03.09.2020

Evtanazije zdravih živali še naprej - Slovenija tako ostaja "unikum" daleč naokoli!Vlada Republike Slovenije je na februarski seji objavila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, šlo pa je za manjše uskladitve nacionalne zakonodaje z Direktivo Evropskega parlamenta. Razlog za spremembe in dopolnitve zakona je bil uradni opomin, ki ga je Evropska komisija Sloveniji poslala že v letu 2017.

Vlada v odhajanju je februarja torej samo uskladila obstoječo zakonodajo s področja zaščite živali z evropsko direktivo, iz predloga spremembe zakona o zaščiti živali pa so ponovno izpadli vsi ostali predlogi, ki so bili tik pred sprejemom - vključno z ukinitvijo možnosti evtanazije zdravih živali v zavetiščih za zapuščene živali, obveznim čipiranjem psov že v leglih, čipiranjem mačk ... "Vse te spremembe in želje so bile takrat v koalicijskih usklajevanjih že na mizi, a se je ministrica Pivec zaradi domnevno velike časovne stiske in nasprotovanj deležnikov odločila zgolj za implementiranje sprememb, ki jih je narekovala evropska uredba," so nam pojasnili v LMŠ, katere predsednik je v času usklajevanja zakonodaje vodil vlado. Tako je Slovenija ponovno na točki, ko se lahko "pohvali" z enim najbolj zastarelih zakonov, ki živalim priznava bore malo pravic. Vsaj v smislu tistih osnovnih stvari, ki v ostalih evropskih državah že veliko let živalim omogočajo bolj prijazno življenje.

Pred tednom dni smo že pisali o tem, kako so obljube ministrice Aleksandre Pivec glede odprave privezovanja na verige padle v vodo in kako bo 10.000 psov v Sloveniji na tako žalostno življenje očitno obsojeno tudi v prihodnje. Tokrat pa se bomo posvetili zloglasnim evtanazijam zdravih živali v slovenskih zavetiščih. Nobene dileme ni, da številke ubitih psov v slovenskih zavetiščih iz leta v leto upadajo. Če smo še pred 10 leti poročali o tem, kako je vsako leto v domačih zavetiščih uspavanih na stotine povsem zdravih psov, je danes slika bistveno drugačna - zagotovo je k nižji številki pripeljalo občutno upadanje števila zapuščenih in brezdomnih psov v Sloveniji, velik vpliv pa je imel tudi pritisk javnosti in opozarjanje na problematiko s strani različnih aktivistov ter društev za zaščito živali.

Evtanaziji zdravih živali v zavetiščih zaščitniki živali ugovarjajo, že vse odkar je bilo določilo sprejeto v okviru zakona o zaščiti živali. Prvi resnejši premiki za spremembo zakona so se odvili že sredi leta 2010, predlog spremembe zakona, za katerega je dalo svoj podpis kar 30.000 posameznikov, je takrat sicer obležal v predalu kmetijskega ministrstva. Sledilo je veliko spletnih peticij, konkretnih predlogov s strani društev za zaščito živali, svoje nestrinjanje z obstoječim določilom, ki dopušča evtanazije, pa je pred leti izrazil celo takratni minister Dejan Židan.

Kljub temu, da slovenska zavetišča psov ne evtanazirajo več - vsaj ne tako masovno, zakonsko gledano to možnost še vedno imajo. Če psu (ali mački) na 31. dan bivanja v zavetišču niso našli primernega doma, ga lahko evtanazirajo. Pomembno je namreč vedeti, da zavetišču po trenutni zakonodaji oskrbo živali do 30. dne bivanja v zavetišču plača občina.
Med 14 zavetišči za zapuščene živali, jih velika večina še vedno deluje kot d.o.o. ali s.p. - gre torej za podjetja. Predlog, ki bi moral stopiti v veljavo že pred letom dni, je predvideval prepoved evtanazije zdravih psov in muc v zavetiščih - stroške oskrbe bi po določenem roku tako nase prevzelo zavetišče samo. Kako? "Predlagana sprememba sama zahteva spremembo miselnosti zavetišč, saj bo breme doživljenjske oskrbe na njihovih plečih," je za naš portal optimistično napovedoval takratni minister Dejan Židan.

Društva za zaščito živali so kmalu opozorila na neizvedljivost spremembe miselnosti vodstev zavetišč, saj bi lahko, če bi jim to bilo v interesu, pri življenju že v preteklosti ohranili na stotine evtanaziranih psov in muc. Kako bodo živalim brez pomoči države in občin sploh nudili dostojno preživetje, so se spraševali v društvih in izrazili prepričanje, da bodo zavetišča z uveljavitvijo novega zakona postala hiralnice.
"Sama ukinitev evtanazije brez neke realistične vizije o nadaljnjem financiranju bivanja živali v zavetiščih po tem, ko se bo občinska pipica po preteku 30 dni zaprla, in pričakovanje, da bodo pomagali donatorji, je milo rečeno naivna. Ni pričakovati, da bodo tista zasebna zavetišča, ki so bila do sedaj hermetično zaprta pred očmi javnosti in imela celo do kandidatov za posvojitelje neprimeren odnos, do javnosti pa sploh, kar čez obrnila ploščo in se začela dobrikati, da bi pridobila sredstva za živali, ki jim bodo ostale v breme preko 30 dni. Saj te veščine niti ne obvladajo, ker jim tega do sedaj ni bilo treba," so pred dvema letoma opozorili v Društvu za zaščito živali Lajka.

KJE SMO DANES?

Po dolgih letih razprav in usklajevanj je tudi del o "prepovedi evtanazij v zavetiščih" letos padel v vodo. Kje smo in kam gremo, nas je zanimalo - zato smo se po odgovore obrnili na parlamentarne stranke. Iz vladajoče SDS ter Desusa, SMC in NSi na naša vprašanja v enem mesecu niso uspeli odgovoriti.

Stališče LMŠ zagovarja prepoved evtanazij: "Živali v zavetiščih bi morale imeti možnost nastanitve do trenutka posvojitve ali naravne smrti. Živali se v zavetiščih znajdejo zaradi neodgovornih lastnikov, neželenih legel in premilih sankcij. Polna zavetišča so torej posledica neurejenega sistema nadzora in sankcioniranja lastnikov živali in ne vzrok težav." Kako bi sistemsko uredili to področje, niso pojasnili.

Nekoliko bolj konkretni so bili v Levici: "Sramotno je, da capljamo za vsemi ostalimi, medtem ko so živali še naprej žrtve naše slabe prakse. Rešitev vidimo na eni strani z ustrezno pomočjo v smislu financiranja in zadostne podpore zavetiščem. Po drugi strani pa se bodo spremembe zgodile, ko bodo ljudje dojeli, kaj je odgovoren odnos do živali, ko ne bodo kupovali »čistokrvnih« psov in psov »brez rodovnika«, ko ne bodo kupovali živali kot darila in jo odvrgli, ko se je naveličajo ali gredo na dopust in nimajo varstva za žival ..."

Pri Socialnih demokratih so mnenja,
da ima Slovenija enega najbolj zastarelih zakonov o zaščiti živali, "kar je po našem trdnem prepričanju nedopustno in to terja celovito prenovo zakona." Kot dodajajo, se je prenove zakona lotilo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pod vodstvom nekdanjega ministra Dejana Židana, zakon je bil vložen v zakonodajno proceduro, ta pa je svojo pot končal zaradi prenehanja mandata DZ v letu 2018. "Takrat pripravljen zakon je celovito naslavljal vse manke aktualnega zakona o zaščiti živali, med drugim prepoved evtanazije zdravih živali v zavetiščih. Zadnje spremembe zakona junija letos pa nas ne morejo navdati s pretiranim optimizmom, da si pristojno ministrstvo pod vodstvom dr. Aleksandre Pivec ter aktualna vlada iskreno želita narediti korake naprej, za dobrobit večje in nujno potrebne zaščite živali," navajajo v odgovoru.

Socialni demokrati že v tej jeseni od pristojnega ministrstva pričakujejo pripravo in vložitev novele zakona o živalih, ki bo celostno uredila aktualno problematiko glede statusa, zaščite in varstva živali. "Glede evtanazije zdravih živali in privezovanja psov na verige pa ne samo, da smo prepričani v nedopustnost tovrstnega ravnanja z vidika dobrobiti živali. Menimo, da gre za popolno diskrepanco med nedavno sprejetim določilom Stvarnopravnega zakonika, da so živali čuteča živa bitja in področno zakonodajo. Kot povedano pričakujemo, da bo ministrstvo ter celotna vlada sledila tej spremembi. Ta je več kot le pravno formalna dikcija, gre tudi za načelno zavezo korenitim spremembam vse področne zakonodaje, ki terja celostno prenovo in posodobitev," zaključujejo v odgovoru Socialni demokrati.


M.Č.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.