25.11.2019

Naj psa pustim poginiti? Ja žal! Kaj se je v resnici zgodilo?

Ko gre za zdravje naših štirinožnih prijateljev smo ljudje običajno pripravljeni narediti vse. Tudi ob čisto najmanjši in celo nedolžni težavi postanemo "panični", vsekakor pa zelo pozorni - za naše ljubljence smo seveda pripravljeni narediti vse. Ob simptomih, ki nakazujejo, da bi lahko šlo za kakšno resno težavo, pa želimo pomagati takoj. Pogosto se tako zgodi, da je obisk dežurnega veterinarja hitra in prava odločitev. To se je minuli vikend zgodilo tudi osebi, ki je v Facebook skupino Pasjeljubci delila svojo (neprijetno) izkušnjo. V sobotni noči je člane skupine povprašala o dežurnih veterinarjih v okolici Maribora, saj se njen kuža peni, pri dežurnem veterinarju v Slovenski Bistrici pa naj mu ne bi želeli pomagati.Naslednje jutro je svojo izkušnjo pojasnila še bolj podrobno: "Zapeljemo se do veterinarske bolnice in pokličemo dežurno številko in gospodu veterinarju (če se mu sploh lahko tako reče) razložimo, kakšno je stanje. Odslovil nas je z dvema besedama: Pridite zjutraj. Ker je bil kuža čisto bogi, pene pa so mu še kar vrele iz gobčka smo ga rotili, naj ga prosim pride pogledat ... in pazi zdaj! Tip mi je rekel, da bi prišel, če bi pes imel pri njih kartoteko. Na vprašanje, ali naj ubogega psa zdaj kar pustimo umreti pa je odgovoril: JA, ŽAL!" Uporabnica je zapis pospremila še z nekaj stavki, kjer veterinarja zmerja z različnimi besedami, a jih (razumljivo) na tem mestu ne bomo objavili.

Zapis je seveda sprožil val komentarjev ogročenih ljubiteljev živali, objava pa je dobila tudi nešteto delitev.

Dogajanje smo preverili tudi pri Veterinarski bolnici Slovenska Bistrica, kjer so nam pojasnili, da opis vsebuje veliko neresnic in polresnic. "Res je, da smo 23. novembra dobili telefonski klic, da imajo psa, ki se peni. V kratkem pogovoru je dežurni veterinar izvedel, da gre za eno leto starega psa, ki ima peno na gobcu in se trese. Na vprašanje ali bi lahko pes zaužil strup je klicajoča je povedala, da je bila ves dan na sprehodu in bi to bilo možno. Stranki je dežurni veterinar povedal, da trenutno ne more opraviti intervencije, ker je na porodu (imamo izdan račun) in ji svetoval, da poišče drugega dosegljivega veterinarja. Vprašal jo je tudi, ali ima žival odprto kartoteko v naši veterinarski organizaciji. Stranka je odgovorila, da vozi psa k drugemu veterinarju in da veterinar, pri katerem ima pes kartoteko ne dežura. Nekaj minut kasneje je sledil še en klic za naročilo iste storitve. Tudi gospodu, ki je klical je dežurni veterinar razložil situacijo. Gospod, ki je klical je vprašal: Ali naj sedaj vozim psa v Maribor ali naj ga pustim poginiti? Dežurni veterinar mu je odgovoril: JA ŽAL. Mišljeno je bilo seveda, da naj ga odpelje v Maribor. Po nekaj minutah je sledil tretji klic. Ta klic je bil posebej žaljiv in zmerljiv," nam danes pojasni Miran Ačko dr. vet. med., direktor bolnice.

Ačko dodaja, da v ambulanti Veterinarske bolnice Slovenska Bistrica v času dežurstva oskrbujejo tudi živali, ki niso v njihovi kartoteki. "Samo preko zadnjega vikenda smo v času dežurstva poskrbeli za nekaj živali, ki niso v naši kartoteki in drugače niso naše stranke," še navaja in v dokaz ponuja ogled izdanih računov. "V primeru prezasedenosti napotimo lastnike živali, da poiščejo drugega veterinarja. Žal je pa res, da je v zadnjem času odprtih kar nekaj veterinarskih organizacij, ki ne nudijo dežurstva oz. nimajo sklenjenega nobenega dogovora z drugo veterinarsko organizacijo, ki bi namesto njih zagotavljala dežurstvo in s tem ne poskrbijo za svoje stranke," pojasnuje direktor bolnice. Kot dodaja, so o dogodku obvestili veterinarsko inšpekcijo in Veterinarsko zbornico Slovenije. "Proti osebam, ki na družabnih omrežjih širijo sovražni govor, kot je "Pa še nekaj. Srčno si želim, da tudi tebe kdaj zje** zdravje pa te dežurni hladnokrvno pusti, da se stegneš v čakalnici, ker žal nimaš pri njem kartoteke!" bomo seveda ukrepali  in zadevo predali preko naše odvetniške pisarne ustreznim organom," še napoveduje Miran Ačko.

KRŠITVE LAHKO PRIJAVITE VETERINARSKI ZBORNICI

V Sloveniji imamo sicer 165 verificiranih veterinarskih bolnišnic, klinik in ambulant, večina jih je v zasebni lasti. Če skrbnik živali sumi, da storitev ni bila korektno opravljena, lahko pritožbo poda na Veterinarsko zbornico Slovenije. Res pa je, da se je v zadnjem času tudi zbornica soočila s plazom kritik posameznih ljubiteljev živali in aktivistov, sploh po tem, ko je zbornica nekaterim veterinarskim ambulantam prepovedala sodelovanje v akciji cenejših sterilizacij in kastracij, ki je nekaj let zapored potekala v organizaciji portala Pes moj prijatelj. "Moti jih akcija cenejših sterilizacij in kastracij, po drugi strani ne ukrepajo, ko zaradi nestrokovnosti njihovi člani naredijo tudi usodne napake na svojih pacientih. Vrana vrani pač ne izkljuje oči," so bili pred tedni kritični v Društvu za zaščito živali Lajka. Po njihovih navedbah so v zbornici v preteklosti večkrat gledali stran ob kršitvah veterinarskega kodeksa in pri večjih strokovnih napakah nekaterih njihovih članov, ki so jih v preteklosti prijavljali v samem društvu.

Ali pri svojem delu Veterinarska zbornica Slovenije uporablja različna merila, v zadnjih tednih aktivno raziskujemo tudi sami. Na več naših vprašanj, ki smo jih v minulem mesecu naslovili na vodstvo zbornice, nismo prejeli nobenega odgovora. Tudi naši klici so naleteli na obljube, da nam bo nekdo iz vodstva zbornice "vrnil klic", a do tega ni prišlo nikoli.

Zanimalo nas je recimo, kako je možno, da Veterinarska zbornica ambulantam prepoveduje sodelovanje v akciji cenejših sterilizacij in kastracij, kot češ, "ambulante se po pravilniku pač ne smejo oglaševati" (čeprav bi bile v primeru promoviranja akcije cenejših sterilizacij in kastracij ambulante zgolj navedene na seznamu), hkrati pa že leta dopušča prosto in plačljivo oglaševanje nekaterim (izbranim) ambulantam v različnih medijih? V dokaz smo zbornici poslali tudi kopije takih javno objavljenih - tiskanih oglasov, a odgovora tudi po dobrem mesecu nismo dočakali. Ker je nejasnosti, ki se dotikajo delovanja Veterinarske zbornice Slovenije v zadnjem času veliko, bomo tej tematiki posvetili poseben članek, ki je še v nastajanju.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.