Nevarno tekanje psov za avtomobili

Mnogi psi, ki živijo v ograjenem vrtu ob cesti, radi tekajo za avtomobili. Vedenje je v veliki meri povezano z razvitostjo lovskega nagona, vzrok pa lahko tiči tudi drugje. Skrbniki, ki svojega psa skrbno in pravilno vzgajajo že od mladih nog, s to obliko neželenega vedenja ne bodo imeli težav.

 

Žal pa se mnogi te težave lotijo prepozno, ponavadi uporabijo tudi napačen način in kaj kmalu se lahko zgodi, da bo pes, ko bo sam na prostem, postal žrtev prometne nesreče.

 

Uvodoma je seveda potrebno upoštevati to, da mora biti pes na prostem in na sprehodih vedno na povodcu! Tekanje za avtomobili po ulicah je za psa življenjsko nevarno, nevarno pa je tudi za vse mimoidoče in voznike.

 

Vzrokov za "lovljenje" avtomobilov na domačem teritoriju je več:

 

- Premalo gibanja: Pogosto se zgodi, da za avtomobili tekajo premalo zaposleni psi, ki imajo preveč energije. Težavo lahko odpravimo tako, da gremo s psom vsak dan na daljši sprehod. Pes se bo dovolj razgibal in zato ne bo potreboval dodatne telesne vadbe z "lovljenjem" avtomobilov.

 

- Preveč enolično življenje: Morda za našega psa sprehodi niso dovolj in se zato dolgočasi. Zlasti zelo živahni psi potrebujejo več in koristilo bo, če se bomo začeli ukvarjati s kakim pasjim športom, z agilityjem denimo, z vadbo klasičnih disciplin kot so sledenje in vaje poslušnosti ipd. Bolj ko bo pes zaposlen, manj bo tekal za avtomobili.

 

- Razumeti vedenje psa: Da bi se neučinkovito in uspešno lotili odpravljanja neželenega vedenja, moramo vedeti, kaj za psa sploh pomeni gibajoči se avtomobil. Za psa je pravzaprav čudovito, da je uspešno pregnal tako velikega vsiljivca.

 

- Čuvanje teritorija: Ko se avto približuje domačemu vrtu, je pes prepričan, da je ogrožen njegov teritorij. Prepričan je, da je treba "vsiljivca" pregnati z lajanjem in tekanjem za njim.

 

- Ne prenašajmo svojega razpoloženja na psa! Ko se približuje avto, ne smemo biti vznemirjeni, še preden se pes sploh pripravi, da bo stekel za avtomobilom. Pes bo namreč imel občutek, da se avtomobila bojimo in nam ga bo zato pomagal "pregnati".

 

- Preusmerjanje vedenja: S preusmerjanjem vedenja na drug objekt, denimo na igro, na hrano, bomo neželeno vedenje najbolj učinkovito odpravili. Vsakič, ko bo kuža do vozila ravnodušen, ga pohvalimo in nagradimo.

 

- Pomagati mora strokovnjak: Če psa ne obvladamo in ko kljub naši prepovedi teka za avtomobili ter smo povsem neučinkoviti tudi na domačem vrtu, moramo poiskati pomoč pri strokovnjaku, izkušenem vaditelju psov.

 

- Naj bo ograja trdna: Kuža, ki živi predvsem na vrtu in rad teka za avtomobili, bo slej ko prej v ograji našel ali pa naredil luknjo in bo stekel ven. Povzročil bo lahko prometno nesrečo, katere udeleženec bo sam ali pa kdo drug. Zato ograjo redno pregledujmo in jo po potrebi popravimo.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.