12.05.2019

Nimamo več upanja v izboljšanje situacije! Posvojitev ni!

Prostovoljci Zavoda Muri so eni najbolj dejavnih pri nas. Njihovi začetki segajo v zgodbo prvega rešenčka, seniorčka Murija, kateremu so z njihovo pomočjo kljub 16. letom omogočili, še čudovito preživetih pet let. "S svojo neizmerno voljo po življenju, dobrosrčnostjo in hvaležnostjo se je zasidral globoko v naša srca. Zato smo ravno njemu namenili posebno čast in poimenovali Zavod Muri po starčku, ki ni poznal meja. Niti v srcu kot tudi v svoji preprostosti življenja ne," pišejo v svoji predstavitvi. Zavod Muri sicer ureja izredno ažurno stran na Facebooku, na kateri pomagajo pri oglaševanju živali, ki dom (predolgo) čakajo v lokalnem zavetišču.

"Počasi obupujemo in trenutno ne vidimo nobene rešitve za izboljšanje situacije. Kot smo pisali že pred nekaj meseci, so občutki podobni, če ne še slabši ... V letošnjem letu so posvojitve izjemno slabe, prostovoljci okrnjeni, zavetišča pa znova in znova polna!" pišejo danes na svoji strani.

Na njihove oglase ni odzivov, ne prejemajo niti tistih neprimernih klicev, še manj pa tiste, ob katerih jim poskoči srce, ko slišijo na drugi strani prijazen in pomirjujoč glas, ki previdno sprašuje po kosmatincu za katerega so že skoraj obupali, dodajajo pri Muriju. "Sprašujemo se, je zmanjkalo domov za vse te pse, je Slovenija postala prenasičena z njimi? Je morda poskočila nabava rodovniških psov ali psov iz pasjih farm? Je res prvotno in najpomembneje, da posvojimo mladiča? Ali se ljudje zanašajo na zavetišča? Mislite, da je tam psom prelepo, mislite, da imajo vsakodnevne sprehode, aktivno ukvarjanje z njimi, da smo tam društva vsak dan, če sploh so prostovoljci vključeni, mislite, da imajo neomejen čas bivanja? Nimajo ga, to vam zagotavljamo! Tako kot mi nimamo več upanja v izboljšanje situacije," navajajo v sporočilu.

Tudi za tri pse, ki smo jim pomagali dom iskati preko našega portala ni bilo odziva. "Skupno število klicev za Runota, Šuja ali Dinota je eden, za Runota. Razlog, da ni posvojen je starost 6 let. Gospod bi imel mlajšega, da bo dlje živel," pojasnjujejo pri zavodu.Šuj (skrajno levo): "Star je štiri leta in popolnoma nezanimiv, dolgočasen in en povprečen mešanček, ki je v zavetišču zaprt že tri mesece! Nam je Šu povsem prijeten kosmatinec, gleda te tudi, kadar se zdi, da ima zaprte oči. V zavetišču se dolgočasi in izgublja dragocen čas. Si res ne zasluži priložnost drugega življenja?" (Zavod Muri)

Dino (v sredini): "
Če bi bil manjši, mlajši, pasemski, preveč je če-jev ... Če bi ne bilo zavetišče polno do zadnjega kotička, ki ga med drugim zasedajo tudi mladički, bi morda bil Dino viden, morda bi kdo v njem opazil vso to igrivost, željo po pozornosti in prijaznost, ki jo nosi v sebi. Postavili smo ga tudi pred test, sprehodili smo se mimo vseh boksov in se ni oziral na druge pse. Njemu je važna žogica in bližina ljudi. V boksu zato včasih neutrudno laja, on še vedno ne razume, da ni doma, da ne more imeti vsak trenutek igre, sprehodov in pozornosti. Lahko bi jo imel, če se bo le našel kakšen dom zanj. Primeren je za zunanje bivanje v hiši, je večje rasti, ima edinstven obarvan jeziček, dolgodlak kožuh in veliko srce. Vse to ima, nima pa svojega doma ..." (Zavod Muri)

Runo (skrajno desno): "
Je en krasen prijazen kosmatinec, ki si zasluži svoj nov dom, redne sprehode, učenje kakšnega novega trikca in brezskrbno življenje. Če ne bi vsak mesec prejeli položnice za plačilo telekomunikacijskih storitev, bi lahko skorajda pomislili, da naš telefon ne deluje. Vse živali, ki jih objavljamo zadnje mesece so starejše od enega leta in izgleda, da tudi nezanimive za večino ljudi. Morda se celo zdi, da jim je z našo pomočjo bivanje v zavetišču krasno. Pa jim ni, nikakor ne. Trudimo se, da smo prisotni vsaj 2x tedensko, še vedno pa je zavetišče nek prehoden "dom" in nikakor to ni mesto, kjer bi pes bival več mesecev ali celo let. Runo šteje 6 let, primeren je tudi za zunanje bivanje. V zavetišče je bil pripeljan najden, a čipiran, vendar lastnika zagotovo ne bo ponj, ker je pokojni." (Zavod Muri)

V zavetišču na odgovorne posvojitelje čakajo še drugi kosmatinci, ki si jih lahko ogledate na spletni strani zavetišča, za informacije in pomoč v zvezi s posvojitvami iz tega zavetišča so vam na voljo tudi prostovoljci iz Zavoda Muri – na svoji Facebook strani imajo objavljenih več fotografij in podrobnejše opise živali, ki iščejo dom, tam pa najdete tudi njihove kontaktne podatke.

Prostovoljci zavoda Muri občasno začasno nameščajo živali iz prepolnega zavetišča, zato bodo veseli pomoči v obliki materialnih ali finančnih donacij. Za več informacij jih kontaktirajte na telefon  070 85-11-66 ali po e-pošti zavod.muri@gmail.com

Foto: Zavod Muri

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.