GARJE PRI PSU

Imam tri leta starega shitzuja, ki je že od majhnega alergičen na celo vrsto stvari. Nekaj časa je jedel Eukanubo Dermatosis, zdaj pa mu že kakšno leto in pol kuham sama, in sicer poleg mesa vmešam ovsene kosmiče, proseno kašo, lanena semena... Pred dvema mesecema se je začel zelo praskati po trebuščku in notranji strani zadnjih tačk in to tako, da je imel čisto zlepljeno dlako. Veterinarka je rekla, da ima pršico oz. garje in mu je dala injekcijo in čez 10 dni še eno ter 2 tabletki medrola. Zdaj se sicer malo manj praska, ni pa se čisto nehal. Najhuje je zjutraj, ko vstane in popoldan oz. proti večeru. Ponoči se redko, pa tudi na koži nima nobenih pikic ali madežev. Ali mi mogoce lahko svetujete, ali obstaja tudi kakšen šampon ali kaj podobnega, da bi mu olajšala srbečico in koliko injekcij bo moral še dobiti da bo bolje. Hvala lepa. Zora

 

Odgovor so pripravili v Veterinarski ambulanti USAR:

 

Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da je srbež pri psih nekaj čisto običajnega in banalnega, pa ste tudi vi sami spoznali, da žal velikokrat temu ni tako. Srbež je lahko hudimano neprijeten in lahko močno greni tako življenje kosmatinca kot tudi življenje njegovega lastnika.

 

Najpomembnejši korak pri boju s srbežem je zagotovo ustrezna diagnoza,  do nje pa vodi pot preko izjemno pomembne zgodovine težav. Vaš psiček se z njimi srečuje, pravite, že od majhnega. Sklepam, da so za vami že eliminacijska in provokacijske diete, s katerimi je bilo ugotovljeno kaj psičke sme jesti in česar ne? Ste morda v zadnjem času prehrano kaj spreminjali? Mu pričeli dodajati stvari, ki jih sicer ni jedel?

 

Omenjajte okužbo z garjami in (ali) pršicami.  Garje so zunanji zajedavci, ki povzročajo močno srbeče obolenje kože. Samice garij vrtajo v kožo kanalčke, v katerih se nato iz jajčec razvijejo ličinke in za seboj puščajo gnojne izpuščaje, ki jih prekrivajo kraste. Ker imajo garje raje manj odlakano kožo jih najverjetneje najdemo na prsih, na trebuhu psa, pa na komolcih in notranji strani stegen. Spremembe pa najdemo tudi na konicah ušes, ki postanejo neodlakana, se luščijo in pojavljajo se krastice. Ker lahko ti zajedavci ob ugodnih življenjskih razmerah preživijo nekaj časa tudi brez pasjega gostitelja, je zelo pomembno, da del zdravljenja predstavlja tudi higienska skrb za najožji pasji bivalni prostor (ležišče, sedežna garnitura,..).  Kako pa ugotovimo, če gre dejansko za pasje garje? Potrebni so globoki ostružki, ki jih izvede veterinar in v katerih najdemo sledi (odraslo žival, jajčece,..) Zdravljenje garjavosti pri psih traja najmanj štiri do šest tednov, potrebno pa je zdraviti tudi morebitne naknadne bakterijske okužbe kože.

 

Kaj pa pršice?  Ti zajedavci živijo na površini kože, srbež pri okužbi z njimi je srednje močan (včasih tudi močan), značilen pa je suh prhljaj po hrbtu. Potrdimo jih s pregledom dlake in prhljaja pod mikroskopom. Za razliko od zdravljenja garij je slednje tukaj hitrejše in manj kompleksno – lotimo pa se ga z uporabo kožnih polivov, ki jih sicer uporabljamo tudi za odpravljanje bolh.

 

Kaj pa žlezi, ki ju ima psiček ob zadnjiku? Se pogosto polnita, vnameta? Morda tiči vzrok v srbežu tudi v njih. Ni nujno namreč, da predstavlja težave vašemu psu zgolj en dejavnik – naj bo to alergija na hrano, zunanji zajedavci, atopija (za katero so ši-cuji pasemsko predisponirani), na vaša vprašanja o poteku in trajanju zdravljenja vam bo lahko najboljše odgovorila vaša veterinarka, ki psička pozna, pozna njegov potek bolezni in je opravila tudi vse diagnostične teste.

 

Odgovor je pripravila: dr. vet. med. Tanja Usar.

 

Če imate tudi vi vprašanje iz veterinarskega področja nam ga pošljite na: info@pesmojprijatelj.si ali preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo dobiti odgovor.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.