22.08.2020

Kar 10.000 psov na verigi ne bo dočakalo lepših časov! Ministričine obljube padle v vodo!Po različnih naporih in tudi že kratkem pogledu na lučko na koncu tunela, se Slovenija več kot očitno vrača na začetek. Psi bodo še naprej obsojeni na življenje na verigah. Spomnimo: Z zakonom je privezovanje psov na verige in podobne priveze že prepovedano v Avstriji, Nemčiji, Portugalski, Španiji, Švedski, Belgiji, Malti, na Nizozemskem in Madžarskem. Na Finskem je osveščenost skrbnikov psov o odgovornem lastništvu tako visoka, da opravijo minimalno število sterilizacij in kastracij. Poleg prepovedi verig so prepovedani tudi premajhni pesjaki. "Najbolj mučeni še vedno ostajajo psi v Bolgariji, Romuniji, Grčiji in nekdanjih jugoslovanskih republikah, tudi v Sloveniji," pravijo v Društvu za zaščito živali Anima.

Po tem, ko so številni aktivisti in društva za zaščito živali več let vse napore usmerjali v to, da bi v nov zakon vnesli tudi člen, ki bi prepovedoval privezovanje psov na verige, se je zapletlo. "Na terenu kot prostovoljci za dobrobit živali delujemo po načelu: živali imajo pravico do življenja, ki ga je vredno živeti. Že leta spremljamo prakse drugih držav glede prepovedi verig in uporabe pesjakov. Zakoni teh držav določajo nove specifikacije za pesjake in ograjene dele dvorišča. Ograjen del dvorišča psu omogoča gibanje, opazovanje okolice in bližino ljudi, hkrati pa preprečuje psu pobeg in samostojno potepanje," nam pove Nevenka Lukić Rojšek iz Društva Anima.

Pri Animi so že leta 2019 pripravili tudi peticijo "Proti pasjim verigam", s katero so želeli Ministrstvu za kmetijstvo pokazati voljo državljanov in kako veliko ljudi v Sloveniji ni le proti uporabi verig, temveč to smatra kot obliko mučenja. "Pogosto prejmemo prijavo in prošnjo naj pomagamo, ker inšpekcija ne stori ničesar, saj zakon predpisuje določeno dolžino verig in premajhnih pesjakov. To, da ozaveščamo leta in leta, pa se stvar nikamor ne premakne, pomeni, da je potrebno zakonsko urediti takšna ravnanja. Govorimo o živih čutečih bitjih. Čakati, da se vsak človek ozavesti o kakovosti življenja psa, pomeni nadaljevanje tega ravnanja v nedolgled. Živali so skrb celotne družbe. Tako smo želeli sodelovati z Ministrstvom, seznanili smo jih s primeri držav in dobrih praks, tudi z zakoni in z izvajanjem na terenu," dodaja Lukićeva.

Aprila sta s Cirilo Toplak in podporo drugih društev za dobrobit in zaščito živali, ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Aleksandri Pivec, izročili podpise peticije, ki je zahtevala prepoved prakse omejevanja gibanja psov s pripenjanjem na verige, mnogo njih za vse življenje. Na tisti dan je bilo zbranih že neverjetih 11.835 podpisov. "Ministrica je delovala, kot da bo pod njenim vodstvom to področje tudi zakonsko urejeno. Seznanili smo jo, da v Sloveniji živi okoli 10.000 psov, ki so 24 ur na dan, 7 dni v tednu pripeti na verige, predvsem na ruralnih področjih. Seznanili smo jo z vsemi fizičnimi in psihičnimi posledicami psa, pripetega na verigo. Povedali smo ji, da smo preživeli nekaj dni in noči s psi na verigah in vse posledice, ki jih zaznavamo iz izkušenj. Veriga je huda in dolgotrajna oblika mučenja! Dejala je, da s tem prej ni bila seznanjena, a da se bodo zadeve resno lotili," pojasnjuje sogovornica.

Ministrica jim je zagotovila, da že preučujejo možnosti za ureditev tega področja, a da se soočajo z neodgovornim ravnanjem lastnikov, zato je treba k rešitvi problema pristopiti celovito in preučiti vse možnosti. Povedala je tudi, da so živali zanjo čuteča bitja in bo storila vse da se jim ta status tudi prizna. "Ko je bilo glasovanje o tem ali del o čutečih bitjih vpišemo v Stvarnopravni zakonik ali ne, je bila ministrica proti," je razočarana Lukičeva.

