31.01.2020

Izjeme pri zavarovanju 'nevarnih pasem' - društvo opozarja na diskriminatornost!

Na socialnih omrežjih odmeva objava, ki so jo med svoje sledilce poslali iz Društva Srce za bulle. Zmotil jih je namreč člen pri pogojih zavarovanja psov, ki veljajo pri Zavarovalnici Triglav in v katerem določene izjeme pri zavarovanjih veljajo za t.i. nevarne pasme. Kot take pri zavarovalnici denimo navajajo pse pasme bull. V društvu so nad tovrstno "diskriminacijo" zgroženi.

 

Se pravi, pitbull je pri vas kar nevarna pasma ali kako? Saj ni čudno, da so diskriminirani, če že take ustanove pišejo o tem! Me pa zanima, kaj je za vas nevarna pasma??

Objava na strani Društva Srce za bulle




Pod objavo se je zvrstilo na stotine komentarjev ljudi, nekateri med njimi so opisovali izkušnje, s katerimi so se soočili, ko so želeli zavarovati svojega psa: "Lansko leto se je enako zgodilo tudi meni. Našo staffyko nisem mogla zavarovati za odgovornost, ker je nevarna pasma. V to kategorijo menda spadajo še: pitbull, doga, rotvajler in nemški ovčar. Tako razlago sem dobila jaz," je zapisala ena od komentatork.

 

Katere so pravzaprav nevarne pasme psov?

Dejstvo je, da v Sloveniji t. i. nevarnih pasem nimamo. V Zakonu o zaščiti živali se sicer nahajajo določbe, ki opredeljujejo, kdaj je pes nevaren in katere obveznosti ima njegov skrbnik. Po definiciji zakona je nevaren pes, ki zaradi svoje neobvladljivosti ogroža okolico oz. kaže napadalno vedenje do človeka, ali pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Pes postane nevaren, ko je bilo v uradnem postopku ugotovljeno, da je neobvladljiv in / ali kaže napadalno vedenje do človeka oziroma je bil ugriz evidentiran in dokazan, izvedeni pa so bili vsi predpisani postopki. Tak pes dobi status nevarnega psa z odločbo uradnega veterinarja v upravnem postopku. V centralnem registru psov je trenutno več kot 2.000 psov s statusom nevaren.



Psi pasme pit bull so iz zavarovanja odgovornosti lastnika psa izključeni zaradi specifik (moči) ugriza, s katerim lahko povzročijo večjo škodo kot psi preostalih pasem. Tovrstna praksa zavarovanja psov je uveljavljena tudi v tujini.

Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje pri Zavarovalnici Triglav




Po odgovore smo se napotili tudi na Zavarovalnico Triglav, kjer so dejali, da temeljno zavarovanje psov ponujajo psom vseh pasem. Je pa to zavarovanje mogoče razširiti še z dodatnimi zavarovanji, ki krijejo denimo stroške zdravljenja, škodne dogodke iz temeljnega zavarovanja, stroške zdravljenja v času bivanja v tujini, škodne dogodke iz temeljnega in zavarovanja stroškov zdravljenja v času prevoza in odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza. "Slednje dodatno zavarovanje lastnikom pasem psov, ki so v zavarovalnih pogojih navedene kot potencialno nevarne pasme, ni na voljo, lahko pa svojega ljubljenčka zavarujejo s preostalimi dodatnimi zavarovanji in tako poskrbijo za stroške zdravljenja tako doma, kot tudi med prevozom ter v tujini. Psi pasme pit bull so iz zavarovanja odgovornosti lastnika psa izključeni zaradi specifik (moči) ugriza, s katerim lahko povzročijo večjo škodo kot psi preostalih pasem. Tovrstna praksa zavarovanja psov je uveljavljena tudi v tujini. Pri tem želimo podariti, da je vedenje psa največkrat odvisno od načina vzgoje in lastnika, ne od pasme," navajajo pri zavarovalnici.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.