0
0,00 €

KAKO POMAGATI PSIČKI Z EPILEPSIJO?

Naša 5-letna psička jack r. terierka ima že eno leto epilepsijo. Gre za izjemno prestrašeno in panično psičko, tako je verjetno v povezavi s tem. Začelo se je z enim napadom mesečno, potem z dvema in nazadnje s petimi v enem dnevu. Poskusili smo s homeopatijo, z zdravili iz konoplje in sedaj smo začeli z antiepileptiki, čeprav sem odlašala s tem. Žal tudi zdravila nimajo pravega učinka. Zanima me, kakšno kombinacijo zdravil dobi vaš pes, če imate podobne izkušnje? Jaz sem obupala. Lahko mi napišete tudi zasebno sporočilo.

Anđelka

 

Odgovor so pripravili v Veterinarski ambulanti USAR:

Draga gospa, nikar obupati - verjamem, da je pogled na psičko s krči težak in da je velika nemoč lastnika, ki v trenutku napada (razen simptomatske pomoči v obliki rektalnih aplikacij raztopine diazepama) živali ne more pomagati. Je pa na prvem mestu potrebno vedeti, da ni nujno vsak krč, tudi, če deluje tako, epileptičen. Kvaliteta pasjega življenja s pogostimi in močnimi epileptičnimi napadi je zagotovo zmanjšana. Glede na to, da lahko predstavljajo krči tudi resnejšo zdravstveno nevarnost za žival, je vsekakor pomembno vzrok napadov ugotoviti in pričeti z zdravljenjem.


Prvi korak pri spopadanju z epilepsijo je vsekakor dobra diagnoza. Vaši psički je bila postavljena diagnoza idiopatske epilepsije? Pri tej vrsti epilepsije vzroka bolezni ne poznamo, obstaja pa sum na predispozicijo (določene pasme so namreč bolj nagnjene k tej bolezni, kot so na primer zlati prinašalci, francoski buldogi,..).
Naslednja oblika epilepsije je ta, kjer vzrok težav poznamo - simptomatska epilepsija. Bodisi gre vzrok za nepravilnosti v električni aktivnosti možganov (kar je epilepsija) iskati v glavi (prirojene anomalije ob rojstvu, nepravilnosti v razvoju možganov, ciste ali tumorji v možganih, okužbe možganov,..), bodisi je vzrok moč najti drugje v telesu (presnovne bolezni,..). V tretji skupini bolezni, takoimenovani kriptogeni epilepsiji, pa na določen vzrok sklepamo, ne moremo pa ga natančno določiti.


Seveda pa še enkrat ne smemo pozabiti, da ni vsak krč epileptičen. Zakaj se s to dikcijo ponavljam? Zato, ker se v ambulanti pogosto oglasijo psi, pri katerih njihovi lastniki sumijo epilepsijo, potem pa ugotovimo, da je vzrok nekje drugje (infekcije, zastrupitve, metabolne težave,..). Sicer pa lahko glede na pojavnost epileptične napade razdelimo v dve skupini. Prvi so tako imenovani žariščni napadi, kjer motnja zajame le del možganov (in je potem prizadet del telesa, ki je povezan s prizadetim delom možganov), pri drugih pa gre za generaliziran napad, kjer so prizadeti vsi možgani. Klinična slika je temu primerna, lahko pa v generalizirano obliko preidejo tudi določeni žariščni napadi.

Če prav razumem so za vami obsežni klinični in nevrološki pregledi, laboratorijske preiskave krvi (biokemija, hemogram, določanje morebitnih virusov, bakterij, parazitov, hormonske preiskave), analiza urina in eventualna slikovna diagnostika (rentgensko slikanje, UZ, CT, MR)? Če temu ni tako, je najbolje, da se oglasite pri svojem veterinarju, ki bo krčem prišel do dna.

Ko z diagnostiko zaključimo in najdemo vzrok je tega potrebno odpraviti (če se le da), sicer se tako kot v primeru idiopatske (ali kriptogene) epilepsije odločimo za antiepileptično zdravljenje. Zdravil, ki se uporabljajo v ta namen, je veliko (fenobarbital, gabapentzin, kalijev bromid, levetiracetam,...), različni so protokoli zdravljenja in velikokrat ni dovolj zgolj eno zdravilo, ampak kombinacija dveh ali več njih. V vsakem primeru pa zahteva zdravljenje epilepsije sistematski pristop, pri čemer se redno spremlja količina antiepileptika v krvi (in sproti določa ustrezni odmerek) in siceršnje zdravstveno stanje živali.

Žal idiopatska epilepsija pri psih ni ozdravljiva (se pa bolj ali manj uspešno lajšajo znaki bolezni) in če bo ta dejansko ugotovljena, se boste morali naučiti z njo živeti. Lahko pa dodam, da številni psi, ki se velik del življenja spopadajo (in ustrezno zdravijo) z epilepsijo, na koncu dočakajo lepo pasjo starost.
In verjamem, da bo tudi v vašem primeru tako!Kako pa ravnati ob nenadnem napadu krčev pri svojem psu?


Pomembno je, da ostane skrbnik med napadom - čeprav izgleda ta precej grozeče - miren, da umakne morebitne ostre predmete in posrbi za mirno okolico napada. Čeprav je včasih videti, kot da bo psu jezik vsak hip zdrsnil v grlo in ga zadušil, temu ni tako. Prizadetega psa je potrebno pustiti pri miru, lahko se ga nežno in tiho pomirja, nikakor pa se mu ne sega v gobec in rešuje jezika – med intenzivnim krčenjem mišic in brez kontrolirane zavesti lahko še tako miroljuben kosmatinec nehote pošteno ugrizne.

 

Odgovor je pripravila: dr. vet. med. Tanja Usar.

 

Če imate tudi vi vprašanje iz veterinarskega področja nam ga pošljite na: info@pesmojprijatelj.si ali preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo dobiti odgovor.

 

LETA 2016 JE REGISTRIRANIH 15 ZAVETIŠČ!

  • V letu 2016 v Sloveniji deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Že dva tedna obupano iščejo belgijsko ovčarko
Iz DZZŽ Slovenska Bistrica sporočajo, da bosta minila že dva tedna, odkar je iz Cigonce izginila belgijska ovčarka Pika. "Vsaki dan smo na...
Izgubljeni: Je kdo videl Arija? Ponujajo 100 evrov nagrade
Od 26. aprila pogrešamo psa Arija. Odšel je iz Otiškega vrha pri Dravogradu. Je star 4 leta, rad se igra in sprehaja. Rad se...
Oddajo se: Igrivi Nord išče nove skrbnike
Nord je zelo živahen in igriv mlad pes, potrebuje pa malo več časa, da sprejme nove ljudi. Na nov dom čaka v Zavetišču Ljubljana...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno