28.05.2019

Nevarne vabe na šolskem igrišču

Na šolskem igrišču ob šoli v Dekanih so učenci pred dnevi našli vabe za lisice, ki so tam pristale, potem ko so jih odvrgli iz letala, ki je po dogovoru preletavalo 50-kilometrski pas ob hrvaški meji, poroča časnik Primorske novice. V takšnem primeru je previdnost ključna, ob stiku s preparatom pa nujen obisk zdravnika, še navaja časnik. “Žal se je vsaj en učenec preparata menda dotikal in s starši naj bi nato obiskal osebnega zdravnika,” za Primorske novice pojasnjuje ravnateljica OŠ Dekani Eneja Rožanec. Stik z vabo je namreč treba obravnavati enako kot ugriz stekle živali.


Po besedah Neve Blažina Sedmak iz koprske območne enote uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je vabe na igrišče najverjetneje odnesel veter. Težave po njenem nastanejo na gosto poseljenih območjih, zato se lahko zgodi, da preparate zanese tudi tja, kamor seveda ne sodijo. V upravi ponovno opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo. V času akcije je prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih. Če vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto.

Slovenija se je v letu 2016 razglasila za državo, prosto stekline. Od naših sosednjih držav sta prosti stekline le Avstrija in Italija. Steklina je ena najstarejših poznanih zoonoz in je, brez izjeme, smrtna bolezen. Kljub temu pa se jo lahko preprečuje z izvajanjem preventivnega cepljenja. Urbana oblika stekline, ki jo prenašajo psi, je bila v Sloveniji izkoreninjena kmalu po II. svetovni vojni z uvedbo obveznega cepljenja psov proti steklini v letu 1947. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je pri nas pojavila silvatična oblika stekline, katere glavni rezervoar in prenašalec so lisice. Ta oblika stekline je v manjšem obsegu prisotna na območju Slovenije še danes. Zaradi zelo neugodne epidemiološke situacije in na podlagi dobrih rezultatov, ki so jih dosegale druge evropske države, je v letu 1988 Slovenija pričela z izvajanjem peroralnega cepljenja lisic proti steklini, kar se je pokazalo kot edini uspešni ukrep za izkoreninjenje te bolezni.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.