13.08.2020

Koper bo prvič sofinanciral sterilizacije in kastracije mačk!

Dobra novica prihaja iz Kopra. Mestna občina Koper in Marjetica Koper bosta v naslednjih dneh pričela s prvo akcijo subvencioniranja sterilizacij in kastracij lastniških mačk. Akcijo bodo izvajale Veterinarska ambulanta Koper, Veterinarska ambulanta Janežič, Mačja hiša Koper in veterina Elbivet iz Kolombana. Akcija bo trajala vse do porabe predvidenih sredstev, pobudnika akcije pa bosta sofinancirala 50 % cene posega, ki velja v posamezni veterini. Izvajalcu bo moral občan predložiti položnico za plačilo storitev komunalnega podjetja Marjetica, na osnovi katere se bo ugotovila upravičenost do subvencije.Sterilizacija in kastracija sta torej ključni del odgovornega skrbništva živali in najpomembnejši korak, ko je govora o reševanju problematike brezdomnih psov in mačk. Ozaveščenost o pomembnosti obeh posegov sicer narašča, a kljub temu je veliko ljudi še vedno mnenja, da gre pri tem zgolj za nepotrebno zapravljanje denarja, poleg tega pa mnogi še vedno mislijo, da mora psička vsaj enkrat v življenju imeti naraščaj. No, oboje ne drži. Dejstvo je, da je cena posega občutno nižja od stroškov oskrbe pasjega ali mačjega legla in stroškov veterinarske oskrbe vseh teh živali. Pa tudi zdravstvene osnove za to, da mora psička imeti vsaj eno leglo ni, saj tudi brejost in kotitev prinašata potencialne zaplete in skrbi.


Kot odgovoren skrbnik temeljito razmislite o tej temi in skušajte ozaveščati tudi svoje prijatelje in znance. Več o tem smo podrobno zapisali na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.