19.06.2017

Končno žarek upanja za pse iz sramote Dubrovnika?

Se dubrovniškemu nelegalnemu zavetišču na Žarkovici, 300 psom in predanim prostovoljcem društva končno obetajo boljši časi? Upati je tako. Po minulih lokalnih volitvah je županovanje prevzel g. Mato Franković, človek, na katerega so vse svoje upe usmerili tudi živalovarstveniki z dubrovniškega področja.

 

Spomnimo. Na našem portalu že več mesecev sledimo zgodbi tako imenovane dubrovniške sramote. Oktobra smo z uredništvom našega portala obiskali Zavetišče Žarkovica in nastal je ganljiv intervju s prostovoljko, ki dnevno skrbi za preko 300 psov na hribu nad najbogatejšim hrvaškim mestom. Lokalna politika je težave ignorirala vsa zadnja leta, nikogaršnjim psom ni namenjala prav nikakršne finančne podpore, obljube o novem, spodobnem zavetišču pa so prostovoljci poslušali že veliko let.

 

Težave že več let rešujejo zgolj in samo prostovoljci s svojim denarjem, pomagamo pa tudi Slovenci. Da je stiska, s katero se soočajo v zavetišču države, ki je članica EU tako velika, si težko kdo sploh predstavlja. Do minulih volitev, se lokalna politika ni zganila. Prostovoljci so preživeli eno najhujših zim v zadnjih letih in ni jim bilo lahko. Brez podpore hrvaške javnosti in tudi Slovencev, bi gotovo poročali o številnih pasjih žrtvah.

 

 

Gospod Franković, novi župan Dubrovnika je že med kampanjo povedal, da se zaveda nujnosti hitre ureditve tega problema, po nastopu županske funkcije prejšnji teden pa že sprejel vodstvo mednarodne organizacije Network for Animals z gospodom Brianom Daviesom na čelu, ter jim podrobno predstavil načrte za izgradnjo novega dubrovniškega zavetišča. Upamo lahko torej, da se bodo stvari za dubrovniške prostovoljce in živali v njihovi oskrbi, po več kot desetletju praznih obljub, premaknile z mrtve točke.

 

(foto: Liberoportal.hr)

 

Fotografije, ki so nastale ob našem obisku zavetišča oktobra 2016 (foto: Dare Čekeliš):

 

 

 

 

NE SPREGLEJ: VELIKI INTERVJU: Sandra Sambrailo, azil Žarkovica nad Dubrovnikom

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.