0
0,00 €

Kaj storiti, če najdete psa?

KAJ STORITI, ČE NAJDETE NEPOŠKODOVANO ŽIVAL?

 

Če opazite izgubljenega psa ali mačko ste po zakonu dolžni ukrepati in najdbo prijaviti! Ne pustite izgubljene in tavajoče živali na cesti!!! Kot najditelj živali, ste po zakonu v roku 24 ur (vsekakor pa čimprej) o najdbi dolžni obvestiti najbližje pristojno zavetišče, s katerim ima občina sklenjeno pogodbo, oziroma pristojno veterinarsko organizacijo. Če niste prepričani, katero zavetišče pokriva občino, v kateri se nahajate, vam bodo ta podatek podali na številki 112.

 

Izgubljeno žival poskušajte zadržati (privezati na vrvico) in jo spraviti na varno, pri tem pa pazite, da vam ne pobegne. 

 

Če žival na cesti ovira promet in predstavlja nevarnost ali se nahaja na težko dostopnem terenu nemudoma pokličite 113. Policija je pristojna za reševanje takih živali in se je po zakonu dolžna odzvati, po potrebi pa obvestite tudi najbližje zavetišče in dežurnega veterinarja. Pazite nase in ne spravljajte v nevarnost sebe in drugih udeležencev v prometu.

 

Zavetišče je dolžno najdene živali namestiti v roku 24 ur od prejema obvestila (razen če gre za poškodovano žival - poglej spodaj). Če je le mogoče, jo v zavetišče odpeljite sami, sicer pa poskrbite zanjo (spravite jo na varno) vse dokler ne pridejo ponjo iz zavetišča. V kolikor se zavetišče ne odzove in ne želi pomagati, podajte prijavo območni veterinarski inšpekciji. Če v vaši občini nimate prisojnega zavetišča, morate najdbo živali prijaviti na območni urad UVHVVR, kjer bodo povedali, v katero zavetišče mora biti žival sprejeta.

 

O najdbi obvestite katero od veterinarskih ambulant, pomoč pa vam bodo ponudili tudi v društvih za zaščito živali. V kolikor vaša občina nima urejene namestitve za najdene živali je prava tudi pot k veterinarju, kjer bodo preverili, ali ima žival morda čip. Po številki čipa se v hipu najde podatke lastnika živali. Od leta 2003 je označevanje psov z mikročipi po zakonu obvezno (za mačke še ne), a še vedno mnogo starejših psov (pa tudi mlajših) nima čipa in v tem primeru o najdbi obvestite tudi radijske postaje in spletne forume. Če je žival že v zavetišču, to seveda v obvestilu vedno poudarite.

 

Pomembno je vedeti, da če zapuščenega psa ali mačko obdržite pri sebi in o tem ne obvestite zavetišča (četudi najdbo oglašujete na razne načine), po osmih dneh postanete lastnik te živali prav vi. S tem nase prevzamete tudi stroške in nadaljno odgovornost zanjo. To NE velja za žival, ki je le izgubljena in jo lastnik še vedno išče.

 

Zavedajte se svojih dolžnosti: če opazite izgubljenega ali tavajočega psa ste dolžni ukrepati! Zavedajte se tudi svojih pravic in zahtevajte od ustreznih služb vse, kar so po zakonu in uradni dolžnosti dolžne storiti. Naredite to za živali, ki si same ne morejo pomagati! Vsakršno kršitev predpisov in nepravilnosti iz strani uradnih služb (neodzivanje iz strani zavetišč, policistov, uradnega veterinarja in podobno) prijavite na ustrezni območni urad UVHVVR.

 

KAJ STORITI, ČE NALETITE NA POŠKODOVANO ŽIVAL?

 

Predvsem se nikoli ne obrnite stran, pač pa nemudoma ukrepajte: po zakonu smo taki živali dolžni pomagati!!!! Seveda poskrbite za lastno varnost: ravnanje bolne in poškodovane živali je namreč lahko nepredvidljivo. Ko so živali prestrašene in v bolečinah, so lahko napadalne tudi do ljudi, ki jim skušajo pomagati,

 

Če je možno in če ne predstavlja nevarnosti za vas (cesta...) živali seveda nudite prvo pomoč in jo odmaknite na varno. Pred tem poskušajte psu poviti gobček (s povojem za prvo pomoč), da ne more ugrizniti, šele nato ga lahko premikate. Živali ne pustite same!!!

 

Čimprej je potrebno obvestiti intervencijo na telefonsko številko 112 in pristojno zavetišče (po zakonu mora imeti zavetišče organizirano 24 urno dežurstvo). Osebje zavetišča mora priti po poškodovanega psa ali mačko najkasneje v štirih urah od prijave, sicer pa jih poskušajte prepričati, da pridejo čimprej, saj je čas pogosto odločilnega pomena za zdravje poškodovane živali!!!

 

Vedno sledite navodilom zavetišča, ki vam bo podalo nadaljne napotke, kako ravnati - vse mora potekati v dogovoru z njimi. Če niste prepričani, katero zavetišče je pristojno za vašo občino vam bodo te podatke podali prav na Centru za obveščanje, na številki 112. Na tem kontaktu zahtevajte tudi posredovanje dežurnega uradnega veterinarja (ki je prav tako po zakonu dolžen ukrepati), v kolikor se v zavetišču nihče ne oglasi na telefon ali če v vaši občini nimate prisojnega zavetišča!

 

Če pes ali mačka ovira promet in tako predstavlja nevarnost nemudoma pokličite številko 113.

 

Če je le možno, si shranite kontakte zavetišč in območnih uradov UVHVVR, da boste lahko v primeru, ko naletite na poškodovano žival, čim hitreje ukrepali!

 

Ne nasedajte tistim, ki vas bodo skušali prepričati, da morate za najdenčke ali poškodovane živali sami poskrbeti. Morda ne bo šlo vse gladko in tudi ne tako, kot je opisano v tem poglavju, a naj vam ne bo težko izgubiti nekaj več časa, morda tudi živcev - naredite to za živali, ki si same ne morejo pomagati! S tem, ko boste pomagali, boste rešili življenje. Bodite vedno vztrajni in zahtevajte od ustreznih služb vse, kar so po zakonu in uradni dolžnosti dolžne storiti. Če se bodo navkljub vsemu težave nadaljevali, čimprejšnje ukrepanje pa bo bistvenega pomena, pokličite katerega od društev za zaščito živali, kjer vam bodo svetovali ali kako drugače pomagali. Vsakršno kršitev predpisov in nepravilnosti iz strani uradnih služb (neodzivanje iz strani zavetišč, policistov, uradnega veterinarja in podobno) prijavite na ustrezni območni urad UVHVVR.

 

KAJ STORITI, ČE NALETITE NA ZAVRŽENE MLADIČE ALI DUDARČKE?

 

V primeru, da odkrijete odvržene mladičke ali dudarčke (nekaj dni ali tednov stari mladiči, ki še niso sposobni jesti sami) morate ČIMPREJ UKREPATI!

 

NEMUDOMA pokličite najbližjega veterinarja, o najdbi pa obvestiti tudi pristojno zavetišče in/ali občino. Čakanje je v takih primerih lahko za mladičke usodno, kot je zelo napačno tudi ravnanje "na lastno pest", ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem. Običajno potrebujejo takšni mladiči takojšnje ukrepanje in oskrbo, nikakor pa ne čakanja na odziv uradnih služb.

 

Kakšna bo nadaljna usoda mladičkov, je odvisno od zavetišča oz. veterinarja. Vsa zavetišča namreč ne jemljejo v oskrbo dudarčkov (mladičev, ki niso še sposobni jesti sami). Večinoma se odločajo za evtanazije takih mladičev, čeprav zakon repoveduje usmrtitev zdravih živali. V kolikor v pristojnem zavetišču ne sprejmejo sesnih mladičev in vam na veterini predlagajo evtanazijo, se obrnite na katerega od društev za zaščito živali, da boste poskušali najti rešitev, v skrajnem primeru pa vam bodo svetovali, kako naprej.

 

- Več napotkov je na voljo na tej povezavi.

 

Priporočamo branje tudi dveh prispevkov:

 

Dolžnosti najditelja in zavetišča glede namestitve zapuščenih hišnih živali

Zavetišče Ljubljana: kako poskrbimo za zapuščene živali?

 

Foto: Shuttertock

Podatke je zbral in pripravil PES MOJ PRIJATELJ. Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

8 MILIJONOV LETNO V ZAVETIŠČIH

  • Skoraj 8 milijonov psov in muc se vsako leto po svetu namesti v zavetiščih. Od tega je polovica psov. V Sloveniji se je leta 2015 v zavetiščih namestilo 2341 živali.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Psička Roxy išče dom
Posredujemo objavo DZZŽ Kranj: 3-letna sterilizirana in čipirana psička Roxy išče dom. Več informacij: 041 772 221 (Mojca.)  
Oddajo se: V zavetišče sem prišel z lažjo ...
Pomagamo z iskanjem doma temu krasnemu psu iz Zavetišča Turk.     V zavetišče sem prišel z lažjo,...
Oddajo se: Scooby je zabavni skuštranec in išče dom!
DZZŽ Lajka: Tale zabavni skuštranec je po oceni star okoli 2 leti in je v zavetišču že predolgo čakal nov dom. Postal je...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno