Ležišče naj bo vedno zatočišče

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih moramo zagotoviti psu še preden pride v naš dom, je prostor, ki bo samo njegov. Urediti mu moramo kotiček, v katerem se bo počutil sproščeno in varno, in v katerega se bo lahko umaknil, da si odpočije. Ne glede na to, ali bo naš pes v hiši ali pa zunaj, mu moramo zagotoviti bivališče, ki ga bo varovalo pred vlago, prepihom in vročino. Jasno pa je, da to v nobenem primeru ni na verigi!

 

Še preden domov pripeljemo psa, se moramo odločiti, kje bo bival. Bo z nami v stanovanju, na dvorišču ali na vrtu? Ne glede na to, ali bo imel na svojem življenjskem prostoru samo odejo, kletko, uto ali pesjak, najpomembnejše je, da se bo pes tam počutil varno. Njegovo ležišče naj bo vedno tudi njegovo zatočišče, saj pes nujno rabi miren prostor, kamor se lahko kadarkoli umakne.

 

Stanovanjski uživači


Nekateri kinologi menijo, da nima smisla imeti psa, če ga nimaš ves čas ob sebi, v stanovanju. Pes je namreč socialna žival, ki je brez družbe nesrečna. Zato se vse več ljudi odloči, da bo svojega hišnega ljubljenca spustilo v svoje bivališče. Za takšne pse je najboljše, če jim prostor uredimo v kakšnem mirnem kotu, ki ni preblizu električnih napeljav, kuhinjskih aparatov, peči, kaminov... Prostor mora biti tudi zavarovan pred prepihom, vročino, mrazom in vlago. Vseeno pa naj bo tako blizu nas, da bo pes lahko opazoval dogajanje okrog sebe.

 

Pes ima lahko na svojem prostoru le kakšno toplo odejo (zelo dobro je, da je pralna, ne sme pa biti električna), lahko pa si omislimo kletko. Če ga nanjo počasi navadimo in jo bo dojemal kot nekaj zabavnega, bo v njej z veseljem preživel ure, ko nas ne bo doma. Tako tudi ne bo imel možnosti, da bi povzročal škodo. Nekateri psi namreč, ko so sami, radi grizejo pohištvo, copate, vrata. Ob izboru kletke moramo paziti le na to, da bo dovolj velika. Že ko imamo mladička, moramo namreč misliti na to, da bo nekoč zrasel. Zato mu kupimo kletko za odraslega psa, v kateri bo lahko stal, ležal in se neovirano obračal. Lahko pa psu ležišče uredimo tudi v primerni košari ali zaboju. Vse to lahko kupimo v trgovinah za male živali, kjer nam bodo znali tudi svetovati glede velikosti kletke ali košare.

 

Kralji postelje


Pes v posteljo (načeloma) ne sodi. Tudi, če je majhne pasme. Vendar skrbniki ponavadi naredimo napako in se, ko je kuža majhen, ne moremo upreti njegovim prosečim pogledom ter prošnjam, da bi spal z nami. Takrat ga dvignemo v posteljo in ga navadimo spati z nami. Potem pa pes zraste v velikega odraslega psa in mi ga nočemo več v postelji. Kar na enkrat ga začnemo preganjati, njemu pa ni jasno, kaj je naredil narobe in s čim nas je razjezil. Zato: če ne želimo, da bi pes spal z nami v postelji, mu tega nikoli ne dovolimo! Niti ko je majhen, nebogljen kužek,ki smo ga ravno prinesli domov in joka, ker ni več ob svoji mamici. Lahko pa imamo tudi srečo in se nam s temi težavami ne bo treba ukvarjati, saj nekateri psi spanja v postelji enostavno ne marajo.

 

Ne glede na to, kako se bomo odločili in kje bomo našemu psu uredili njegov življenjski prostor, pomembno je, da ga tam ne bomo motili. Tam ga ne božamo, ga ne kličemo in ga pustimo, da si odpočije. Tako kot ljudje, namreč tudi psi rabijo svoj mir.

 

Preberite tudi:

 

Vse o odgovornem skrbništvu

Vse o vsakdanjiku s psom

Vse o zdravju psa

 

Avtor: Tina Lekan (inštruktorica šolanja v KD Obala z licenco Kinološke zveze Slovenije)

Foto: sxc.hu

 

Članek je bil objavljen v Primorskih novicah

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.