0
0,00 €

Kaj jedo vojaški službeni psi?

Z načelnikom veterinarske službe v Slovenski vojski, mag. Petrom Levstekom, dr. vet. med., smo se  pogovarjali o prehrani vojaških službenih psov. Pravilna in kakovostna prehrana teh nepogrešljivih štirinožnih pomočnikov v zelo veliki meri vpliva na njihovo zdravje, telesno kondicijo in seveda na delovne sposobnosti.

 

Foto: Daniel Mlakar

 

Kakovostna in uravnotežena hrana

 

Vojaški službeni psi dobivajo tovarniško pripravljeno hrano, po navadi tako imenovano suho oziroma briketirano hrano, v manjši meri pa tudi hrano iz pločevink. Odrasli psi dobivajo po en obrok na dan, razen v hladnejšem letnem obdobju, ko dobijo po dva. Količino hrane skrbno dozirajo in jo za vsakega posameznega psa določijo vsak teden na rednem veterinarskem pregledu. Ti pregledi so pomemben del preventivne skrbi za zdravje službenih psov. Med rednim pregledom vsakega psa tudi stehtajo.

 

Vodnik vojaškega psa lahko postane vsak vojak, ki uspešno opravi zdravstveni in psihološki test. In seveda mora imeti veselje do dela s službenimi psi. Zaželeno je tudi predhodno kinološko znanje.

 

Po izkušnjah strokovnjakov v Slovenski vojski psom ni priporočljivo hraniti s hrano različnih proizvajalcev. Če hrano »mešamo «, to pri psih lahko povzroči stres, prebavne motnje (najmanj drisko), hujšanje in slabšo dlako, posledica pa je tudi upad delovnih sposobnosti. Zaradi neprimerne hrane lahko pride tudi do atrofije mišičnega tkiva, kar slabo vpliva na delovne sposobnosti psa. Hrana mora biti kakovostna in uravnotežena. Vsi vojaški psi, torej tudi mladiči in plemenske živali, dobivajo hrano istega proizvajalca. To je pomembno zato, ker proizvajalec za izdelovanje vseh vrst hrane uporablja enake surovine. Po mnenju mag. Levsteka so pri izbiri primerne hrane za pse ključnega pomena surovine, ki jih uporabljajo proizvajalci. Te morajo biti zares kakovostne. Na embalaži vseh izdelkov je sicer zapisana sestava posameznih hranil v odstotkih, kar pa ni dovolj, poznati moramo tudi njihov izvor. Proizvajalec na primer napiše, koliko je v hrani beljakovin, vendar iz tega podatka ne moremo razbrati njihovega izvora. Pri slabših izdelkih se tako pogosto zgodi, da vsebujejo rastlinske beljakovine, ki so cenejše in seveda manj kakovostne od živalskih.

 

Pri izbiri hrane upoštevajo tudi vsebnost hranljivih snovi:

- beljakovin,

- maščob,

- vitaminov,

- mineralov in

- vlaknin

 

Vsebnost hranljivih snovi je sicer zapisana v specifikaciji izdelka, a jo v Slovenski vojski vseeno redno preverjajo na Nacionalnem veterinarskem inštitutu v Ljubljani. Tam ugotavljajo kakovost surovin in ustreznost specifikaciji izdelka. Dovoljeno odstopanje je do 6 odstotkov.

 

Zaradi strogih kriterijev vojaški psi že vrsto let dobivajo super premium hrano blagovne znamke Eukanuba, ki s svojo sestavo skrbi za njihovo zdravje, dobro počutje in optimalne delovne sposobnosti. 

 

Vojaški službeni psi 

 

V Enoti za vzrejo in šolanje vojaških psov usposabljajo svoje štirinožne pomočnike za različna področja dela. Psi za varovanje objektov čuvajo različne pomembne objekte, svoje delo lahko opravljajo samostojno v ograjenih prostorih ali pa tako, da skupaj s svojim vodnikom patruljirajo.

 

Posebno skupino predstavljajo vojaški policijski obrambni psi, ki jih uporabljajo predvsem na vojaških misijah v tujini za zagotavljanje javnega reda in miru. Poleg teh uporabljajo še službene pse za iskanje nedovoljenih drog in pse za iskanje min in eksploziva, ki jih uporablja vojaška policija.

 

Za vsa področja dela v Slovenski vojski uporabljajo predvsem nemške ovčarje, največ imajo psov iz lastne vzreje. Z vzrejo se ukvarjajo že približno dvajset let in imajo vrhunske pse delovnih linij. Gre za »lažji« tip nemških ovčarjev, ki se po zunanjosti precej razlikujejo od razstavnih psov. Njihovi psi imajo izvrstne delovne sposobnosti in so psihično stabilni. Vzrejo psov so prepustili civilnim vzrediteljem. Tem dajo psico za vzrejo, ki jo mora vzreditelj pariti s plemenjakom, ki ga določijo strokovnjaki Enote za vzrejo in šolanje vojaških psov. Mladiče odvzamejo pri starosti deset tednov, ko jih začnejo vzgajati strokovnjaki omenjene enote.

 

 

 ** PROMOCIJSKO SPOROČILO

ZAVETIŠČE LJUBLJANA OSKRBI 2.000 ŽIVALI LETNO!

  • Ljubljansko zavetišče oskrbi 2.000 živali letno, kar je četrtina vseh zapuščenih živali v Sloveniji.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Že dva tedna obupano iščejo belgijsko ovčarko
Iz DZZŽ Slovenska Bistrica sporočajo, da bosta minila že dva tedna, odkar je iz Cigonce izginila belgijska ovčarka Pika. "Vsaki dan smo na...
Izgubljeni: Je kdo videl Arija? Ponujajo 100 evrov nagrade
Od 26. aprila pogrešamo psa Arija. Odšel je iz Otiškega vrha pri Dravogradu. Je star 4 leta, rad se igra in sprehaja. Rad se...
Oddajo se: Igrivi Nord išče nove skrbnike
Nord je zelo živahen in igriv mlad pes, potrebuje pa malo več časa, da sprejme nove ljudi. Na nov dom čaka v Zavetišču Ljubljana...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno