04.10.2017

Kolumna: Vsak posameznik lahko naredi dobro delo

SVETOVNI DAN VARSTVA ŽIVALI

 

Piše: Andrea Bogataj Krivec

Foto: Dare Čekeliš

 


Veliko dobrega želim vsem živalim tega sveta. Krivic, ki jih počne človek vsak dan je neskončno. Po eni strani je dan danes veliko razvajenih, počlovečenih "cuckov", ki še hoditi ne znajo (mimogrede, zame je tudi to mučenje živali), v večini imajo njihovi skrbniki radi le njih in prav nobene druge živali.

Na drugi strani pa je nešteto zanemarjenih, lačnih, žejnih, mučenih in zlorabljenih živali. Da o rejnih živalih, ki končajo na krožnikih sploh ne načenjam teme, o mlečni industriji, farmah kokoši in še čim tudi ne.

Spletna omrežja so polna živali, ki potrebujejo pomoč. Velikokrat sem prav žalostna, depresivna, ko odpiram objave in vem, da ne moremo vsega rešiti. Pa vendar, vsako dobro dejanje šteje, vsako rešeno življenje ima neprecenljivo vrednost.

Vsak posameznik lahko naredi dobro delo, nahrani lačno muco, opozori na mučenje živali, odpelje do veterine povoženega psa, pomaga lokalnemu društvu, oskrbi onemoglega ptička. Všečki in pametovanja izza računalnika ne rešujejo živali. Vseeno je, kje, kdaj in kako naredite kaj dobrega. A ne obračajte glave stran, saj si same ne morejo pomagati.

 


Vsaj zase vem, da je moje življenje velikokrat naporno, ko se zbudim v populano, pokakano stanovanje, v demolirana ležišča, muce, ki čakajo da jih oskrbim, ko mora doma stalno nekdo dežurati in ne moreš niti v trgovino, posvojitveni razgovori, telefoni, obiskovalci...

Ob vsem tem pa stalno računaš, ali bo dovolj denarja za hrano, veterino...

Težko rečem "ne", kadar gre za živali in ne poznam besede "ne morem". Že celo leto mislim na teden pavze, a vedno pridejo začasniki, ki nas potrebujejo.

Kar se tiče slovenskih društev in zavodov pa izgubljam upanje, da bo večina razumela, da sami niso nič in razne zgodbe močnih egov in razprtije živalim ne koristijo.

Živalovarstveniki smo aktivisti, ki bi morali ponosno, odločno in trmasto stati skupaj in živalim izboriti boljši jutri.

Hvala vsem, ki nam pomagate, da smo in hvala tistim Odpmž-jevcem, ki dajete vse od sebe, da lahko rešujemo življenja.

Andrea Bogataj Krivec, Odpmž

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.