19.04.2019

Dubrovniško zavetiško sramoto bo svetu pokazal svetovno znani režiser

Že približno deset let spremljamo dogajanje v zavetišču za zapuščene živali Žarkovica v Dubrovniku, nekajkrat smo ta azil tudi obiskali, tam voluntirali in jim dostavili nekaj materialne pomoči.

 


Zavetišče upravlja Društvo za zaščito živali Dubrovnik, nevladna organizacija, ki prostovoljno in v glavnem s svojimi lastnimi sredstvi, skrbi za dubrovniške zapuščene živali. Zavetišče je locirano na hribu visoko nad Dubrovnikom, v stari, napol porušeni trdnjavi, popolnoma izpostavljeno ostrim zimam in poletni pripeki, brez vode in električne napeljave. Pred približno mesecem dni je bilo zaradi dveh dni orkanske burje ponovno skoraj popolnoma uničeno.


O neskončni sagi tega zavetišča pišemo tukaj, z vodjo zavetišča Sandro Sambrailo pa smo opravili tudi daljši intervju, ki ga lahko preberete tukaj.

Ker je Dubrovnik vroča turistična destinacija in ker zavetišče Žarkovica redno obiskujejo tuji prostovoljci, ki glas o neurejenih in popolnoma neprimernih razmerah v tem zavetišču nosijo po vsem svetu, je toliko bolj nerazumljiva skoraj popolna pasivnost  mestnih oblasti glede te problematike. Dejstva, da je Dubrovnik najbogatejše hrvaško mesto, da so načrti za nov azil že dolgo v predalih birokratov in da Dubrovnik in dubrovniško – neretvanska županija kršijo nov zakon o zaščiti živali, po katerem bi moralo novo zavetišče biti v funkciji že pet mesecev, prav nič ne koristijo živalim, nameščenim v tem zavetišču, niti prostovoljcem, ki jim kljub neskončni volji in srčnosti počasi že zmanjkuje elana.

Tudi novinarji iz regije in sveta redno poročajo o več kot desetletni borbi Sandre Sambrailo, vodje tega neregistriranega zavetišča in ostalih prostovoljcev z mestnimi oblastmi, ministrstvi, birokracijo in z zapuščenimi živalmi, ki jih nikakor noče zmanjkati. Hvaležni so, da se njihov glas sliši daleč izven meja njihove države, saj le tako lahko upajo, da bo njihove agonije nekega dne konec.

Pred dnevi je v Dubrovnik prispel Rick Wilkinson, producent in režiser iz Los Angelesa, ki je za svoje delo prejel številna priznanja, med drugim tudi šest Emmyjev. S svojo filmsko ekipo bo v Dubrovniku snemal dokumentarni film, sicer ne o lepotah in kulturni dediščini tega jadranskega bisera, kot bi morda kdo pomislil … ampak o Žarkovici, kraju, kjer prostovoljci s Sandro Sambrailo na čelu opravljajo delo, ki ga v takih pogojih verjetno ne počne nihče drugi na svetu.

Po mnogih novinarskih člankih, video prispevkih in TV oddajah torej pričakujemo dokumentarec, ki ga bo podpisal producent in režiser svetovnega formata. V njem bo poleg 350 psov in  prostovoljcev društva  "zasluženo" pozornost dobil tudi župan mesta Dubrovnik Mato Franković.


Foto: Društvo za zaščito živali Dubrovnik in Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.