31.01.2020

Kranjsko društvo obeležuje 10. obletnico delovanja

V Društvu za zaščito živali Kranj pozdravljajo odločitev Mestne občine Kranj, da sklene pogodbo za oskrbo brezdomnih in zapuščenih živali z Zavetiščem Ljubljana, potem ko je pogodbo prekinil dolgoletni izvajalec teh storitev, Zavetišče Perun. Ob svoji desetletnici, ki jo beležijo 1. februarja, pa poudarjajo, da so v vseh letih svojega delovanja vedno poskušali delovati konstruktivno z vsemi vpletenimi za končno dobrobit živali, ne glede na težavne okoliščine, s katerimi so se redno srečevali.

 

V društvu ob svoji desetletnici tudi ugotavljajo, da je sodelovalno delovanje, kjer je le mogoče, dolgoročno edino vzdržno in racionalno. Zato se sicer strinjajo, da je treba reševati tudi problematiko oskrbe brezdomnih in zavrženih živali v občinah Zgornje Gorenjske, ki so se zaenkrat izrekle za nadaljnje sodelovanje z Zavetiščem Perun, obenem pa poudarjajo, da se mora problematična situacija razrešiti po pravno vzdržni in inšpekcijsko podprti poti. Zakon ulice in populistična zborovanja po njihovem mnenju dolgoročno zagotovo ne bodo prinesla nikakršne rešitve, le še večji razkol med vsemi vpletenimi, ki bi skupaj morali gledati in delovati za dobrobit živali. Če živalovarstveniki, zavetišče in župani ne bodo našli skupnega jezika, potem bodo na slabšem samo živali, še dodajajo v Društvu za zaščito živali Kranj.

Da je delovanje Društva za zaščito živali Kranj, čeprav mnogokrat manj odmevno, na dolgi rok zagotovo učinkovito, kažejo rezultati ob deseti obletnici delovanja društva. V desetih letih so tako pomagali najti nove odgovorne domove več kot 1200 mačkam in več kot 70 psom. Delno ali v celoti so financirali 900 sterilizacij mačk, 700 kastracij mačkov, 150 drugih veterinarskih posegov ter za veterinarsko oskrbljene prostoživeče mačke, ki jih z njihovo pomočjo hranijo hraniteljice na lokacijah, nakupili skoraj 20 ton briketov. Organizirali so 17 zbiralnih akcij starega papirja, v katerih so zbrali 750 ton starega papirja; izkupiček so v celoti namenili oskrbi živali v smislu prej navedenih aktivnosti. Od svoje ustanovitve 1. februarja 2010 so postali stalen sogovornik lokalnih in nacionalnih medijev, redno objavljajo osveščevalne vsebine s področja varstva in oskrbe živali ter na splošno v največji možni meri opravljajo naloge, ki jim jih zakon dopušča, kot pač kot prostovoljci zmorejo z omejenimi časovnimi in finančnimi sredstvi, in k temu se zavezujejo tudi v prihodnje.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.