0
0,00 €

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Objavljeno: 26.07.2017

Za sproščeno skupno plavanje s psom moramo najprej izbrati miren prostor, kjer bomo lahko začeli z vadbo oziroma preizkusom, kakšen odnos ima naš štirinožec do vode. Še najbolj prav je, da si tudi sami nadenemo kopalke in gremo v vodo skupaj z njim. Voda naj bo dovolj plitva in mirna. Za vstop moramo izbrati mesto, od koder gre pes lahko udobno v vodo in iz nje.

 

SKUPAJ V VODO

 

Za večino psov bo prvo srečanje z vodo veliko lažje, če bomo šli vanjo skupaj z njim. V vodo gremo najprej sami, in to vzvratno, psa pa skušamo z besedami spodbuditi, da gre sam za nami. Če stopi vsaj nekaj korakov v vodo, ga za "pogum" nagradimo s priboljškom. Pri marsikaterem psu pa je bolje, da ga navežemo na povodec, saj se tako počuti bolj varnega pri prvem srečanju z neznanim objektom. Če imamo manjšega psička, pa je v večini primerov najbolje, da ga vzamemo v naročje in ga potem postopoma navajamo na vodo.

 

Pomembno je, da se psiček pri tem dobro počuti in da v naročju ne kaže znakov nelagodja ali celo strahu. S psičkom v naročju gremo tako skupaj v vodo, kolikor je treba previdno. Roka naj bo pod trebuhom, kar mu bo dajalo občutek varnosti in prepričanja, da se mu v vodi ne bo zgodilo nič hudega. Nato roko, ki jo držimo pod trebuhom, postopoma umikamo. Psiček bo opazil, da ga voda "drži" in je lahko v njej tudi brez naše pomoči. Med vadbo moramo psička seveda spodbujati in paziti, da se bo dobro počutil.

 

 

BREZ PRISILE

 

Ko psa navajamo na vodo, ne smemo uporabljati nobene oblike prisile in pri tem ne smemo biti nestrpni. S kakršnokoli obliko prisile ali z nestrpnostjo lahko pri psu povzročimo stalen in neodpravljiv odpor do vode. Če naš štirinožni prijatelj ne bo šel sam v vodo, imamo na voljo številne trikce in metode, da bo šel vanjo prostovoljno. Pri tem bodimo malce iznajdljivi.

 

Psi gredo večinoma radi v vodo, še zlasti če smo v njej tudi sami. Nekateri pa imajo do vode pač odpor. Pri teh si lahko pomagamo z igro, tako, da nekje blizu brega v vodo vržemo kakšno priljubljeno igračko ali pa priboljšek, ki bo plaval na vodi. Tam mora biti dovolj plitvo, da bo lahko prišel do igračke ali do priboljška tako, da bo stal na nogah in mu torej ne bo treba plavati. Nato igračko postopoma mečemo v vedno globljo vodo, tako, da bo v nekem trenutku psu zmanjkalo tal in bo moral zaplavati. Pri tem si lahko pomagamo s kakšnim psom, ki ima rad vodo in plavanje dobro obvlada. Ko bo naš pes videl, da gre njegov vrstnik brez pomisleka in z veseljem v vodo, bo šel zelo verjetno za njim tudi naš plavalni začetnik, zaplaval bo brez naše pomoči.

 

Psov po navadi plavanja ni treba učiti, saj jim je to dano po naravi. So pa seveda takšni, ki nikakor nočejo v vodo, kar je po navadi posledica kakšne slabe izkušnje. Takšno izkušnjo pa večinoma povzročimo skrbniki z nepravilnim navajanjem na vodo.

 

 

KOPANJE IMA MNOGE PREDNOSTI

 

Kopanje in plavanje v toplih poletnih dneh za psa ni zgolj prijetna osvežitev, ampak ima tudi druge prednosti. Starejši in bolni psi si med umirjenim plavanjem krepijo srce in poživljajo krvni obtok. Pri plavanju si, še zlasti pes, ki ima težave s sklepi (artroza, vnetja...) krepi mišice, kar je zelo pomembno za nemoteno gibanje. Plavanje je koristna oblika rehabilitacije tudi po različnih kirurških posegih na gibalih.

 

Povezane vsebine:

 

Kako brezskrbno na pasje dober dopust?

Peklenska vročina je lahko za živali usodna

Pomagajmo živalim prebroditi vročinski val

Kje na slovenski obali je dovoljeno kopanje s psom?

Hrvatje objavili seznam pasjih plaž

Izolska pasja plaža v letu 2017 brez novosti

S psom na plaži brez skrbi!

Naš sladoled za pse ni primeren

Zakaj je pasja vročina pasja?

Pasje dopustovanje na Hrvaškem: na kaj biti pozorni?

Ali pes potrebuje zaščito pred soncem?

Pred dopustom: Kaj naj vsebuje pasji kovček?

 

Oglejte si tudi:

 

Dog Welcome - izkušnje bralcev

Dog Welcome - lokali po Sloveniji

Dog Welcome - hoteli in apartmaji

Dog Welcome - kampi

Dog Welcome - plaže

Pasji slovarček

 

Povzeto po reviji Moj pes

Foto: Pixabay

POLOVICA PASEMSKIH, POLOVICA MEŠANCEV!

  • Trenutno naj bi bilo pri nas približno 200.000 psov, od tega več kot polovica mešancev.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: V okolici Sevnice pogrešajo Kalo
V okolici Sevnice (nekje pod Lisco, Razbor, Ledina, Orešje, Okroglice, Zabukovje, tudi širše) je že teden dni...
Izgubljeni: V okolici Kamnika pogrešajo srnastega pinča
Stinky je še vedno pogrešan. Izgubil se je v Košišah, zato njegovi lastniki, ki kužka že 10 dni iščejo, lepo...
Oddajo se: Kako je mogoče, da tako dolgo išče nov dom?
Kako je mogoče, da tako dolgo išče nov dom najbolj simpatična psička? Ob njej so sprehodi največje veselje, povodec sproščen,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno