19.09.2019

Kaj je ob ogledu ugotovila veterinarska inšpekcija?

Minuli vikend smo poročali o žalostnem odkritju, na katerega so naleteli prostovoljci društva Srce za bulle v okolici Ptuja. Spomnimo. Člana društva Srce za bulle so pri dveh osebah v stanovanju našli večje število psov. Psi, ki so bili zaprti v kleti, so bili vajeni jesti celo lastne iztrebke, ti pa so ležali povsod po tleh. "Situacija je bila tako pretresljiva za vse nas, da smo imeli vsi polne oči solza in težko zvečer zatisnili oči. Prizori so bili res grozljivi," je zapisal eden od članov društva. Z lastniki psov so se v društvu dogovorili za prepis lastništva in pse odpeljali. 9-letno dogo je moral veterinar uspavati, saj je bila v izredno slabem zdravstvenem stanju. Imela je večje število odprtih ran in 20-centimetrski tumor, iz katerega se je izcejal gnoj, bila je močno podhranjena. Psička pasme stafford in njena dva desetmesečna mladiča iz prejšnjega legla nista bila cepljena in čipirana, bila sta premalo hranjena. Po navedbah društva, je ta primer že pred mesecem dni obravnavala tudi veterinarska inšpekcija, ki pa ob ogledu ni ugotovila kršitev. “Mi smo že obupani. Iz primera v primer, iz dneva v dan. Si predstavljate šele obup živali, ki v takšnem morajo bivati? Zakaj jih imajo?” so zapisali v mariborskem društvu. Po zadnjem primeru mučenja psov v okolici Ptuja, kjer inšpektorji kljub pregledu na lokaciji niso ugotovili nič spornega, se je mnogim spet postavilo vprašanje, kje so pristojni organi. Iz službe za odnose z javnostmi in promocijo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so nam danes sporočili, da so veterinarski inšpektorji anonimno prijavo za primer, ki se nanaša na kraj Mihovci (kjer je lastnica evtanazirane doge živela prej) prejeli samo 23. julija. Istega dne je inšpektor na naslovu, ki je bil naveden v prijavi opravil ogled. Ugotovil je, da se tam nahajajo trije psi, in sicer
odrasla samica pasme staffordshirski terier ter dva mladiča starosti približno 2 meseca, mešanca med staffordshirskim terierjem in belgijskim ovčarjem. "Vsi trije psi so bili v primernem rejnem stanju, gibali so se na ograjenem dvorišču, v času pregleda so imeli na razpolago vodo in hrano. Lastnica je lastništvo odrasle samice izkazala s potnim listom. Povedala je, da drugih psov nima. Tudi iz Centralnega registra psov izhaja, da na tem naslovu ni vpisanih drugih lastnikov psov," sporočajo iz službe za odnose z javnostmi. Ker ob nadzoru ni bilo ugotovljenih odstopanj v rejnem stanju živali in ker ni bilo suma, da se v stanovanju nahajajo še kakšne živali, ni bilo razloga za vstop v stanovanjske prostore, dodajajo v odgovoru. "Za vstop v stanovanjske prostore mora inšpektor pridobiti soglasje stanovalca, v primeru suma na prekršek pa odločbo sodišča," pojasnjujejo.

Veterinarski inšpektorji so seznanjeni z zapisi na Facebooku, ki se pojavljajo v zadnjem tednu v zvezi z odkritjem društva Srce za bulle. Uradni veterinarji so že začeli z zbiranjem podatkov o primeru. "Do sedaj zbrani podatki kažejo na okoliščine, ki zahtevajo nadaljnje raziskave in zbiranje podatkov tako na terenu kot po arhivih s ciljem podati ovadbo zoper mučitelja živali in njegove sostorilce," primer komentirajo na Ministrstvu. Dodajajo še, da društvo Srce za bulle o slabih razmerah, ki so jih odkrili pred nekaj dnevi, ali o tem, kje so odkrili izmučeno žival, ni obvestilo inšpekcije, ki bi v primeru stanja živali - kot je razvidno iz slike, takoj ugotovila imetnika živali in ga obtožila za sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Prav tako po njihovih informacijah društvo ni obvestilo policije o sumu mučenja živali.

Foto: Srce za bulle

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.