Nasveti pasjega frizerja: Kako ga pripraviti na poletje?

Sonce, morje in dopustovanje - to so le nekatere iztočnice za opis poletnih mesecev. Vendar je tudi v tem obdobju leta bistvena nega naših štirinožnih prijateljev. Kakšni so nasveti za poletno nego, smo povprašali Majo Bertok, ki vodi pasji salon PESSALON v Kopru.

 


 

Ali je priporočljivo striženje psa poleti?


Poletje je čas, ko se lahko rešimo odvečne zimske, dolge dlake in pustimo novi, zdravi, da zraste. Seveda je odvisno od pasme do pasme - kakšno strukturo dlake ima. V vsakem primeru priporočam striženje, če si želite krajše frizure za svojega prijatelja. Moram pa posebej izpostaviti britje. Če je vaš kuža zavozlan ga NE brijte na nulo. Nekateri psi imajo občutljivo svetlo kožo in jim britje lahko le škodi!! Zatorej, če ima vaš kuža vozlje in drugače ne gre, prosite svojo pasjo frizerko, da ga poskuša obriti tako, da mu poskuša pustiti vsaj nekaj dlake, če je mogoče, da kožo prekrije. Zmotno mišljenje je, da treba psa pobriti, ker mu je vroče!! Dlaka ga ščiti tako pozimi pred mrazom kot poleti pred soncem. V izogib temu priporočam preventivo – česanje. Pes vam bo zelo hvaležen.


Je obvezno večkratno striženje zaradi vročine? Torej je psu vroče, če ima dolgo dlako ali so nekatere pasme prilagojene?


Nekatere pasme so prilagojene vročini ter mrazu. Redna nega je vedno najboljša preventiva. Torej, nekatere pasme bodo po koncu zime začele občutneje puščati odvečno zimsko dlako. V izogib raznim kožnim reakcijam, konstantnemu pometanju po stanovanju ter lajšanje psu pred vročino je REDNO česanje. Striženje po potrebi, odvisno od pasme ter odvisno od potrebe lastnika. Če si želite dolgodlakega npr. maltežana, ga ne boste strigli. Če pa mu želite skrajšati dlako, da vam bo česanje odvzelo manj časa, je večkratno striženje zelo priporočljivo. V tem primeru mu boste skrajšali čas sušenja in nege.


Kako vpliva kopanje v morju (sol) na psa oziroma na njegovo kožo? Ga moramo zato večkrat kopati?


Nekateri psi naravnost obožujejo plavanje in čofotanje po vodi, drugi spet niso ravno privrženi k temu, da bi se spustili v to dogodivščino. Nekatere pasme – zlati prinašalci, labradorji, pa tudi ostali so že po naravi psi, ki jo obožujejo. In če je tako, zakaj bi jim torej odvzeli ta užitek? Vašega psa lahko mirno spustite v morsko vodo, če nima seveda kakšne hude težave s kožo, alergijo in občutljivostjo na morsko sol. Naj čofota in uživa in porablja svojo odvečno energijo. Vendarle ga morate po kopanju v slani vodi OBVEZNO DOBRO sprati s sladko vodo. Če se pogosteje kopate v morju lahko po potrebi uporabite tudi šampon. Vsekakor naj bo kvaliteten in izberite tistega za pogostejše umivanje psa.

 

 


 Katere šampone uporabljamo?


Šampon morate izbirati na podlagi kože in dlake vašega psa. Univerzalnim šamponom se raje izogibajte (razen, če ste ugotovili, da mu ustreza). Vsekakor izbirajte samo kvalitetne s kvalitetnimi sestavinami in prilagojene pasmi! Na voljo imate tudi šampone za pse, ki so občutljivi ali alergiki, torej imajo dermatološke težave. Nekateri psi potrebujejo tudi balzam – kot so Maltežan, Shihtzu, Pudelj - skratka psi z dolgo dlako. Oboje, tako šampon kot balzam, mešajte z vodo preden nanesete na dlako. Balzam lahko pustite učinkovati nekaj minut, za bolje delovanje in kasnejši učinek mehkejše in voljne dlake.

 

Mali nasvet: Med in po kopanju poglejte kožo vašega psa in opazujte spremembe. Če koža pordeči, dobi kakršnokoli reakcijo ali se pes začne praskati – vsekakor ni prava izbira zanj – očitno je, da ga nekaj draži, ali mu kožo preveč izsuši. Povprašajte svojega frizerja o kvalitetni izbiri.


Priporočate kopanje doma ali samo v salonu? Zakaj eno ali zakaj drugo?


Vsekakor je kopanje v salonu lažje za lastnika kakor doma zaradi za-to prilagojene opreme in znanja, ki ga ima pasja frizerka. Seveda lahko doma ljudje kopajo svojega ljubljenčka. Glede na pasmo, ki ste si jo izbrali se pozanimajte za nego vašega pasjega ljubljenčka in nego njegove dlake. Zelo pomembno je vedeti, da ne bi prišlo do zapletov kakor so vozlji, ki bolijo vašega psa.


Kako je z blazninicami/tačkami psov poleti? Kako skrbeti za nego nohtov?


Za nohte vašega psa morate vedno skrbeti, ne glede na sezono! Pravilna nega tačk se začne že s krajšanjem dlak na blazinicah zaradi preprečitve neprijetnih vozljov in dodatnim draženjem kože, krajšanjem nohtov in pristriženo dlako okoli tačk. S pravilno nego tačk se boste izognili deformiranju tačk. Če je noht predolg se bo začel zvijati in za psa je to boleče pri hoji. Sprehajanje psa po asfaltne površinah vam bo pomagal pri brušenju le teh. Krajšanje krempljev se lahko lotite sami z giljotino. Posebej bodite pozorni na slednike na notranji strani šape, ker se sami ne brusijo. Če pa ne upate, prepustite strokovnjaku. Paziti je treba, da se ne prestriže žilo, ki se nahaja v nohtu, ker to psa boli in krvavi.

 

Če pa se vam zgodi, nikakor ne zaganjajte panike ampak mirno razkužite z alkoholom. V specialnih trgovinah se lahko kupi prašek za ustavljanje krvavitve. Nimajo vsi psi enako dolgih korenov kremplja. Pri prozornih in belih se vidi večino korena, vendar se ta vedno v konici kremplja zoža. Psi s črnimi kremplji imajo ponavadi daljši koren.


Nasvet: Raje odstrizite premalo kot preveč. Če se bojite tega opravila, ga prepustite veterinarju ali pasji frizerki.
Vsekakor pa poleti odsvetujem sprehajanje psa po asfaltu, raje po travi, ker se od sonca zelo segreje. Po sprehodu psu operite tačke in mu jih obrišite do suhega.Je psa priporočljivo po kopanju v morju posušiti (z birsačo) ali pustimo naravno sušenje?


Po kopanju psa prebrišite odvečno vodo z njega z brisačo, nato naj se na toplem posuši. Dolgodlakega psa ne frotirajte . Popivnajte odvečno vodo. Če dolgodlake pse pustite sušiti na zraku, ga ne pozabite dobro počesati, da bi se izognili vozlom. Veliko psov se rado zdivja, ko so mokri in briše v brisačo. Kar pustite ga in se zrelaksirajte ob pogledu, saj jih je simpatično opazovati.


Nasvet: Brisačo, ki jo uporabljate za kužka ne namakajte v mehčalcih ampak jih operite samo s praškom.

 

Preberite tudi:

 

Psi in poletna vročina

S psom pripravljeni v poletje in na počitnice!

Psi in vožnja z avtomobilom 

O bruhanju in potovalna slabost

Pomembno v poletnem času: srčne gliste

Nevarnosti klopov za živali in ljudi

 

Psom prijazne plaže, bivanje...
Pasje počitnice - izkušnje bralcev

 

Predstavitev salona PESSALON

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.