05.09.2020

Je bilo reševanje dveh oslov samo predstava za javnost?

Kot smo poročali, so turisti konec julija na pustem otočku "Kurba Mala" v kornatskem arhipelagu opazili dva zapuščena osla. Takoj so jima prinesli 20 litrov vode, ki sta jo hlastno popila. Obvestili so neprofitno organizacijo Animal police in Croatia, oni in še druga društva za zaščito živali ter mediji pa Ministrstvo za kmetijstvo in veterinarsko inšpekcijo. Glede na to, da so se številni mediji o tem primeru razpisali ravno na vrhuncu turistične sezone, so pristojni neobičajno hitro reagirali, ravno tako pa so bili radodarni z izjavami in obljubami o skorajšnji rešitvi oslov z otočka.

Medtem pa je zgodba o dveh zapuščenih oslih skoraj že utonila v pozabo, hkrati pa se pokazalo, da tudi vse okoliščine tega primera niso tako zelo jasne, kot se je zdelo na prvi pogled. Poglejmo:
Društvo Tribunjski tovar, ki naj bi oba osla po reševalni akciji namestilo, je v svoji objavi poročalo o neuspeli reševalni akciji, saj da osla z reševalci nista »sodelovala«, obenem pa so napisali še, da sta bila osla na otočku zapuščena že pred nekaj leti, ter da so ju že lani poskušali rešiti z otoka.

Kako je potem mogoče, da so ju turisti opazili komaj letos? Lani ju kljub rekordni turistični sezoni in stotinam navtičnih turistov, ki dnevno plujejo po arhipelagu, ni opazil nihče. Ravno tako oslov lani niso opazili skrbniki Narodnega parka Kornati, ki so na dnevnih obhodih z ladjo po celotnem arhipelagu, kot tudi ne delavci v bližnjih ribogojnicah.

Na spletni strani Geocaching (geo lov – največja igra iskanja zakladov na svetu) je otoček Kurba Mala označen kot otok oslov (divjih) z opozorilom, da se oslov ne sme dotikati in hraniti, ker lahko ugriznejo. Ali to pomeni, da so osli na otoku zabava za turiste, ki naj bi jim pričarala okus avanture … draga "reševalna" akcija in izjave pristojnih za medije pa samo predstava za javnost?

V medijih se je nenadoma pojavila množica podobnih primerov, o katerih pripovedujejo lokalni junaki, ki naj bi že leta reševali osle iz tega in drugih otokov. Tako predsednik društva Tribunjski tovar pripoveduje, da je že lani reševal osle z otokov, da pa on kot tudi drugi posamezniki nimajo resursov, da bi bili pri tem uspešni. Nimajo primerne ladje z rampo, nimajo pušk z uspavali in ostalih rekvizitov, zato osle puščajo po otokih.

Kako je potekala (neuspešna) reševalna akcija? Najprej so na otoček prispeli veterinarski in komunalni inšpektorji ter župan Murterja, ki so živalim najprej ponudili vodo in hrano, obenem  pa ugotovili, da gre za oslico in njenega mladiča, nad čemer so bili kar malo zgroženi, saj da so na zapuščanje ostarelih oslov po otokih že "navajeni". Ugotovili so tudi, da osla nista čipirana, da pa sta v dobrem zdravstvenem stanju in prijazna do ljudi. Glede na to, da je na otoku nekaj zelenja, s katerim sta se hranila, so jima pustili vodo, v naslednjih dneh so zanju ponovno "skrbeli" navtični turisti.

Nato so k akciji pristopili društvo Tribunjski tovar in ljudje iz Nacionalnega parka Kornati s posebnim plovilom, s katerim so lahko pristali na nepristopnem otočku in ki ima rampo, preko katere bi osla vkrcali na plovilo. Osla, ki sta do tedaj pohlevno in prijazno sprejemala ljudi, ki so jima nosili vodo in hrano, sta do reševalcev pokazala nezaupanje, menda zato, ker so imeli v rokah vrvi.  Več ur so se ljudje in osla preganjali po samotnem otočku, na koncu pa so reševalci obupali in "ugotovili", da osla kljub vsemu sploh nista v slabem stanju in so ju do nadaljnjega pustili na otočku.

Tako je za odgovorne ta zgodba v bistvu zaključena. Na vprašanja številnih društev za zaščito živali in na njihovo ponujeno pomoč že tedne ni več nikakršnega odziva. Tako je minila še ena turistična sezona, osla pa nevidna ostajata na otoku.

Foto: Pixell
Povzeto po - LINK.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.