02.06.2014

Grčija: Beda pasjega življenja, kot skrbno varovana skrivnost

V Grčiji je mogoče videti mnogo psov. Psov, ki jim ni dano dostojno življenje. Ta čuteča bitja so od nekdaj, na vsakem koraku obravnavana kot zamenljivo blago. Kmetje jih privezujejo ob poljske objekte, ob glavne prometnice in na težko dostopna področja, da bi "varovali" ovce in koze. Tiste živali torej, ki ljudem po celem svetu nato na krožnik "servirajo" svetovno znani "feta sir".

 

Psi medtem živijo grozno življenje in nikoli niso deležni niti najmanjše pozornosti.

 

Voda, hrana in veterinarska oskrba so redkost. Mnogo psov vsako leto umre za posledicami vročinskega udara, lakote ali dehidracije. Večina ne dočaka dveh let. Grškim oblastem je stanje dobro poznano, a trenutno "imajo druge skrbi", pravijo.

 

Tudi priljubljeni otok Kreta ima "skrivnost", ki jo domačini že dolga leta skrbno varujejo zase, da le ne bi odgnala brezskrbnih turistov. Na tisoče psov je prisiljenih živeti na manj kot meter dolgi verigi, zatočišče jim predstavlja stara, zarjavela cev.

 

Živijo na zapuščenih delih otoka, redko vidijo katerokoli drugo živo bitje, človeka nikoli. Razen tistega, ki jih je obsodil na tako bedno življenje. Statistika na Kreti je še bolj šokantna: večina psov pogine še pred enim letom starosti!

 

Oglejte si fotografije in videoposnetke! Si prijatelj, pregovorno označen kot "človekov najboljši prijatelj", res zasluži tako življenje? Ne, seveda ne! Nobeno čuteče bitje si ne zasluži niti najmanjšega zanemarjanja, ki je plod človeške zlobe. Vsi imajo pravico do normalnega in dostojnega življenja. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti! Govorimo o tem, storimo, kar je v naši moči. Čudežev sami ne bomo naredili, jutri verjetno ne bo bolje, na naslednje generacije pa polagamo veliko upanja! In sami smo lahko začetek.

 

 

 

Vir: KLIK

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.