Kot dodaja, je po predaji podpisov in ponujeni pomoči društev pri sprejemanju in spreminjanju zakonodaje, vse utihnilo: "... dokler nismo iz medijev izvedeli, da po mnenju ministrice in MKGP v Sloveniji še ni napočil čas za to spremembo, saj je tradicija privezovanja psov in zapiranja v neustrezne pesjake še vedno močno zakoreninjena. S tem odgovorom se seveda nikakor ne moremo strinjati, predvsem zaradi naših dolgoletnih izkušenj s psi, ki živijo privezani na verige ali zaprti v malih pesjakih in seveda zaradi vseh znanstvenih dokazov, da je veriga in podoben način omejevanja gibanja in interakcije z okolico za psa psihično in fizično mučenje," zaključuje članica Društva Anima.

Kje se je torej zapletlo?

Obrnili smo se na nekatere parlamentarne stranke. "V Levici smo lansko leto ministrici zastavili poslansko vprašanje glede tega. Številne zahodnoevropske države pa tudi nekatere vzhodnoevropske, recimo Madžarska in Hrvaška, so že prepovedale privezovanje psov na verige. Razlogi za to so številni. Prvi in glavni je, da je privezovanje psa oz. imobilizacija za nedoločen čas škodljiva, saj  resno poslabša psihično in fizično zdravje živali. Številni psi, ki na ta način životarijo, imajo različne psihične motnje, so agresivni, odtujeni, lovijo svoj lastni rep, poškodujejo sami sebe, nastopijo fizične okvare vratu, hrbtenice in podobno. Problem je, da pri nas ni nič posebnega, če nekdo pusti psa celo življenje privezanega pred hišo, čez zimo, v vročini ipd. Trenutno to področje ureja Pravilnik o zaščiti hišnih živali, ki pa določa zgolj okvirne, ohlapne normative, kot je dolžina verige in podobno; tudi nadzor tukaj je neustrezen, hkrati pa so ti normativi preveč splošni oziroma nedorečeni. Privezovati se ne sme recimo samo mladičev ali brejih psic, težko pa je kaznovati človeka, ki psa priveže za praktično celo življenje pred hišo in ga tam pusti na pol pozabljenega. Kljub obljubam ministrice že v lanskem letu, spremembe omenjenega pravilnika ni na obzorju," pravijo v Levici.

Socialni demokrati so prepričani v nedopustnost privezovanja psov na verige z vidika dobrobiti živali. "Menimo, da gre za popolno diskrepanco med nedavno sprejetim določilom Stvarnopravnega zakonika, da so živali čuteča živa bitja in področno zakonodajo," pravijo. Od pristojnega ministrstva že v prihajajoči jeseni pričakujejo pripravo in vložitev novele zakona o živalih, ki bo celostno uredila aktualno problematiko glede statusa, zaščite in varstva živali. "Prav tako se ne bomo zadovoljili z zakonom, katerega spremembe bi šle zgolj v smeri izpolnjevanja nekih minimalnih standardov na tem področju, temveč pričakujemo ambiciozen zakon, katerega bo ministrstvo pripravili po zgledu najnaprednejših zakonov s tega področja v drugih državah in v sodelovanju ter upoštevajoč zainteresirano javnost."

Pri LMŠ so sicer bolj previdni in bi spremembe uveljavili postopoma: "V LMŠ smo nasprotniki privezovanja psov na verige. Ne gre le za psihično mučenje živali, pač pa tudi za preživete in zastarele vzorce odnosa do psa. Menimo pa, da bi se prepoved privezovanja na verige morala uveljaviti postopoma, da bi lastniki psov lahko v prehodnem obdobju uredili primerne, varne in dovolj prostorne pesjake, v nasprotnem se lahko kvaliteta bivanja živalim celo poslabša," sporočajo v svojem odgovoru.

Vprašanja smo poslali tudi strankam Desus, SDS in NSi, a njihovim odgovorov po treh tednih nismo prejeli.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.