0
0,00 €

NEPRESTANO KAŠLJANJE

Na vas se obračam z vprašanjem v zvezi s kašljem naše dve leti stare psičke, ki se ga nikakor ne moremo znebit. Decembra lani je naša psička začela kašljati. Kašelj je bil zelo moteč zato smo kar kmalu obiskali veterinarja. Zaradi krute preteklosti je naša psička zelo plašna.... in težko sprejema novosti.... in se boji ljudi. Pri veterinarju je bilo kar naporno, ampak na koncu so ji uspeli narediti kompleten pregled: krvna slika, s kamero so ji pogledali požiralnik in žrelo in vse in razen spokanih žilic po požiralniku (kar je veterinar pripisal dolgotrajnemu kašlju) niso odkrili. Tudi krvna slika je bila bp. Psička je dobila dve kuri antibiotika in tabletke za lažje izkašljevanje. Ko je pojedla tabletke.... je kašelj pojenjal a le za kratek čas. Po priporočilu veterinarja smo kuro z antibiotiki ponovili. Žal kašelj še vedno ni minil... nam se celo zdi, da se je okrepil. Psička kašlja oz kiha.... včasih izpljune slino, drugače pa je normalno ješča, živahna in igriva. Ampak ta kašelj je grozen. Imate kak predlog, kaj narediti? Po priporočilu veterinarja smo naredili tudi kuro s sirupom Panatus, a ni nič bolje. Zadnje čase razmišljamo ali ne gre morda za alergijo.... in skušamo izključit neke dejavnike, a bolj kot ne tavamo v temi. Prosim za kak nasvet.

 

Polona

 

Odgovor so pripravili v Veterinarski ambulanti USAR:

 

Najbrž ga ni lastnika psa, katerega ljubljenček ne bi kdaj zakašljal. Gre za obrambni mehanizem telesa s katerim si žival očisti dihalne poti. Če se kašelj pojavi zgolj tu in tam in sicer pes nima nikakršnih zdravstvenih težav ali nam je jasen vzorec, ki vzbudi kašelj (prehitro požiranje hrane,..), potem najbrž ni potrebno skrbeti. Nasprotno pa je kašlju potrebno priti do dna, če ta traja dalj časa, je prizadeto splošno stanje živali ali kašelj žival kakorkoli onemogoča pri vsakdanjem življenju.

Pri vaši psički traja kašelj že pol leta in govorimo o tako imenovani kronični obliki. Sprašujete, če je mogoče, da gre vzrok za tegobo iskati v alergiji? Seveda. Čeprav astma pri psih ni tako pogosta kot pri mačkah, se vseeno pojavlja. Prav tako gre lahko za alergijsko obliko bronhitisa, ki lahko preide tudi v pljučnico. Ko je govora o alergijskih oziroma imunsko pogojenih vzrokih je potrebno omeniti, da se lahko za kašelj kdaj zamenja tudi "obratno kihanje".

Sicer pa ob pojavu kašlja izločujemo številne dejavnike. Poleg alergijskih in "obratnega kihanja", ki smo jih že omenili še tiste povezane s srčno-žilnim sistemom (povečano srce, ki pritiska na sapnice,,..), pa seveda vnetno bolezen kjerkoli v dihalih (od grla do pljučnega tkiva – kroničen bronhitis, pljučnica) in kašelj kot posledica bolezni požiralnika. Ne smemo pozabiti niti na tujke, ki jih žival bodisi vdihne bodisi zaužije, pa funkcionalne motnje, kot je paraliza grla ali kolaps sapnika.

Kaj pa paraziti? Ličinke črevesnih parazitov lahko migrirajo skozi pljuča in povzročajo težave, prav tako srčna glista. Tu so še morebitne novotvorbe, primarne (sapnik, grlo, prsnica, rebra,..) ali sekundarne kot metastaze.

Niste napisali katere pasme je vaša psička – predstavniki določenih pasem so namreč predisponirani za nekatera obolenja(na primer razširjeni požiralnik pri nemški dogi, irskem setru, nemškem ovčarju), če je morda veliko v stiku z drugimi psi (pasje šole, pasje varstvo) – takrat se poveča tveganje za okužbe.

Prebrali ste lahko, da je vzrokov lahko veliko in v vašem primeru je smiseln celostni pristop. Potrebno je določiti ali gre za težavo v zgornjih ali spodnjih dihalih (glede na znake kašlja in klinični pregled), izločiti je treba težave s srcem in ožiljem ter morebitne težave s požiralnikom.  

V primeru, da se je pri vaši psički vse ostalo že izločilo, bi bilo smiselno pomisliti tako na alergološko testiranje kot tudi na testiranje za določene mikroorganizme (viruse, bakterije, mikoplazmo). Glede na rezultat testiranj se nato pristopi k terapiji kašlja. Pa čim manj kašljanja!

Odgovor je pripravila: dr. vet. med. Tanja Usar.

 

Če imate tudi vi vprašanje iz veterinarskega področja nam ga pošljite na: info@pesmojprijatelj.si ali preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo dobiti odgovor.

 

PRI NAS JE TRENUTNO KAR 300.000 MAČK!

  • Preko 300.000 mačk imamo v Sloveniji. Za mačke ni registra in ni evidenc. Sterilizacija mačke stane v povprečju 60 evrov, postopek traja dobrih 5 minut. A sterilizacij in kastracij mačk je pri premalo. Zapuščeni mačji mladiči postanejo prostoživeče mačke, ki jih v Sloveniji mrgoli. Ena sama mačja samica lahko skupaj s svojimi potomci spravi na svet kar 420.000 mačjih potomcev.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: V okolici Sevnice pogrešajo Kalo
V okolici Sevnice (nekje pod Lisco, Razbor, Ledina, Orešje, Okroglice, Zabukovje, tudi širše) je že teden dni...
Izgubljeni: V okolici Kamnika pogrešajo srnastega pinča
Stinky je še vedno pogrešan. Izgubil se je v Košišah, zato njegovi lastniki, ki kužka že 10 dni iščejo, lepo...
Oddajo se: Kako je mogoče, da tako dolgo išče nov dom?
Kako je mogoče, da tako dolgo išče nov dom najbolj simpatična psička? Ob njej so sprehodi največje veselje, povodec sproščen,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno