.2012

Dokumentarec: Facing Animals

Facing Animals (Soočenje z živalmi) je nizozemski dokumentarec avtorja Jana Van IJkena o kompleksnem in pogosto bizarnem odnosu med ljudmi in živali. Zakaj nam ni mar za milijone živali v industrijskih farmah, medtem ko druge razvajamo in človečimo?

V filmu vidimo piščance, ki so vrženi na tekoči trak, žensko, ki na travniku boža kravo, male prašičke, ki vriskajo, ko jim režejo repke, pse, ki jih blagoslavljajo v cerkvi...

Ustvarjalcem filma je bil omogočen vstop v industrijske farme. Nizozemska živinorejska industrija proizvede 97 milijonov piščancev, 12 milijonov prašičev in 4 milijone krav. Velikokrat te živali živijo v obupnih rzmerah. Zaradi načina snemanja, ta sicer anonimna bitja dobijo obraz. Za pse, ki so ljubljenčki, je povsem drugače. Z njimi ravnamo kot s prijatelji, partnerji ali celo otroki.


Dokumentarec je bil posnet s pomočjo dodatnih manjših kamer, ki so bile postavljene med živali na tekočih trakovih in v kletkah, kar daje gledalcu občutek večje bližine in intimnosti. Slika govori sama zase, zato je film brez komentarjev, zvočna kulisa pa so le glasovi živali in zvoki iz njihove okolice.

Postopoma v filmu narašča kontrast med ljubkovanjem in občasno krutostjo, kar včasih povzroči zmedo. Kaj naredi nekatere živali bolj enake kot druge? Kaj je še "normalno" v odnosu med človekom in  živaljo? Film ni mišljen kot pamflet proti intenzivni živinoreji, ampak kot izpraševanje o našem obnašanju do živali.

 

Napovednik:

 

 

Vir: Jan Van IJken

Vabljeni tudi k branju: Pasji kino

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.